Με πρωτοβουλία Α. Τσίπρα κυβερνητική παρέμβαση για αλλαγή χώρου διεξαγωγής της δίκης της ΧΑ

 

Άμεση ανταπόκριση του πρωθυπουργού στην έκκληση της Μάγδας Φύσσα για απρόσκοπτη και ταχεία διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, μετά την πολύμηνη διακοπή, αλλά και τις προκλητικές καθυστερήσεις στη διαδικασία. Την όλη πρωτοβουλία συντόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

Με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα έγινε σήμερα συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τη Μάγδα Φύσσα, και συγγενείς της οικογένειας. Κομβικό θέμα η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αλλάξει τον χώρο διεξαγωγής της δίκης και οι σκέψεις είναι να συνεχιστεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου ώστε η δίκη να συνεχιστεί και ταχύτατα και απρόσκοπτα

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι η παρέμβασή του δε θα θίγει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και διευκρίνισε ότι με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, ζητεί εκτίμηση της κατάστασης. Υπενθύμισε πάντως, ότι από τις 5 Οκτωβρίου του 2015 το υπουργείο παρέδωσε σε χρήση μια επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης είπε: «Η μητέρα του Παύλου Φύσσα από προχθές απηύθυνε δημόσια έκκληση – κραυγή αγωνίας για την επιτάχυνση της δίκης και την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων γι’ αυτό απευθύνθηκε στους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στην έκκληση. Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό, είχαμε συνάντηση με την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους του Παύλου. Μας εξέφρασαν την άποψή τους και την εμπειρία τους από τη δίκη που δεν έχει ρυθμό και τον ορίζοντα που έπρεπε.
Ο υπουργός ανταποκρίθηκε. Το ζήτημα είναι κρίσιμο για την Δημοκρατία».
«Η δική μου παρέμβαση θα είναι να ορίσω χώρο διεξαγωγής μετά από συνεννόηση με τους παράγοντες του δικαστηρίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και επεσήμανε: «Διαβεβαιώσαμε τη Μ. Φύσσα ότι καταλαβαίνουμε την πολιτική και κοινωνική σημασία της δίκης. Στη συνέχεια εξηγήσαμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την διεξαγωγή της. Αναγνωρίσαμε ότι η ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψή μας να δημιουργείται μία εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια. Αυτή η εικόνα και η κατάσταση ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει.
Ως σήμερα αυτό που φροντίσαμε ήταν να δώσουμε σε χρήση με τον κατάλληλο εξοπλισμό μία επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών. Η αίθουσα ήταν ήδη έτοιμη από τις 5 Οκτωβρίου 2015».
Αναφορικά με την παρέμβασή του, ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε: «Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής μίας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή μία δυσχέρεια, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης. Τότε ο υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο. Αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης θα επενέβαινε με τρόπο που δεν επιτρέπει ο νόμος στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει δικονομική εμπλοκή και στη συγκεκριμένη δίκη. Αυτή τη στιγμή απηύθυνα ο ίδιος ένα έγγραφο – παράκληση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να εκτιμήσει την κατάσταση και την δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαπιστώνει την δυσκολία, να μου απευθύνει σχετικό έγγραφο. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο θα έρθει τάχιστα».
«Καταλαβαίνω ότι δεν λύνεται το ζήτημα με μία κίνηση, αλλά χρειάζονται διαρκείς προσπάθειες. Διαβεβαίωσα την κυρία Φύσσα ότι θα παρακολουθούμε διαρκώς τη δίκη και θα κάνουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s