Παρακρατικός μηχανισμός για προσλήψεις ημετέρων το ΚΕΕΛΠΝΟ

Παρακρατικό μηχανισμό που διόριζε ημετέρους και μοίραζε εκατομμύρια σε διαφημίσεις χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Άδωνη Γεωργιάδη. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε υωηλούς τόνους, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Υγείας των κυβερνήσεων Σαμαρά, να εγκαλεί τον κ. Πολάκη για τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεις στη διαδικασία του διαγωνισμού προσλήψεων 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Γεωργιάδης καταδίκασε τα γεγονότα της Ιεράπετρας κατά του κ. Πολάκη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό το πνεύμα είναι που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε, ωστόσο, στη συνέχεια στον αναπληρωτή υπουργό για τα όσα συνέβησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Πολακης παρενέβη παρανόμως και ότι, μάλιστα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν οι ΜΕΘ χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Προχώρησε, μάλιστα, και στην καταγγελία ότι ο Παύλος Πολάκης είχε κρατήσει μέρος των εγγράφων του διαγωνισμού, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σχετική καταγγελία από τα μέλη της Επιτροπής.
Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον κ. Γεωργιάδη για την “αποτυχημένη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνγταγμα της οποίας” όπως είπε “ο κ. Γεωργιάδης ηγήθηκε”. Συνέχισε αντικρούοντας, έναν προς έναν τους ισχυρισμούς Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι υπό την εποπτεία του και να ασκεί έλεγχο για να εξασφαλίζεται η τήρηση των ισχυουσών διατάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ βάσει του οποίου ιδρύθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμμία καταγγελία ότι έχει κρατήσει έγγραφα.
Ο κ. Πολάκης θύμισε τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλλαγή των μελών της Επιτροπής, επί ημερών Άδωνη Γεωργιάδη, από τον τότε επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτη Ευσταθίο, στη διάρκεια διαγωνισμού για τις προσλήψεις 40 γιατρών και 190 νοσηλευτών, μεσούσης της αξιολόγησης, το καλοκαίρι του 2013. Λίγες ημέρες αργότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε πίνακα αποτελεσμάτων που επιβεβαίωνε την αλλαγή. “Έρχονταν καταγγελίες, μεταξύ αυτών ότι ούτε η επιτροπή αξιολόγησης δεν είχε πρόσβαση στους φακέλους” εξήγησε ο κ. Πολάκης επιβεβαιώνοντας το ίργιο αδιαφάνειας που επικρατούσε στις διαδικασίες προσλήψεων, που γίνονταν εκτός ΑΣΕΠ.
Στον τελευταίο διαγωνισμό, το υπουργείο έλαβε μια κατάσταση με μία “υποτιθέμενη μοριοδότηση” όπως τη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός και το υπουργείο απλά επέμεινε η αξιολόγηση να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, καθώς όπως αποδείχτηκε, στα 220 άτομα είχαν γίνει 88 λάθος μοριοδοτήσεις. Για να λάβει απάντηση ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιρείται. Και η απάντηση αυτή ήρθε, όπως επισήμανε ο κ. Πολάκης, από τη Νομική Σύμβουλο, κα Αθηνά Οικονόμου – Σκορδά, της γνωστής οικογενείας, όπως είπε χαρακτηριστικά, σύμβουλο του κ. Σούρλα, χρόνια νομική  σύμβουλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, είχε αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου. “Είναι η ίδια που ως νομική σύμβουλος, προχώρησε στην αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να ζητήσει την συνδρομή κάποιου ορκωτού εκτιμητή, αλλά ρωτώντας μεσίτες της περιοχής, με αποτέλεσμα για ένα κτίριο αξίας 3 εκατομμυρίων, να πληρώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ 18 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη, ο κ. Πολάκης ανφέρθηκε στην σχετική έκθεση από τον έλεγχο που έγινε αππο το αρμόδιο Σώμα, που λέει ότι 3,5 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για διαφημιστική δαπάνη που δεν έπρεπε καν να δοθεί. “Το 2014 που ήσασταν υπουργός, (τον μισό χρόνο, γι αυτό έχετε τη μισή ευθύνη) το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 5 εκατομμύρια 800 χιλιάδες ευρώ για διαφημιστική δαπάνη σε μια σειρά από εταιρείες).
“Εσείς, κε Γεωργιάδη, ο κ. Βορίδης και ο κ. Λοβέρδος είστε που κλείσατε μια σειρά από νοσοκομεία και καταστρέψατε τη δημόσια υγεία” πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να καταλήξει λέγοντας: “Αναλογιστείτε τι κακό είχατε κάνει στον χώρο της υγείας τρία χρόνια. Ο,τι κακό κάματε εμείς θα το φτιάξουμε”.
Άρση Ασυλίας για τρεις βουλευτές
Δύο άρσεις ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (των Παύλου Πολάκη και Χρήστου Μπγιάλα) αποφάσισε η βουλή, μετά από αίτημά των ιδίων των βουλευτών. Παράλληλα ήρθη η ασυλία του χρυσαυγίτη Νίκου Μίχου, ενώ δεν ήρθη η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 177 βουλευτές
Η υπόθεση του κ. Μηταφίδη αφορούσε τη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 2 ναι, 173 όχι και 2 παρών.
Ο Χρήστος Μπγιάλας μίλησε για τη δική του υπόθεση από την εποχή που ήταν δήμαρχος Δεσκάτης, για προσωπική διένεξη που είχε με δημότη, για θέμα δημοσίου συμφέροντος. Αποτέλεσμα 103 ναι, 70 όχι, 4 παρών.
Η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αφορούσε υπόθεση επί δημαρχίας του στον δήμο Σφακίων. Αποτέλεσμα ψηφοφορίας 93 ναι, 82 όχι, 2 παρών.
Τέλος, για τον βουλευτή της ΧΑ, η υπόθεση αφορούσε το πόθεν έσχες του. Αποτέλεσμα 173 ναι, 2 όχι.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s