3η ημέρα συζήτησης για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής – Ψηφοφορία σήμερα το βράδυ

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά. 

«Τα προσχήματα τελείωσαν» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, διαμηνύοντας σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ότι πρέπει να επιλέξουν αν θα συμβάλουν στην αλλαγή σελίδας του τόπου ή θα συρθούν πίσω από τη Ν.Δ.Επισημαίνουν, δε, ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει τον κύκλο τους αφού προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με διάφορες υποθέσεις τύπου Siemens.

Σε «αυτυπέρβαση» κάλεσε τα πολιτικά κόμματα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής.

Για ταύτιση απόψεων Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη κατά τη συνάντησή τους, έκαναν λόγο πηγές της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα «δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά σε ώρες μάχης, να μην έχει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή».

Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να κυβερνούν οι πολίτες και όχι οι ελίτ

Ιστορικές αναφορές που αποδεικνύουν την τακτική της συντηρητικής παράταξης να εφαρμόζουν εκλογικούς νόμους προς το πολιτικό τους συμφέρον έκανε από το βήμα της Ολομέλειας της βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι η  αποδυναμωμένη αναλογική αμβλύνει το αίσθημα της δημοκρατίας. 

Ο κ. Κατρούγκαλος στην ομιλία του από το βήμα της βουλής υπενθύμισε το ιστορικό εκλογικό «μαγείρεμα» του τριφασικού εκλογικού νόμου της ΕΡΕ, το 1956 που οδήγησε στην κυβέρνηση τη συντηρητική παράταξη, με ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που πήρε το πρώτο κόμμα, ενώ έκανε σαφή αναφορά στους λάκκους που έστησε με τους εκλογικούς νόμους η κεντροαριστερά, πέφτοντας δύο φορές η ίδια μέσα, όπως όπως υποστήριξε, θα γίνει και τώρα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ταυτίζεται με τη Δεξιά.

Σχετικά με την ψήφο στα 17, ο κ. Κατρούγκαλος θύμισε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι οι ομοϊδεάτες της ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει εισηγήσεις για ψήφο στα 16 και ότι η σύγχρονη τάση είναι υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας.

«Η επιλογή του εκλογικού συστήματος» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος,  «είναι ζήτημα επιλογής για τί πολιτικό σύστημα θέλουμε, τώρα που το πολιτικό σύστημα είναι σε κρίση, Είναι κομβικό ζήτημα με ποιο πολιτικό σύστημα θα πάμε. Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον Ελληνικό λαό; Θέλετε να κυβερνούν οι ελίτ και όχι οι πολίτες» διερωτήθηκε ο υπουργός απευθυνόμενος στα κόμματα που θα καταψηφίσουν.

Mαξίμου για εκλογικό νόμο: Τα προσχήματα τελείωσαν

«Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη ψήφιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου.. 

Από την στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές υπενθυμίζοντας τα λόγια του πρωθυπουργού στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος σε ότι αφορά το θέμα των νεοναζί είπε επί λέξει: «Δεν  συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό. Εμάς μας απασχολεί το να πείσουμε σε ένα δημοκρατικό και ανοικτό διάλογο τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου ότι κάνουν μια επιλογή αυτοχειριασμού, η οποία θα καταγραφεί, εάν επιμείνουν σε αυτή την επιλογή, ως ένα ιστορικό ατόπημα, όπως κατεγράφη και για την Αριστερά το 1989, όταν, συνεργαζόμενη τότε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,  δεν συναίνεσε στο να καθιερωθεί η απλή αναλογική…».

Επισημαίνουν ακόμα πως «η πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει», λέγοντας πως «είναι αξιοσημείωτο ότι από εχθές, που η Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι. Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται. Η Χρυσή Αυγή έγινε ξανά αόρατη».

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί «αποστασίας» και «Ιουλιανών», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αναζήτησε αποστάτες. Άνοιξε ευθέως το ζήτημα το ζήτημα του εκλογικού νόμου, μέσα από δημόσιο διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από προγραμματικές συνεργασίες.

Η πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για  εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». Στην ομιλία της στην Συνδιάσκεψη εκείνη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, είχε μιλήσει για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα», ενώ μόλις πριν ένα χρόνο (2/6/2105), το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αντιθέτως, αν την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό της συμφέρον, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με διάφορες υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στην χώρα.

Τέλος, καταλήγουν λέγοντας: «Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s