Στα 209 εκατ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Πειραιώς

Προκόπης Αγγελόπουλος – Stokokkino.gr

Σημαντικές αποκαλύψεις για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων, λίγο πριν και μέσα στα χρόνια της κρίσης, ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Δάνεια σε ΜΜΕ και Πολιτικά Κόμματα. Στη συνεδρίαση εξετάστηκε ως μάρτυρας ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως ανέφερε στη δική του εξέταση προς τον μάρτυρα, ο κ. Σπυρίδων Λάππας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εταιρείες που ανήκαν στους συνιδιοκτήτες του Πρώτου Θέματος, Θέμος Αναστασιάδης, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και Τάσος Καραμήτσος, δανειοδοτήθηκαν δύο φορές, από το 2007 και μετά, με ισόποσα δάνεια 18 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο, για να αγοράσουν το μέσο που τους ανήκε, την πρώτη φορά και να το ξαναγοράσουν από την εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ στην οποία του είχαν πουλήσει τη δεύτερη φορά.

Ο κ. Πουλόπουλος απέφυγε να σχολιάσει το αν είναι πρακτική των τραπεζών να δανειοδοτεί για να αγοράσει κάποιος εταιρεία που του ανήκει ή του ανήκε και περιορίστηκε στο να διαβεβαιώσει τα μέλη της επιτροπής, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια η τράπεζα είχε όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, όπως εκχώρηση μεριδίων αμοιβών κεφαλαίων, μετρητά, εκχώρηση δικαιωμάτων κυκλοφορίας. Όπως, μάλιστα, σημείωσε, η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σημαντική μείωση εσόδων στα χρόνια της κρίσης, δείχνει να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, κατόρθωσε να μειώσει και τα έξοδά της και να παρουσιάζει οριακή κερδοφορία, ενώ οι μέτοχοι έχουν βάλει και 12 εκατομμύρια για αύξηση κεφαλαίου στην εταιρία.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει συνολικά δάνεια ύψους 260 εκατομμυρίων, ενώ έχει αποκτήσει και δάνεια 172 εκατομμυρίων από εξαγορασμένες τράπεζες, συνολικά, δηλαδή, 432 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, έχει εξασφαλίσεις 306 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγαλύτερη έκθεση από τα συστημικά ΜΜΕ έχει προς την τράπεζα ο ΑΝΤΕΝΝΑ, με 65 εκατομμύρια και ακολουθούν το Πρώτο Θέμα με 36 εκατομμύρια, ο ΠΗΓΑΣΟΣ με 32 εκατομμύρια η Νέα Τηλεόραση με 28 εκατομμύρια, ο ΔΟΛ με 21 εκατομμύρια, το MAD με 15 εκατομμύρια και ο όμιλος Real με 6,5 εκατομμύρια.

Όπως, ωστόσο, σημείωσε ο κ. Λάππας, η τράπεζα Πειραιώς και η Alpha έχουν χορηγήσει δάνειο συνολικά 50 εκατομμυρίων στον Τηλέτυπο (από 25 εκατομμύρια έκαστη) άνευ εξασφαλίσεων και με αποδοχή μελλοντικών χρηματοοικονομικών καλύψεων. Απαντώντας στην επισήμανση αυτή, ο κ. Πουλόπουλος υποστήριξε ότι λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως η γενικότερη κατάσταση της κάθε εταιρείας και οι χρηματοροές. Το 2012, όμως, η τράπεζα προέβη σε αναχρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων και όπως είπε ο κ. Λάππας η ίδια η τράπεζα παραδέχτηκε με έγγραφό της ότι συνολικά 34 εκατομμύρια είναι ακάλυπτα για να ρωτήσει τον μάρτυρα γιατί η τράπεζα δεν προχώρησε σε ρευστοποιήσεις.

Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία διεκόπη μετά από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου που έσπευσε να παρατηρήσει τον κ. Λάππα για το ύφος του προς τον εξεταζόμενο που το έκρινε προσβλητικό. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δικών του ερωτήσεων προσπάθησε να υπερασπιστεί την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κατηγορώντας τον κ. Λάππα και τον ΣΥΡΙΖΑ για εμμονή εναντίον της εφημερίδας, ενώ με συγκεκριμένες ερωτήσεις προσπάθησε να αποδείξει ότι το ύψος της δανειοδότησης των ΜΜΕ και οι επισφάλειες των δανείων τους είναι ελάσσονος σημασίας, σε σχέση με τον όγκο των κόκκινων δανείων του συνόλου των επιχειρηματικού κόσμου.

Στο θέμα των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντας το γεγονός της μη εξυπηρέτησής τους, στο ότι το επιτόκιο της Τράπεζας Πειραιώς για τα δάνεια αυτά αυξήθηκε σημαντικά, τα χρόνια της κρίσης, φτάνοντας στο 7,45%, την ώρα που το αντίστοιχο επιτόκιο σε επιχειρηματικά δάνεια κινείται μεταξύ 4% και 5%. Όπως, όμως, εξήγησε ο κ. Πουλόπουλος, η αύξηση αυτή ήταν απολύτως προβλεπόμενη, καθώς οι επιχορηγήσει προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που αποτελούσαν τη βασική εξασφάλιση της τράπεζας, μειώθηκαν δραματικά, λόγω και της μείωσης των ποσοστών τους (για τη ΝΔ από 29 εκατομμύρια το 2009, σε 4-5 εκατομμύρια).

Συνολικά, όπως αποκάλυψε ο κ. Πουλόπουλος, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει δάνεια 131 εκατομμυρίων ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 108 εκατομμυρίων ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα τα οποία και δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η τράπεζα έχει ήδη κινήσει τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες. Αντιθέτως, όπως προέκυψε και από την απάντηση του κ. Πουλόπουλου σε σχετική ερώτηση του κ. Δένδια, η τράπεζα Πειραιώς είχε συνάψει δανειακή σύμβαση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, βραχυπρόθσεμης διάρκειας, δάνειο το οποίο έχει, πλέον, αποπληρωθεί.

Συνολικά, τα δάνεια στα κόμματα από την Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων και των 220 εκατομμυρίων της Αγροτικής, είναι ύψους 246 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε από σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής, κ. Δημήτρη Καμμένου, δεν έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί όψεως των κομμάτων που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ο κ. Καμμένος, μάλιστα, επέμεινε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο τα κόμματα αυτά είναι “συνεργάσιμοι δανειολήπτες”, καθώς, με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, οι δανειολήπτες δεν χαρακτηρίζονται συνεργάσιμοι και κινούνται άλλες διαδικασίες. Σε αυτό, ο κ. Πουλόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού πάρει σχετική ενημέρωση.

Στη διαδικασία έγινε αναφορά και στο ύψος της διαφημιστικής δαπάνης που πλήρωσε η τράπεζα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, που σε 11 χρόνια, από 2005 έως το 2015, έφτασε στα 661 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία, όπως σημείωσαν βουλευτές της Αντιπολίτευσης, τα 220 δόθηκαν το 2015. Ο κ. Πουλόπουλος απάντησε στη σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι η κυκλοφορία και μόνο μιας εφημερίδας δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για τη χορήγηση των δανείων, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εφημερίδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s