Κυβέρνηση: «Πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό»

Κυβέρνηση: "Πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό" (Live blogging - Video)

 

Πλήρως αποδεκτές είναι οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, όπως προκύπτει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία σε όλα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση που δεν έκαναν αποδεκτή οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπέγραφαν.

Κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

Στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα, υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα περί διαφωνίας επί του θέματος κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ.

Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα, αναφέρουν ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι ήδη λειτουργούν και σημειώνοντας ότι άλλωστε ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής.

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της ‘Α. Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

Κυβέρνηση: Θετικό ότι έξι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα

Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις».

 

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό

« Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση.»

Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή σε λάθη και αδράνεια», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωσή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε την αναγκαιότητα στην μετεγκατάσταση των προσφύγων , την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει όσο διαρκεί η κρίση και οι ροές.

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε:«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί την κατάσταση . Γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση».

Καμμένος:Εθνική γραμμή στο μεταναστευτικό

«Είναι σημαντικό, το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή που αφορά το μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. 

Ο κ. Καμμένος είπε ότι υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα, «αλλά είναι σημαντικό το ότι ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από την μεγάλη προσφυγική κρίση, απ’ όλη την ΕΕ, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες: Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και την ΕΕ, η δημιουργία της ακτοφυλακής της ΕΕ, της μετατροπής δηλαδή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για την οποία ζητήσαμε να έχει την έδρα της στην Ελλάδα, και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές, (που η Ελλάδα και οι Έλληνες και ο ελληνικός λαός ολόκληρος υπηρέτησαν και το αποδείξαμε), στις διεθνείς συμβάσεις, να φθάσουμε σε ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: