ΟΑΣΘ: Παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων από τον πρόεδρο του σωματείου και τον πρόεδρο του ΕΚΘ

Της Στ. Πουλημένη

Σε μια θυελλώδη συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που κράτησε περίπου τρεις ώρες οι επί δύο μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πήραν την απόφαση να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Το μεγαλύτερο διάστημα τη συνέλευση μονοπωλούσε η φωνή του Δ. Τσερμενίδη, προέδρου του σωματείου και αμφιλεγόμενου ως προς την σχέση του με την εργοδοσία, που με μεγαλόστομες δηλώσεις καλούσε τους εργαζομένους «να ξυπνήσουν». Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι «εγώ μπορεί να μπω φυλακή αλλά δεν με νοιάζει, δεν είμαι βλάκας βλέπω τι γίνεται».
Οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι που γέμισαν τόσο την αίθουσα του ΕΚΘ αλλά και τα πεζοδρόμια γύρω από το κτίριο άκουγαν με αγωνία αλλά γεμάτοι αμφιβολίες για το αν η επίσχεση εργασίας οδηγήσει τελικά στη δικαίωσή τους, παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι είναι το μοναδικό μέσο που τους έχει απομείνει για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Όταν μάλιστα καλούνταν να τοποθετηθούν για ποιο λόγο απορρίπτονταν οι προτάσεις του Υπουργείου από την διοίκηση του ΟΑΣΘ έλεγαν είτε ότι δεν γνώριζαν αν αυτές μπορούν να υλοποιηθούν είτε ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να πληρωθούν ασχέτως του τρόπου που θα επιλεγεί από την διοίκηση του Οργανισμού.
Να σημειωθεί, επίσης, ο παρελκυστικός ρόλος του προέδρου του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδη ο οποίος εν μέσω της συζήτησης ανακοίνωσε ότι έγινε παρέμβαση εισαγγελέα που επικοινώνησε με τη γραμματέα του και με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, είδηση που προκάλεσε για αρκετή ώρα πανικό και ένταση, με τους εργαζόμενους να διαδίδουν πληροφορίες για επιστράτευσή τους ή επίταξη των οχημάτων. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΚΘ δήλωσε ότι θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την παρέμβαση της εισαγγελίας και έτσι η συνέλευση διακόπηκε για λίγη ώρα με τον πρόεδρο των εργαζομένων να φωνάζει ότι «δεν φοβόμαστε».
Η είδηση διαψεύσθηκε γρήγορα από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας που σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα για την παραπλανητική πληροφορία και όλα αυτά ενώ μόλις προχθές τα δικαστήρια απέρριψαν τα ασφαλιστικά μέτρα της διοίκησης ενάντια στην επίσχεση των εργαζομένων.
Προφανώς τόσο ο πρόεδρος του σωματείου όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΘ ήθελαν να προκαλέσουν εντυπώσεις για δήθεν προσπάθειες ποινικοποίησης του δικαιώματος των εργαζομένων να προβαίνουν σε επίσχεση.

Είναι προκλητικό μάλιστα και αφήνει έκθετο τον πρόεδρο του ΕΚΘ το γεγονός ότι μετέδωσε πληροφορίες σε μια κρίσιμη στιγμή χωρίς προηγουμένως να τις διασταυρώσει.

Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι ούτε ο πρόεδρος των εργαζομένων ούτε του ΕΚΘ δεν άσκησε την οποιαδήποτε κριτική στην διοίκηση του Οργανισμού που ενώ τόσα χρόνια επιδοτείται αδρά από το κράτος και έχοντας τεράστια έσοδα από τα εισιτήρια, τις κάρτες απεριορίστων και τα ρέστα που δεν δίνονται εντός του λεωφορείου, που κρατά ακέραια τα κέρδη των μετόχων «βρέξει –χιονίσει» και εν μέσω κρίσης που κερδίζει επιπλέον εκατομμύρια από τις διαιτητικές αποφάσεις, δεν μπορεί από τον Ιούνιο να πληρώσει ούτε ένα μεροκάματο στους εργαζόμενους.
Εντύπωση επίσης προκαλεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Ανατροπή» Β. Πιτσαλίδη, το γεγονός ότι το σωματείο δεν έχει προσφύγει ακόμη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις στην διοίκηση αλλά και να εξαντληθούν τα όποια νομικά μέσα έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις όπως η «Ενωτική Συσπείρωση» έθεσαν πιο έντονα το ζήτημα της ευθύνης του ΟΑΣΘ που ολιγώρησε και δεν έλαβε μέτρα έτσι ώστε να μην φτάσει στην κατάσταση αυτή ενώ ο εκπρόσωπός της Αθ. Σκόρδας ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη βρίσκεται στον ΟΑΣΘ ο οποίος πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το Δημόσιο για να βρεθεί μία λύση.
Παρ`όλα αυτά οι διαφωνίες στο σωματείο, είτε ως προς την στάση του προέδρου των εργαζομένων, είτε ως προς ευθύνη για την μη πληρωμή των δεδουλευμένων, έχει αποφασιστεί να κρατούνται «εντός των τειχών» έτσι ώστε να παρουσιάζεται η εικόνα της συσπείρωσης και μιας αδιάβλητης ενότητας.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του σωματείου φρόντισε και στη συνέχεια να δώσει ένα σόου μπροστά στα τηλεοπτικά κανάλια καθ`όλη τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο κέντρο της πόλης που μένει για έβδομη μέρα χωρίς λεωφορεία. Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί πολύς κόσμος δεδομένου του ότι δεν υπάρχει άλλο μέσο μετακίνησης αλλά και οι αποκαλύψεις του τελευταίου μήνα για τα έσοδα και τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων από τον ΟΑΣΘ, όσο και η καταφανής εργοδοτική στάση του προέδρου του σωματείου έχουν οδηγήσει τους περισσότερους πολίτες να μην δίνουν την στήριξή τους στους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Οι τελευταίοι θα έπρεπε, ίσως, κάποια στιγμή να αποκαλύψουν και τον ρόλο της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που νέμεται ένα δημόσιο αγαθό κατασπαταλώντας τεράστια ποσά χρημάτων και με πολύ κακές υπηρεσίες, αλλά και τον ρόλο τους ως «ακροατές» ενός ξεκάθαρα φιλο εργοδοτικού συνδικαλιστή που εκλέγουν για πρόεδρο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s