Νέο πρόγραμμα για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ: Όλα τα νοικοκυριά που βρισκονται κατω από το όριο της φτώχειας θα λάβουν το voucher

Σε λίγες μέρες και με μεγάλες αλλαγές ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για το σύστημα υλοποίησης της δράσης αυτής, η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αλλά και από εθνικούς πόρους.
Όπως τόνισε ο κ. Κουρουπλής, «οι δομές αυτές είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει το κράτος. Και φέτος 80 χιλιάδες παιδιά θα έχουν την απαραίτητη αγωγή. Το κράτος πρέπει να εξαντλεί τις δυνατότητες του για να προσφέρει φροντίδα σε αυτή την ηλικία».
«Είχαμε πολλούς προβληματισμούς για το αν θα πάμε στο νέο σύστημα ή όχι», τόνισε ο υπουργός. «Το νέο σύστημα παρέχει διαφάνεια και δικαιοσύνη και απαλλάσσει από σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που πίεζαν το σύστημα. Σήμερα το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται θετικά, ώστε να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβρη. Το κράτος εξαντλεί τις ικανότητες που έχει, μιας και η χρηματοδότηση από την Ευρώπη μειώνεται».
Η κυρία Φωτίου χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα ένα «καινοτόμο σύστημα». «Πρόκειται για ένα καινούριο σύστημα», τόνισε. «Μια δουλειά που έγινε σε συνεργασία με ένα συνεχή διάλογο από τρία συναρμόδια υπουργεία. Από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε με την ΚΕΔΕ, την ΕΕΤΑΑ και τους περιφερειάρχες.  Γνωρίζουμε από την αρχή τις ενστάσεις, όμως είμαι ευτυχής για την καινοτομία. Θα βρούμε κονδύλια από τον κρατικό μηχανισμό σε περίπτωση ανάγκης».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας «διασφαλίζεται ότι το σύνολο των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχιας θα λάβουν voucher. Κι αυτοί που είναι άνεργοι θα ωφεληθούν.  Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανά πρόσθετα κόστη που μπορεί να προκύψουν. Πρόκειται πραγματικά για καινοτομία. Είναι για μας τόλμη. Πάντα υπάρχουν οι παλιές παθογένειες. Όμως θα πάμε μπροστά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως παλιά», τόνισε η κ. Φωτίου.
Το ποσό που διασφαλίστηκε για την υλοποίηση του προγράμματος καταλήγει στα 175 εκατ.  Σε ανάλογο ύψος είχε ανέλθει η χρηματοδότηση του προγράμματος πέρυσι,  όμως με δεδομένη τη μείωση της συμμετοχής του ΕΣΠΑ (από 137,9 εκατ. σε 93), παρά τις γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες, η εθνική συμμετοχή σχεδόν διπλασιάζεται (από 46,1 εκατ. σε 82 εκατ.).
Ο κ. Χαριτσης τόνισε ότι «όλα γίνονται με στόχο τη διεύρυνση των τελικών δικαιούχων. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μείωση κόστους, αλλά και ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικής αξιολόγησης». Επιπλέον, όπως είπε, από αρχές Αύγουστου η ΕΕΤΑΑ θα εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις. Επομένως, από Σεπτέμβρη το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα.
Ακολουθούν παρακάτω οι σημαντικότερες αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»:
– Φέτος η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια οικογένεια η οποία βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας ή με παιδί με αναπηρία που δεν θα πάρει τη δόση.
– Ακόμη θα έχουμε κατάργηση της τοποθέτησης των παιδιών σε συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς και θεσμοθέτηση της ελεύθερης επιλογής των γονέων.
– Το voucher πλέον δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει δομή χωρίς να χάνει το voucher.
– Θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν’ αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.
– Θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.
– Καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.
– Απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.
– Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) προσφέρει υπηρεσίες σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων. Επισημαίνεται ότι πλέον η σύζευξη δεν είναι δεσμευτική.
– Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους.
Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s