Υπ. Εργασίας: «Εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις συντάξεις – Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων»- Συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου

 

«Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης» τονίζει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαντώντας σε δημοσιεύματα. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Η εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις συντάξεις είχε χθες ένα ακόμη επεισόδιο με τίτλο: «Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις». Τα σχετικά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα κλιμακώθηκαν (για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία από πού εκπορεύονται) με ανάλογη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας των Τομεαρχών Υγείας και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για τα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους, η  αλήθεια είναι η εξής:

1.    Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματα του δεν αυξήθηκαν, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

2.    Ποτέ δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ», που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας; Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον «κουμπαρά», ειδικός «Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», ο λεγόμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ». Από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων. Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των  συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τα να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού.

Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση κάτω από 1300 ευρώ μεικτά με βάση τα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά (Video)

«Ο νόμος στο άρθρο 96 αναφέρει ρητά ότι στα καταβαλλόμενα ποσά 1300 ευρώ είναι το όριο στο οποίο θα γίνουν οι αναπροσαρμογές των επικουρικών συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσθέτοντας ότι «αν υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος δεν παίρνει τώρα 1300 μεικτά, δηλαδή 1080 στο χέρι καθαρά, πρόκειται για λάθος. Θα κάνει ένσταση και δεν θα του γίνουν οι παρακρατήσεις.»

Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις

Διαβεβαίωσε ότι δεν γίνεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Διευκρίνισε ότι αν σήμερα ένας συνταξιούχος δεν παίρνει πάνω από 1300 ευρώ μεικτά η επικουρική σύνταξη, δεν θα πειραχθεί και πρόκειται για λάθος.

Το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει αναλυτική καταγραφή σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί μείωση στην επικουρική τους σύνταξη. Οι μειώσεις στις επικουρικές αφορούν το 10% του συνόλου των συνταξιούχων πρόσθεσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος προέβη σε αυτές τις «διορθώσεις» προς αποκατάσταση της αλήθειας που όπως είπε είχε παραποιηθεί από λάθος στα στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή για τις συντάξεις. Μέσα από συνεχιζόμενες διακοπές, ο υπουργός Εργασίας κατάφερε τελικά να αποσαφηνίσει ότι δεν κόβονται τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων ή τα οικογενειακά επιδόματα. Εξήγησε ότι παλιότερα, η εισφορά υγείας καταβαλλόταν στα υποθετικά καταβαλλόμενα ποσά υπέρ ΕΟΠΥΥ. Στο εξής το 6% γίνεται με βάση τα καταβαλλόμενα ποσά. Δηλαδή παλιότερα όσοι έπαιρναν 3 και 4 συντάξεις δεν επιβαρύνονταν. Ωστόσο όπως είπε δεν επιβαρύνονται όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά 250.000 δηλαδή το 10%.

Εκτός διαπραγμάτευσης οποιαδήποτε συζήτηση για τον κατώτατο μισθό

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε ότι νεοφιλελεύθερο υπάρχει στο μνημόνιο με αντίθετες πολιτικές».

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Κατρούγκαλος αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. «Οποιαδήποτε συζήτηση για τον κατώτατο μισθό είναι εκτός διαπραγμάτευσης» και συνεχίζοντας εξήγησε ότι «τρία διαπραγματευόμαστε συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και εργασιακός νόμος.»
«Εθνική γραμμή της διαπραγμάτευσης είναι η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων» είπε και κάλεσε τη Ν.Δ. να δηλώσει αν υποστηρίζει αυτή την εθνική γραμμή, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης με βάση όσα προτείνει συντάσσεται με το ΔΝΤ. Διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα εργασιακά.

Ιερός ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του

«Ιερός ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ» εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτοντας ότι ισορροπήσαμε το ασφαλιστικό σύστημα με τη μεταρρύθμιση. Ο ΑΚΑΓΕ είναι πράγματι ο κουμπαράς που θα αποκαταστήσει τα αποθεματικά που έχουν καταληστευθεί στο παρελθόν. Υπάρχει όμως ένας ειδικός λογαριασμός μέσα στον ΑΚΑΓΕ που έχει ως σκοπό να συμπληρώνει τα ελλείμματα των ταμείων. Χρησιμοποιήθεκε και το 2014 και το 2015. Αυτό δεν έχει σχέση με την πορεία των ελλειμμάτων καθώς τα έσοδα του ΙΚΑ έχει κατά 350 εκ. περισσότερα έσοδα από πέρσι. Δεν είναι ο κουμπαράς αυτός, αλλά ο ειδικός λογαριασμός ΛΑΣ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s