Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο Σύνταγμα παρουσιάζει απόψε ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος σήμερα το βράδυ στις 20:00 στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο προαύλιο της νότιας πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων. Το στίγμα, άλλωστε το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας την Κυριακή, κάνοντας λόγο για « ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει τη νέα μεταπολίτευση».

Ξεκινάει ο ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή κατά την διάρκεια της Επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, τονίζοντας «Γι’ αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021».

Αμεσότερη δημοκρατία και όχι «δημοκρατία» των ελίτ

Η φιλοσοφία, η στόχευση και οι βασικές προτάσεις που θα θέσει ο πρωθυπουργός σ’ αυτόν τον – «πολιτικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – διάλογο, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. Ο βασικός άξονας της κοινής απόφασης των πολιτικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος είναι πως το νέο Σύνταγμα δεν θα το διαμορφώσει μια «τεχνοκρατική και πολιτική ελίτ» αλλά η ίδια η κοινωνία, ο κοινωνικός έλεγχος και η κοινωνική λογοδοσία.

Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ερώτημα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ ευθείας από τον λαό. Παρ` όλη την δεδομένη θέση του πρωθυπουργού για την απ` ευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, την αντίρρηση της εξακολουθεί να εκφράζει η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις και κορυφαίων στελεχών όπως του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και των υπουργών Παιδείας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη.

Σχέση Κράτους – Εκκλησίας

Πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση δεν αποκλείει να τεθεί σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, ενώ στο Μαξίμου εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην ανοίξουν περιττά κοινωνικά μέτωπα.

Οι προτάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός

Πέραν της προεδρικής εκλογής και των σχέσεων με την Εκκλησία, πάντως, οι πληροφορίες φέρουν ως «κλειδωμένες» εντός των προτάσεων που θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός τις εξής:

  • Ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα)
  • Θεσμοθέτηση του ελέγχου της εξουσία (Κοινωνική λογοδοσία των πολιτειακών παραγόντων).
  • Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού και της ενέργειας.
  • Θεσμική κατοχύρωση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Ενίσχυση της Βουλής σε έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.
  • Περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, άρση ασυλίας όρια στην κοινοβουλευτική  θητεία.
  • Αλλαγές στον τρόπο  χρηματοδότησης των κομμάτων.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s