Διάλογος και δημοκρατική αντιπροσώπευση

Άρθρο Σύνταξης της ΑΥΓΗΣ

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, υπάρχει κρίση αντιπροσωπευτικότητας. Έχουμε φτάσει στο ακραίο σημείο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ να εκπροσωπεί μόνον τον εαυτό του! Για παράδειγμα οι αγρότες που έχουν κινητοποιηθεί σχηματίζουν επιτροπές κατά τόπους, συντονίζονται και διεκδικούν. Όλα αυτά τα αιτήματα εκπροσωπούν όλους τους αγρότες; Πώς μπορείς να το πεις όταν δεν λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις των κινητοποιημένων η πλειονότητα των αγροτών; Πώς τελικά μπορούν οι αγρότες να αναδιατάξουν την εκπροσώπησή τους σε μόνιμη δημοκρατική και αντιπροσωπευτική βάση; Γιατί απέχουν χρόνια τώρα από αυτές τις διαδικασίες;

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο πρωθυπουργός της χώρας αποδέχτηκε, από την πρώτη στιγμή, το αίτημα για συνάντηση με τους αγρότες. Αυτοί που αποφασίζουν αρνήθηκαν τη συνάντηση που ζητούσαν και απαίτησαν την ολική απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αν αυτό το νομοσχέδιο αφορούσε μόνο τους αγρότες, η απαίτησή τους θα ήταν συζητήσιμη. Όταν, όμως, αφορά το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων και των συνταξιούχων, το ολιγότερο που μπορεί να πει κανείς για το αίτημα αυτό είναι πως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, δημοκρατικό.

Και τώρα λένε ότι θα κλιμακώσουν παραιτέρω τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων. Όμως από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα τελωνεία διακινούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό χιλιάδες τόνοι αγροτικών εποχικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα κηπευτικά. Όλα αυτά παράγονται από αγρότες και η παρεμπόδιση της διακίνησης των εμπορευμάτων τους θα πλήξει κυρίως αυτούς, καθώς η αγορά καλύπτει με ταχύτητα και ευελιξία τα κενά. Γεμάτα είναι τα μανάβικα από λεμόνια Αργεντινής, πορτοκάλια Μαρόκου, Ισπανίας και Ισραήλ.

Η επαναστατική δικαιολογία είναι γνωστή. Δεν πειράζει, όλοι να καταβάλουμε κάποιο κόστος αν είναι για το γενικότερο καλό. Πώς όμως μετριέται το γενικότερο καλό σήμερα και πώς αυτό το γενικότερο καλό μάς ωφέλησε όλους παλαιότερα; Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα χάθηκαν από όλες τις μεγάλες αγορές της Ε.Ε. καθώς η αδιατάρακτη τροφοδοσία των αγορών αυτών με ελληνικά αγροτικά προϊόντα δεν ήταν ποτέ σταθερή.

Με λίγα λόγια, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα και όλοι σχεδόν οι Έλληνες, απαιτεί, εκτός από σοβαρό διάλογο, και κατανόηση του συνόλου των αναγκών και των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη των Μνημονίων. Για να βγούμε από αυτή τη θέση, ώστε να απολαύσουμε τους δίκαιους κόπους μας, πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά. Και η απαίτησή μας από την κυβέρνηση είναι να διανέμει δίκαια και αποτελεσματικά για το κοινό όφελος τους εθνικούς πόρους. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη της κυβέρνησης και ποιες οι εναλλακτικές προτάσεις;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: