Ωραιόκαστρο: Ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του ρατσισμού υπό τον Α. Γαβότση Φίλης: να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους

Της Σταυρούλας Πουλημένη (stokokkino.gr)

Αυτό που συμβαίνει εδώ και μέρες στο Ωραιόκαστρο και πήρε δημοσιότητα με την ανάρτηση αποφάσεων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δύο σχολείων (5ο δημοτικό Μελισσοχωρίου και 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου) μόνο τυχαίο δεν είναι. 

Ο δήμαρχος του Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότσης εδώ και μήνες προσπαθεί συστηματικά να δημιουργήσει ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα στην περιοχή καλώντας ουσιαστικά τους πολίτες να αντιδράσουν στην ένταξη των προσφύγων στα σχολεία.
Να θυμίσουμε ότι ήταν αυτός που από τον Φεβρουάριο και με αφορμή τις πληροφορίες για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων είχε δηλώσει στα τηλεοπτικά κανάλια ότι « δεν μπορεί η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η χαβούζα της πόλης» αποκαλώντας ουσιαστικά σκουπίδια τους πρόσφυγες.

Τον Μάιο ήταν ο ίδιος που είχε καλέσει σε ρατσιστική διαμαρτυρία ενάντια στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή χωρίς επιτυχία καθώς μόνο 150 άτομα ακολούθησαν το ξενοφοβικό κάλεσμά του και είναι ο ίδιος που πριν δύο εβδομάδες κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο θέτοντας ζήτημα «υγειονομικού κινδύνου» αν ενταχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκαν «ανησυχούντες» γονείς που φέρονται να είχαν ειδοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον δήμαρχο προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ενώ κάθε αντίθετη φωνή στο ρατσιστικό παραλήρημά του δεν μπορούσε να εισακουστεί καθώς καλύπτονταν από τις φωνές των «αντιδρώντων» γονέων.

Είναι χαρακτηριστικό, ακόμη, ότι όχι τυχαία ο ίδιος-αν και γιατρός- αναφέρθηκε με τρομολαγνικές δηλώσεις σε κρούσματα ηπατίτιδαςΑ`  που είχαν εντοπιστεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Νέα Καβάλα προκειμένου να «δώσει γραμμή» σε γονείς ότι οι πρόσφυγες είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών.

Τα καμώματα όμως του δημάρχου δεν σταματούν εκεί καθώς  σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία του Μελισσοχωρίου στις 3 Σεπτεμβρίου με αφορμή «φήμες» που ήθελαν εργασίες σε μεζονέτες της περιοχής να αφορούν φιλοξενία οικογενειών προσφύγων ο Α. Γαβότσης προέτρεψε τους κατοίκους να προχωρήσουν ακόμη και σε μη σύννομες πράξεις ακόμη και σε αυτοδικία για να αποτρέψουν να συμβεί αυτό.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, σε ερώτηση κατοίκου «πως θα μπορούσε αυτό να γίνει νόμιμα» ο δήμαρχος απαντά «νόμιμα δεν υπάρχει» και όταν ο πολίτης συμπέρανε ότι «άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια» ο Αστ. Γαβότσης απάντησε «μπράβο» αλλά για να προστατευτεί ξεκαθάρισε ότι «αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ».
Όσον αφορά τώρα στην απόφαση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και το ποιόν των γονιών αυτών απλά να αναφέρουμε τηνκαταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωραιοκάστρου που τονίζει ότι σε συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου στις 7 Μαρτίου μετά από κάλεσμα της γραμματέας κ. Καρανικόλα Αικατερίνης με θέμα την ανάπτυξη δράσης συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και ειδών υγιεινής από τα παιδιά και τους γονείς του σχολείου, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, για τα προσφυγόπουλα των Διαβατών και της Ειδομένης ένα μέλος του ΔΣ διαφώνησε για την βοήθεια «σε μουσουλμάνους». Η γραμματέας κατέγραψε την διαφωνία ως όφειλε στο πρακτικό με αποτέλεσμα να τραμπουκιστεί να καταστραφεί το έγγραφο και τελικά να καθαιρεθεί σε έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. του συλλόγου.
Να αναφέρουμε ότι φυσικά και δεν είναι τυχαία η πανομοιότυπη ανακοίνωση και των δύο συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων με διαφορά μίας μέρας αλλά και τις πληροφορίες ότι ο ίδιος ο δήμαρχος φέρεται να έπαιρνε τηλέφωνα σε γονείς με αποτέλεσμα να ενταθεί το κλίμα απειλής καταλήψεων σε σχολεία αν ενταχθούν σε αυτά πρόσφυγες.

Το παραπάνω βίντεο συνηγορεί στην άποψη ότι ο Αστ. Γαβότσης κρύβεται πίσω από κάθε ρατσιστική έκφραση στην περιοχή και όταν τελικά οι κινήσεις του δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους βρίσκει τα πρόθυμα ΜΜΕ που συνδράμουν στην δημιουργία εντυπώσεων και ξενοφοβικού κλίματος.
Τέλος, είναι παραπάνω από αυτονόητο, ότι οι γονείς που αναπαράγουν το μίσος κάποτε θα καταλάβουν ότι έβαλαν τα παιδιά τους να εναντιωθούν σε άλλα μικρά παιδιά και στο δικαίωμά τους στην μόρφωση απλά και μόνο επειδή είναι πρόσφυγες, μιλούν άλλη γλώσσα και έχουν άλλη θρησκεία, ξεχνώντας φυσικά ότι οι  οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους  ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922.

