ΕΝΦΙΑ – Μεταφορά βαρών στους μεγαλοϊδιοκτήτες – Τρ. Αλεξιάδης: Μεταφέραμε το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα

enfia
Δύο στους τρεις με μειωμένο ή ίδιο φόρο – Μόνο το 11% των φυσικών προσώπων και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα έχουν αυξημένο φόρο – Όλγα Γεροβασίλη: «Στόχος η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ το επόμενο διάστημα»

 

Ανακατανομή βαρών προς όφελος της μικρότερης περιουσίας δείχνουν τα στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το 2016 που ανακοινώθηκαν χθες, διαψεύδοντας πλήρως την εικόνα της καταστροφολογίας που καλλιεργούσαν επί μήνες τα γνωστά συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Τέσσερις στους δέκα πολίτες ή νοικοκυριά θα πληρώσουν μικρότερο φόρο και δύο στους τρεις μικρότερο ή ίδιο. Ένα ποσοστό 25% θα έχει οριακή επιβάρυνση έως 10 ευρώ και μόνο το 4,25% θα επιβαρυνθεί, άνω των 50 ευρώ, κυρίως ιδιοκτήτες με περιουσία μεγάλη ή σε ακριβές περιοχές.

Τη διαβεβαίωση περαιτέρω βελτιώσεων στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των εισοδηματικά χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων παρείχε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τρ. Αλεξιάδης: Μεταφέραμε το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα

«Το 92% των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ή θα πληρώσουν λιγότερα ή το ίδιο με πέρυσι, ή καθόλου. Παρά την παραπληροφόρηση που ακόμη και χτες συνεχίσθηκε, εμείς πετύχαμε να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Το φορολογικό μας σύστημα δεν είναι δίκαιο κι αναλογικό, αυτό είναι δεδομένο», είπε ο Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας στο Κόκκινο.

Και σημείωσε: «Αλλά δεν γίνονται όλα μαζί. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε, κοιτάμε να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, δεν το υπερασπιζόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το καταστήσουν δίκαιο κι αποτελεσματικό. Κι ο ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί κάποτε, θα πρέπει να έχουμε έναν φόρο πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», ενώ ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει λύσεις και για όσους έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s