Αλ. Τσίπρας: Εμείς έχουμε μάθει να προστατεύουμε ανθρώπους αδύναμους, αλλά δεν θα γίνουμε αποθήκη ψυχών

 «Ο δικός μας πολιτισμός μας επιβάλλει να προστατεύσουμε ανθρώπους αδύναμους που φτάνουν στη χώρα μας, θα δημιουργήσουμε χώρους αξιοπρεπούς προσωρινής διαβίωσης για τους πρόσφυγες, αλλά δε θα γίνουμε αποθήκη ψυχών με καταστάσεις μόνιμης διαμονής», τόνισε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, ενώ επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

Ο Ντόναλντ Τουσκ προς παράτυπους μετανάστες: Μην έρθετε στην Ελλάδα

Παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ε.Ε. δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η διχόνοια δεν οδηγεί σε λύση, αλλά διαλύει την εμπιστοσύνη, και πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή συναίνεση και ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης.

Επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζώνης Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και τόνισε πως αποτελεί ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει εύκολη ευρωπαϊκή λύση χωρίς σεβασμό των κανόνων της Σένγκεν.

Και απηύθυνε έκκληση προς όλους του παράτυπους οικονομικούς μετανάστες:«Μην έρθετε στην Ελλάδα. μην πιστέψετε τους διακινητές, μην ρισκάρετε τη ζωή σας».

Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μειωθούν γρήγορα τα υψηλά νούμερα των προσφυγικών εισροών και να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας πολύπλοκη τη συνεχή εισροή από τη Τουρκία. Και τόνισε πως παραμένει προτεραιότητα το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός εισροών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s