Αντιδράσεις για χαβούζα λυμάτων στην Ορμύλια Χαλκιδικής

XABOYZA-ORMYLIA-1

Του Χ. Πέτρου (halkidikidgocus.gr)

 

Έντονη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ορμύλια Χαλκιδικής εξαιτίας της διάνοιξης δεξαμενής αποβλήτων. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η αρμόδια Εισαγγελία ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής αναφέρουν πώς δεν έχει χορηγηθεί σχετική άδεια.

Αναγνώστες που επικοινώνησαν με το halkidikifocus.gr και απέστειλαν τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για χώρο εναπόθεσης λυμάτων από μονάδα επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς που λειτουργεί στην περιοχή. Οι ίδιοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν σε έκταση πολύ κοντά στον οικισμό πραγματοποιούνταν χωματουργικές εργασίες διάνοιξης της δεξαμενής, γεγονός που θορύβησε τους κατοίκους, οι οποίοι μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε αυτοψία ωστόσο δεν διαπίστωσε παράβαση ενώ ζήτησε από τον υπεύθυνο των εργασιών να δώσει εξηγήσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου.

Άμεση ήταν από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής.Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ορμύλιας, Γιώργος Ματέας,απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Χαλκιδική προκειμένου να εξακριβωθεί η νομιμότητα ή μη των συγκεκριμένων παρεμβάσεων. «Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή της Ορμύλιας και είναι εύλογες οι ανησυχίες των συνδημοτών μας» δήλωσε αρχικά στο halkidikifocus.gr ο κ. Ματέας.

Το πρωί της Δευτέρας, επιτροπή αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ορμύλιας, τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου Τάσο Κανταρά, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ιωακείμ Πάνο και κατοίκους μετέβησαν στον Πολύγυρο, όπου αρχικά επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. «Οι προϊστάμενοι των δύο συναρμόδιων υπηρεσιών μάς ενημέρωσαν ότι δεν έχει χορηγηθεί σχετική άδεια» γνωστοποίησε ο κ. Ματέας.

Το halkidikifocus.gr επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιώργο Τσιμπούρη, ο οποίος ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει καμία αδειοδότηση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. «Δεν έχουμε χορηγήσει καμία άδεια για οποιαδήποτε παρέμβαση στο σημείο για το οποίο υπήρξαν οι σχετικές καταγγελίες ότι γίνεται εκσκαφή. Ούτε υποβλήθηκε αίτημα στην υπηρεσία μας για εργασίες δημιουργίας δεξαμενής» δήλωσε κατηγορηματικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιμπούρης, η διαδικασία για την έκδοση άδειας δεξαμενής λυμάτων δεν είναι απλή. «Ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα, προσδιορίζεται ο σκοπός της χρήσης του χώρου εναπόθεσης, το είδος της βιομηχανικής δραστηριότητας και του συστήματος επεξεργασίας των αποβλήτων» ανέλυσε συνοπτικά.

Επόμενος σταθμός της επιτροπής ήταν το Δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο της πρωτεύουσας, Αστέριο Ζωγράφο, ο οποίος επικοινώνησε με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και προσδιορίστηκε αμέσως μετά συνάντηση με την αντιπροσωπεία των κατοίκων.

«Η Εισαγγελέας, την οποία επισκεφθήκαμε διέταξε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση» αποκάλυψε ο τοπικός αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του halkidikifocus.gr, οι εργασίες εκσκαφής πραγματοποιήθηκαν σε υφιστάμενο χώρο εναπόθεσης υγρών αποβλήτων που λειτουργούσε στο παρελθόν και είχε απασχολήσει τις διωκτικές και δικαστικές αρχές.

XABOYZA-ORMYLIA-3

Φόβοι για το πόσιμο νερό

Η λειτουργία της χαβούζας λυμάτων, εκτός του ότι απέχει ελάχιστα από το χωριό της Ορμύλιας, «γεννά» φόβους και για τον υδροφόρο ορίζοντα.«Σε κοντινή απόσταση, ως Δημοτική Αρχή έχουμε ανορύξει υδρευτική γεώτρηση που σύντομα αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία» εξήγησε ο κ. Ματέας.«Εάν υποθέσουμε ότι ακολουθήθηκαν οι όλες οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για τη συγκεκριμένη δεξαμενή και εφόσον προβλεπόταν η στεγανότητά της θα υπήρχε μόνο η υπόνοια για επιπτώσεις στο πόσιμο νερό. Τώρα που δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες, διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση ενώ «φως» αναμένεται να ρίξει διερεύνησή της από την Εισαγγελία.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s