Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Wikileaks για τον σκαιό ρόλο του ΔΝΤ – Σειρά πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού

 

Εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις αποκαλύψεις από το WikiLeaks των διαλόγων Τόμσεν-  Βελκουλέσκου. Ο πρωθυπουργός θέτει θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Από τις αποκαλύψεις προκύπτει σχέδιο πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να βρεθεί σε οριακό σημείο και να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του Ταμείου. Επιχειρείται, επίσης, συσχετισμός της υπόθεσης της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Στην επιστολή ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, καλώντας την   Κριστίν Λαγκάρντ να απαντήσει αν όλα αυτά αποτελούν επίσημη θέση του Ταμείου . Αναρωτιέται «κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη με τους αξιωματούχους του, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές» και της απευθύνει πρόσκληση  για κατ’ ιδίαν συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή .
Σειρά πρωτοβουλιών για το θέμα έχει αναλάβει η κυβέρνηση, επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε ήδη χτες  τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιορίστηκε στην απάντηση «Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» και επανέλαβε στην ανακοίνωση του  πως πάγια θέση του είναι η εξεύρεση  βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα,  που θα πρέπει να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, συμβατών με ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.
 «Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το Ταμείο δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα» τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Το Wilkileaks διαψεύδει δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal περί «ελληνικών διαρροών», όσον αφορά  στις αποκαλύψεις. «Το έγγραφο είναι δικό μας» ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο τουίτερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:

Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις των Wikileaks, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Τσίπρα, πως δημοσιεύθηκε στηνhuffingtonpost
«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Αγαπητή Κριστίν
Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.
Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.
Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.
Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.
Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

Υπενθυμίζεται, πως έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και στενών συνεργατών του,  μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks και εν όψει της επιστροφής  σήμερα στην Αθήνα των εκπροσώπων  των θεσμών, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα  επικοινωνήσει και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Νωρίτερα, απόρρητη συνομιλία του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου, και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου, Ίβα Πέτροβα,αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks.

Ντόμινο εξελίξεων από τις αποκαλύψεις Wikileaks. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ

 

Με την Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks για την υπόγεια στρατηγική του ΔΝΤ να οδηγήσει την Ελλάδα εκ νέου στο χείλος της χρεοκοπίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο στον απόηχο των αποκαλύψεων των Wikileaks σε σχέση με την  στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην κ. Μέρκελ τον έντονο προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks και τόνισε στην καγκελάριο την ανάγκη να κλείσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου, χωρίς ανατροπές και με βάση το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλη», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, σύμφωνα με πηγές του ΜΑξίμου, να απαντά: Συμφωνώ, πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο».

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν, επίσης, πως ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους Μάρτιν Σουλτς, Μάριο Ντράγκι, Τζιάνι Πιτέλα και Αντόνιο Κόστα, με τους οποίους συζήτησε τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει αύριο τόσο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s