Ν. Φίλης: Μειοψηφική η αντίδραση των γονιών-Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κάλεσε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, ο οποίοι αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την τοποθέτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο, «να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους» καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά».
 «Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών. Θέλω να πω ότι το πρόγραμμα του Υπουργείου είναι τα νέα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα να πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως Κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας. Επίσης έφερε ως παράδειγμα την επσίκεψή του στο 132ο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας στη Γκράβα,  ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες.
«Όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια, και τα ξένα παιδάκια το ένα βοηθάει το άλλο κι έχουν πολύ καλή απόδοση απ’ αυτήν την συνεργασία μέσα στην τάξη».
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό: Δεν πρέπει οδηγηθούμε σε νέους  Άγιους Παντελεήμονες και νέους αδικοχαμένους Παύλους Φύσσες.
«Σε επικίνδυνη ρατσιστική κατεύθυνση κινούνται οι ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό υπογραμμίζοντας πως οι ίδιοι άνθρωποι της περιοχής του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών, δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμφανιστούν επιτροπές που θα οδηγήσουν «σε νέους Άγιους Παντελεήμονες και νέους αδικοχαμένους Παύλους Φύσσες».
Αντί της «θωράκισης των σχολείων» από τα παιδιά των προσφύγων που αναφέρουν οι Σύλλογοι γονέων, η Κίνηση προτείνει τη «θωράκισή τους με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μικρότερα τμήματα, περισσότερα σχολεία, βελτίωση των υποδομών και δωρεάν γεύματα στους μαθητές».
Επίσης, καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να «θωρακίσουν» τα παιδιά τους απέναντι στον ατομισμό και των κοινωνικό κανιβαλισμό, να δείξουν αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους του πολέμου, να απαιτήσουν ξενώνες αντί στρατόπεδα για τους πρόσφυγες.
«Το μάθημα της αλληλεγγύης θα αποτελέσει την πιο ουσιαστική παιδεία για τα παιδιά τους» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

Καταγγελίες από γονείς του Ωραιοκάστρου – παραιτήθηκε ο πρόεδρος των συλλόγων γονέων

Ζητούσαν «ονόματα και διευθύνσεις» οι οργανωτές των «έκτακτων» συνελεύσεων που αντιτίθενται στην είσοδο προσφυγόπουλων στα σχολεία, ενώ δεν είχαν καλέσει όλους τους γονείς. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της πόλης.

14 09 2016 09:10:57
Μητέρα παιδιού από το 1ο δημοτικό Παλαιοκάστρου κατήγγειλε Στο Κόκκινο ότι τις προηγούμενες ημέρες έλαβε ένα φωτοτυπημένο σημείωμα που ενημέρωνε ότι έγινε «έκτακτη γενική συνέλευση» και αποφασίστηκε «ομόφωνα» να εμποδιστεί η εισδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιηθεί κατάληψη. Στο ίδιο έγγραφο ζητείτο να επιστραφεί το χαρτί με ονοματεπώνυμο και κινητό γονέα, ώστε στη συνέχεια «να υπάρχει ενημέρωση μέσω SMS».
«Εγώ δεν κλήθηκα ποτέ και τα στοιχεία μου ήταν στη διάθεση του συλλόγου … κλήθηκαν συγκεκριμένοι γονείς», σημείωσε η καταγγέλουσα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του 105,5 Στο Κόκκινο. «Πρέπει να δούμε πώς βγήκε αυτή η απόφαση», υπογράμμισε.
Υπογράμμισε επίσης ότι στα σχολεία δημιουργείται κλίμα φόβου για τα παιδιά, καθώς όταν εξήγησε στο παιδί της τι συμβαίνει, αυτό φοβόταν να πάει στο σχολείο, λέγοντας «αν δεν το δώσω (σ.τ.σ. το χαρτί) τι θα μου κάνουν;».
«Μιλάμε για ζήτημα στιγματισμού των παιδιών γονέων που αντιτίθενται σε αυτό το αίσχος», όπως είπε.
Την ίδια περίπου ώρα δημοσιευόταν η επιστολή του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου, μετά από 17 χρόνια σε αυτό το ρόλο, για λόγους ευθιξίας.
Αναλυτικά η επιστολή:
Κυρίες / Κύριοι ,
Εδώ  και δεκαεπτά έτη υπηρετώ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη συνέπεια , αφοσίωση και διακριτικότητα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θέλησα να συμμετάσχω στην Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου ήταν προκειμένου να προσφέρω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες μου , όντας γνώστης των προβλημάτων των σχολικών μονάδων του δήμου μας.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία , βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα.
Ως εκ τούτου , για λόγους ευθιξίας , υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου.
Συνεπώς , από σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 , δεν θα συμμετέχω στο Δ.Σ. της Ένωσης και τις αποφάσεις του.
Με εκτίμηση ,
Τσολακίδης Αθανάσιος
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s