Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο – Αλ. Τσίπρας: Πού ήσασταν τόσο καιρό κ. Μητσοτάκη; Ποιός κυβερνούσε τόσα χρόνια;

Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κατριβάνου, ψήφισε «Ναι» επί της αρχής, καταψήφισε όμως τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο «κόφτη».
Επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝ.ΕΛ., ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδης, κι ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρ. Ψαριανός, οι οποίοι έστειλαν επιστολή με την οποία γνωστοποιούν ότι αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα καταψήφιζαν το πολυνομοσχέδιο, η επιστολή αυτή όμως δεν μετρά στην καταμέτρηση των ψήφων.

Αλ. Τσίπρας: Πού ήσασταν τόσο καιρό κ. Μητσοτάκη; Ποιός κυβερνούσε τόσα χρόνια;

Για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, παράλληλα επεσήμανε το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ που εκφράζεται ως ακραίος πολιτικός σουρεαλισμός. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για το χρέος».

 
«Πάρτε το απόφαση στα έδρανα αυτά θα κάθεστε ως το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία»
Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021.

Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».

Για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως η αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας : «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».

«Η ΝΔ προετοίμαζε μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016»

Για απύθμενο θράσος κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική της για τους έμμεσους φόρους και κατήγγειλε ότι σήμερα προχωρά σε μια εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης αν και είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: ‘Αμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. Μόνο για τη διετία 2015-2016».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το αστείο περί φοροκαταιγίδας» γιατί είναι ψευδές και συκοφαντικό. «Την ξέρουμε τη συνταγή σας. Και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα»

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα. Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί».

«Αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε ο κ. Τσίπρας γιατί, όπως τόνισε, «ήρθε πλέον ο καιρός η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων και παραγωγός θετικών ειδήσεων. Και είναι θετική είδηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά συζητείται με τη δέουσα προσοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις, ακούει προτάσεις, ανταλλάσσει απόψεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις.

«Σήμερα αγωνιζόμαστε για ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για το χρέος»

«Εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για το χρέος.
Για μια ουσιαστική απομείωση, ώστε να αφαιρέσουμε βάρη από τους πολίτες που θα πάρουν στις πλάτες τους το έργο της ανασυγκρότησης αυτού εδώ του τόπου, τα επόμενα χρόνια. Τους νέους και της νέες αυτής της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι και σε αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι μόνη της πλέον.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δήλωση του Ζ. Γιούνκερ ότι «από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα» και κάλεσε τη ΝΔ να παραδειγματιστεί και να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια.

Για «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός για το νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Για «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και με αιχμή αναφορές των στελεχών της στο νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έκανε λόγο για «απαράδεκτες εκφράσεις» και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ είπε: «δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και προδοσίας».
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το Ταμείο αυτό έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, όταν η απαίτηση των δανειστών ήταν για έδρα του στο Λουξεμβούργο και να βρίσκεται υπό ξένη διοίκηση.

Επίσης, επισήμανε ότι τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Ακόμη, μέσω του Ταμείου δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση τμημάτων της δημόσιας περιουσίας και για να δημιουργηθούν νέες αξίες προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας και δεν επιχειρείται ξεπούλημα όπως συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι από τα έσοδα του Ταμείου, το 50% των εσόδων θα διοχετευθούν στις επενδύσεις και το 50% στο χρέος και μόνο αυτού που προκύπτει από τις υποχρεώσεις τις τρέχουσας δανειακής σύμβασης κι όχι του συσσωρευμένου χρέους.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο Ταμείο και όλοι οι εργαζόμενοι διατηρούν το σημερινό καθεστώς.
Σχετικώς με τα όσα ακούστηκαν περί ενδεχόμενης κατάσχεσης της δημόσιας περιουσίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν δεν ήταν λάθος αυτά είναι ψεύδος και συκοφαντία, διότι – εξήγησε – ότι ρητά ορίζεται πως το Ταμείο είναι ειδικού σκοπού και η μετοχή του είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προσέθεσε «μακάρι να είχαμε την δυνατότητα όλα όσα βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ να περνούσαν στο Ταμείο αυτό, διότι αυτό δεν ξεπουλά σε χαμηλές τιμές».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιχείρησε να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ κι ευτυχώς την σταμάτησε το ΣτΕ και ότι ξεπούλησε το φιλέτο των 28 ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με υποχρέωση να τα μισθώσει το ελληνικό δημόσια κι επιπλέον με την παρέλευση της 2Οετίας να τα ξαναγοράσει στην τιμή που θα έχουν τότε». «Και μας μιλάτε εσείς τώρα για άρση της κυριαρχίας και να μας εγκαλείτε για ξεπούλημα» επέμεινε ο κ. Τσίπρας προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε κείμενο δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη ως προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, λέγοντας πως τότε είχε προβεί στις ίδιες προτάσεις. «Τότε ήταν σοβαρές προτάσεις και τώρα είναι άρση της κυριαρχίας; Λυπάμαι για το διπλό σας πρόσωπο» είπε καταλήγοντας προς την βουλευτή της ΝΔ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s