2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Δυναμώνουμε μαζί – Γίνε Μέλος!

 

 

Παραγωγική ανασυγκρότηση, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Η νεοφιλελεύθερη στρατηγική που θεωρεί ως προϋπόθεση της ανάπτυξης την μείωση του «εργατικού κόστους», τη λεηλασία των δημόσιων αγαθών και την μεγιστοποίηση των κερδών για τους λίγους, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά. Απέναντι στο αδιέξοδο αυτό, η αριστερά αντιπαραθέτει την δική της εναλλακτική πρόταση, για ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στην πλήρη και σταθερή εργασία, την αναδιανομή του πλούτου και την προστασία των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος. Σε αυτό το αναπτυξιακό πρότυπο, θέση έχουν ένας παραγωγικά αναδιαρθρωμένος δημόσιος τομέας, ο –επίσης παραγωγικά προσανατολισμένος- ιδιωτικός τομέας, καθώς και ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας. Ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, περνάει μέσα από αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, και τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, και όχι από την πολιτική που ενισχύει την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα ισχυρά ολιγοπώλια.

Κατεβάστε το κείμενο σε pdf

 

 

Μετασχηματισμός του κράτους

Η κρίση, αλλά και η κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου, θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη ενός ριζικού μετασχηματισμού του κράτους. Ο εκσυγχρονισμός των κρατικών λειτουργιών και των σχέσεων κράτους – πολίτη, ο εκδημοκρατισμός της πολιτικής ζωής και η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη καθοριστικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, είναι πλέον μεταρρυθμίσεις όχι μόνο αναγκαίες, αλλά και εξαιρετικά ώριμες. Αιχμή της μεταρρύθμισης αυτής, μπορεί και πρέπει να γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσα από μια πλατειά μαζική διαδικασία, με ευρεία συμμετοχή του κοινωνικού παράγοντα. Η θεσμοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει την αναλογικότητα της ψήφου, είναι επίσης πολιτικός στόχος της αριστεράς, μετά από δεκαετίες μονοκομματικών κυβερνήσεων που εδραίωσαν το πελατειακό κράτος και την διαπλοκή. Στην ίδια κατεύθυνση, είναι αναγκαία μια ριζική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Κατεβάστε το κείμενο σε pdf

 

Κοινωνία και δικαιώματα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό

Τα κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται συστηματικά στο στόχαστρο των κυρίαρχων δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες ασκούν ακόμα πιο επιθετική πολιτική από την στιγμή που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση. Ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, έρχεται αντιμέτωπο με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό της πρόσβασης σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, την υποβάθμιση της παιδείας, την επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αυτή η πολιτική, που στοχεύει ευθέως στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ευνοεί την εξάπλωση, αντιδραστικών αντιλήψεων που συνδέονται με τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Ο δικός μας στόχος δεν μπορεί να περιορίζεται στην ανάσχεση των παραπάνω τάσεων, αλλά οφείλει να αμφισβητεί συνολικά τα αίτια που τις γεννούν. Στο επίκεντρο των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η κατοχύρωση των δικαιωμάτων που συνδέονται με την εργασία, η στρατηγική αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και η ανάδειξη της Παιδείας ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται με συνέπεια για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, απέναντι σε κάθε λογική ρατσισμού και ακροδεξιού λαϊκισμού.

Κατεβάστε το κείμενο σε pdf

 

Για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική και την άμυνα της χώρας

Η κρίση είναι πλέον πραγματικότητα για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια κρίση πολυδιάστατη, οικονομική, κοινωνική και κρίση ασφάλειας, η οποία διαρκώς εντείνεται, εκτρέφοντας φαινόμενα ξενοφοβίας, ακροδεξιού λαϊκισμού και απομονωτισμού. Σήμερα, το αίτημα της Αριστεράς για επανίδρυση της Ευρώπης, πάνω σε ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, είναι περισσότερο αναγκαίο, αλλά και περισσότερο εφικτό από κάθε άλλη φορά. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συγκρότηση των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Εξίσου σημαντική είναι μια πολυδιάστατη φιλειρηνική πολιτική, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη χώρα μας, καθώς και μια πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Κατεβάστε το κείμενο σε pdf

 

 

Μπες στην παρακάτω διεύθυνση και κάνε ηλεκτρονικά, αίτηση μέλους. Έλα σε επαφή με την αντίστοιχη Οργάνωση Μελών που υπάρχει σε κάθε δήμο της Χαλκιδικής. 

Δώσε Δύναμη στον εαυτό σου και σε Εμάς.

Μαζί να προχωρήσουμε ακόμα πιο Σταθερά, πιο Δυνατά, πιο Αποτελεσματικά.

Διεύθυνση ηλεκτρονικής εγγραφής:

http://syriza.gr/page/eggrafh.html

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s