Ψηφίζεται το ν/σ για το προσφυγικό – Αναβαθμίζεται το σύστημα υποδοχής και ασύλου

Με τη διαδικασία του επείγοντος, ψηφίζεται αύριο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του συστήματος υποδοχής και ασύλου, που κατατέθηκε χθες βράδυ και σήμερα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται  η νομοθετική  αναγνώριση  της Τουρκίας  ως ασφαλής Τρίτη χώρα, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία  εξέταση αιτημάτων διεθνούς  προστασίας  προκειμένου ο χρόνος να μην υπερβαίνει  τις 14 ημέρες.

Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου αναμένεται να κάνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τι ρυθμίζει το νομοσχέδιο:

-Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.

-Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

-Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.

-Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Τι προβλέπεται:

-Η μετονομασία των Hotspot σε  Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης που θα λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου και θα είναι κλειστού τύπου αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα θα  τίθενται  σε καθεστώς κράτησης έως και 25 ημέρες όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του σχεδίου νόμου.

-Το ανώτερο χρονικό διάστημα που θα μπορεί να εξετάζεται ένα αίτημα ασύλου θα είναι 6 μήνεςκαι  εάν η απόφαση των επιτροπών είναι θετική τότε θα δίνεται άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τρία χρόνια.

-Στον νομοσχέδιο δεν περιγράφεται η Τουρκία ως ασφαλής χώρα αλλά  στο άρθρο  56 περιγράφεται ότι ασφαλής τρίτη χώρα για ένα πρόσφυγα ή μετανάστη θεωρούνται τα κράτη που δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω  λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.

-Για ανθρωπιστικού λόγους θα χορηγηθούν άδειες διαμονής σε όσους μετανάστες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχουν λάβει απάντηση την στιγμή που εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις στις υπηρεσίες ασύλου ακόμα και για επτά χρόνια.

-Παράλληλα θα δημιουργηθούν και  12 περιφερειακά γραφεία Ασύλου στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Δυτ. Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Λέσβο, στην Χίο, στην Σάμο στην Λέρο και την Ρόδο. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία  Κινητών Κλιμάκιων  Ασύλου που θα αποσταλούν σε περιοχές όπου διαμένουν πρόσφυγες εκτός των οργανωμένων χώρων, όπως σε λιμάνια και στην Ειδομένη.

-Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s