Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ωραιόκαστρο για το προσφυγικό : Να φτιάξουμε μέτωπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Κατερίνα Μπακιρτζή- Δράση για να αντιστραφεί το κλίμα ξενοφοβίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να συγκροτήσει ένα ευρύ «μέτωπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτό αποφασίστηκε σε ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε το κυβερνών κόμμα στο Δημαρχείο του Ωραιοκάστρου μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά των προσφύγων στην περιοχή των Διαβατών με αφορμή την ανακοίνωση της δημιουργίας Κέντρου Μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.
Την στάση των αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής επέκρινε από τη πλευρά του ο συντονιστής της Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Ρώσσιος υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν στην αρχή να συμφωνούν με τον Υπουργό και έπειτα να αλλάζουν στάση με αυτό τον τρόπο».
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε τους πρόσφυγες που έρχονται από ένα πόλεμο που προκαλούν άλλοι. Είναι άνθρωποι που έχουν ζήσει τα πάνδεινα, έχουμε δει εικόνες και από το Χαλέπι και από τα νερά του Αιγαίου, οικογένειες που προτιμούν να μπουν σε μια βάρκα με κίνδυνο να πνιγούν τα παιδιά τους, προκειμένου να μπορέσουν να  ζήσουν αξιοπρεπώς  μακριά από τις βόμβες που καταστρέφουν τα πάντα», πρόσθεσε.
Από τη πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παυλίδης αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα που θα πρέπει να θυμίσουν στους Έλληνες από πού προέρχονται και που πρέπει να πάνε.
Πρώτον πως μεγάλος αριθμός των κατοίκων της περιοχής και πολλών περιοχών ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα στο παρελθόν  και  είτε παραμένουν εν ζωή είτε έχουν χαραγμένες τις μνήμες από τους προγόνους « θυμούνται ακόμα τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν οι ντόπιοι, τα βάσανα και ότι τους χαρακτήριζαν «τουρκόσπορους» και τι πέρασαν μέχρι να ορθοποδήσουν».
Δεύτερον ο κ. Παυλίδης  αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ειδομένης όπου όταν τις πρώτες ημέρες οι ντόπιοι έβλεπαν στους δρόμους έγκυες γυναίκες να περπατούν στη βροχή, παιδιά, ανθρώπους μεταξύ ζωής και θανάτου άφησαν στην άκρη πολιτικές ταυτότητες και φόβους και μπήκαν στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.
Απαντώντας στις ρατσιστικές κραυγές περί «εγκληματιών που θα εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη» ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως σε αυτό το διάστημα  πέρασαν από την χώρα 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθώντας να περάσουν προς τα πάνω.
«Ας τελειώνουν τα παραμύθια. Ας μας πουν όσοι μιλούν για βιασμούς και κλέψιμο πόσα τέτοια περιστατικά έχουν υπάρξει», τόνισε και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να ανεχόμαστε Δήμαρχοι να λένε πως η περιοχή θα γίνει χαβούζα γιατί θα έρθουν άνθρωποι».
«Η ανάγκη απαντά στο να μην κοιμούνται οι άνθρωποι στα πεζοδρόμια και τα παγκάκια μέχρι να συνεχίσουν το δρόμο τους και να φτάσουν εκεί που θέλουν» αλλά αντίθετα «σε ασφαλής και αξιοπρεπείς χώρους».
Τέλος ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως πέρα από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τα χρονοδιαγράμματα που είναι γεγονός το βασικό είναι πως «η ηθική της αριστεράς έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s