Τι αλλάζει σε 145.000 δάνεια δημόσιων υπαλλήλων από το Παρακαταθηκών και Δανείων

Τα τρία κλιμακωτά βήματα με τα οποία θα δοθεί «ανάσα» στους δανειολήπτες του το Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να συνεχίσουν την αποπληρωμή διασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, περιέγραψε ο πρόεδρος του Ταμείου Κ.Βαρλαμίτης μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στ.Σχινά.

Η χθεσινή απόφαση ήταν πάρα πολύ σημαντική για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, που έχουν πάρει δάνειο από αυτό.
Τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη μείωση μισθών, ενώ τα οικογενειακά εισοδήματα έχουν πληγεί και από τις μειώσεις των συντάξεων, την ανεργία κ.ά., σημείωσε.
Με την απόφαση της Πέμπτης δημιουργείται μία πολιτική ρυθμίσεων που θα λαμβάνει υπόψιν ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες κάθε δανειολήπτη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Κατ’ αρχήν, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα μέτρα που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας για τις ρυθμίσεις των δανείων.
Ξεκινάμε ανάποδα και αντί να κοιτάξουμε ποιο είναι το δάνειο και ποια η δόση του καθενός, κοιτάμε ποιο είναι το πραγματικό του εισόδημα και τι μπορεί να πληρώνει. Πραγματικό εισόδημα εννοούμε αυτό που μένει μετά τις φορολογικές υποχρεώσεις (φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Λαμβάνεται επίσης υπόψιν η οικογενειακή κατάσταση, για το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τον αριθμό των μελών της οικογένειάς του.
Από το καθαρό εισόδημα που απομένει κοιτάμε ποιο είναι το λογικό ποσό που μπορεί να πληρώνει, ώστε με αυτό που απομένει να έχει μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι τελικοί πίνακες τελούν υπό την έγκριση του δ.σ. του Ταμείου, που θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις ώστε τελικά να δημοσιοποιηθούν.
Πώς θα μειωθεί η δόση
Ενα χονδρικό παράδειγμα, το οποίο ανέφερε ο κ.Βαρλαμίτης, περιγράφει κάποιον, μισθωτό ή πλέον συνταξιούχο, που ως τώρα πλήρωνε δόση 600 ευρώ και με τις νέες ρυθμίσεις θα καλείται πλέον να καταβάλλει 250 ευρώ.
Αυτό θα γίνει αρχικά με επέκταση της αποπληρωμής σε ένα λογικό βάθος χρόνου.
Εάν με αυτό τον τρόπο η δόση υποχωρήσει π.χ. στα 500 ευρώ, τότε αρχίζουμε να του μειώνουμε το επιτόκιο δραστικά, ώστε η δόση να υποχωρήσει π.χ. στα 350 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση θα είναι κατά 2,25%, καθώς σε άλλους θα είναι μεγαλύτερη και σε άλλους μικρότερη.
Προκειμένου να φτάσουμε στο ποσό-στόχο μίας λογικής δόσης, θα ακολουθήσει το «πάγωμα» μέρους της οφειλής, για μία δεκαετία, ώστε να πληρώνει τα 250 ευρώ του παραδείγματος για το υπόλοιπο κεφάλαιο και τόκους.
Στοιχεία εισοδηματικά των πελατών του Παρακαταθηκών και Δανείων δείχνουν ότι
  • 50% των δανειοληπτών ή δεν θα χρειαστεί αλλαγή ή θα αρκεστεί στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
  • 35% θα χρειαστεί μείωση επιτοκίου
  • 15% των δανειοληπτών θα καταλήξει στην τρίτη λύση, δηλαδή στο «πάγωμα» μέρους του δανείου
Παράλληλα, για όσους δεν θα μπουν σε αυτές τις ρυθμίσεις και είναι συνεπείς στις δόσεις τους, θα προβλεφθεί η δυνατότητα επιβράβευσης μέσω επιστροφής τόκων, που μεσοσταθμικά υπολογίζεται στο 1% ετησίως.

Ολα τα παραπάνω, από την έγκριση από το δ.σ., τις νομοθετικές ρυθμίσεις κτλ  ως την έναρξη της υλοποίησής τους, έχουν σαν χρονικό ορόσημο το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο κ.Βαρλαμίτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s