Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% και (νέα) διάψευση του ΔΝΤ Τι λένε οι αριθμοί

Από το «tvxs.gr»

Mε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ή 1,1 δις ευρώ, έκλεισε το 2015 σύμφωνα με τηνέκθεση της Eurostat – μια έκθεση, που διαψεύδει ξανά τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Εξαιρείται η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπολογισμός αυτού του πλεονάσματος γίνεται με βάση το Μνημόνιο και αφού εξαιρεθεί η επίπτωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών (7,1 δις ευρώ). Από το Μνημόνιο προβλέπεται ότι οι δαπάνες για τις τράπεζες δεν προσμετρώνται στο πρωτογενές ισοζύγιο, εξ ου προκύπτει και το πλεόνασμα. Αντιθέτως, με βάση το ευρωπαϊκό λογιστικό σύστημα ΕΖΑ, που ακολουθούν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat – χωρίς εξαίρεση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης – προκύπτει πρωτογενές έλλειμμα 6 δις ευρώ.

Το διαπραγματευτικό «χαρτί»

Σε πολιτικό επίπεδο, η υπέρβαση των μνημονιακών στόχων για το πλεόνασμα δίνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί στην κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να περάσουν ταπρόσθετα μέτρα που ζητεί ο σκληρός άξονας των δανειστών. Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να αναδείξει τα στοιχεία της Eurostat ως απόδειξη των επισφαλών προβλέψεων του Ταμείου – προβλέψεων, με βάση της οποίες το ΔΝΤ αξιώνει πιο επίπονη προσαρμογή για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

Ωστόσο, με βάση τα τελευταία μηνύματα από Βερολίνο φαίνεται πως δύσκολα η έκθεση της Eurostat θα επηρρεάσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεεπιμένει σε σκληρή γραμμή για να γεφυρώσει τις διαφορές με το Ταμείο και να διασφαλίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Πιο ήπια θέση κρατά η Κομισιόν με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διαμηνύει χθες ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα, ωστόσο μέχρι στιγμής η ζυγαριά μεταξύ των δανειστών δείχνει να γέρνει – και πάλι – προς την σκληρή πλευρά.

Σαφέστερο στίγμα προθέσεων αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Αμστερνταμ, ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν και η διαπραγμάτευση θα παραταθεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το ΑΕΠ και το χρέος

Από τη σημερινή έκθεση της Eurostat προκύπτει επίσης ότι η ελληνική οικονομικία υπε΄στη πέρσι ύφεση),8% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 176 δισ. ευρώ από 177, 5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014.

Επίσης, το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 311,4 δισ. ευρώ το 2015 από 319,7 δισ. ευρώ το 2014 και διαμορφώθηκε στο 176,9% από 180,1% του ΑΕΠ.

Μαξίμου: Πιάσαμε τους στόχους του 2018

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεση της Eurostat,κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν:

«το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s