Πάνω από 295 εκατομμύρια ευρώ τα δανεικά και «αγύριστα» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – Ποινική δίωξη κατά του Ροβέρτου Σπυρόπουλου

Την αποκάλυψη ότι «το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς)  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι σήμερα είναι 295.227.000», έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας το 2010 και το 2011 δόθηκαν δάνεια από την Attica Bank στα δύο μεγάλα τότε κόμματα χωρίς επιπλέον εγγυήσεις και ελέγχους. 

Χωρίς έλεγχο τα δάνεια των κομμάτων στην Αττικής, μεταξύ 2011-2014

Την αποκάλυψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμπεριέλαβε στους ελέγχους που έκανε στην Τράπεζα Αττικής, την περίοδο 2011-2014, τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας. Το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην σύμβουλος του κ. Προβόπουλου, δικαιολόγησε αυτό το γεγονός, με δεδομένο ότι ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός και δεν έτυχε να περιληφθούν τα κόμματα. “Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα” πρόσθεσε ο κ. Πάσχας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχαν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας το 2010 και το 2011 δόθηκαν δάνεια από την Attica Bank στα δύο μεγάλα τότε κόμματα.

Επίσης, έγινε γνωστό από την κατάθεση του κ. Πάσχα ότι το υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) είναι 295 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 2010, βάσει του τακτικού ελέγχου στην τότε Αγροτική Τράπεζα, βρέθηκαν δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ύψους 205.620.006 ευρώ. Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί πρόβλεψη για πιθανή ζημία της τράπεζας» και, σήμερα, “για το 90% των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί τέτοια πρόβλεψη”.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάσχα, «το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα είναι 295.227.000, με τα τελευταία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα να έχουν δοθεί το 2011 και τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Υπάρχουν προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011».

Ο κ. Πάσχας ρωτήθηκε και για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ομαλής είσπραξης και γι αυτά δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «στις εταιρείες που η ΤτΕ έέγξε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 υπάρχουν 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατομμύρια” ρωτώντας αν αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί “ίσα μέτρα και ίσα σταθμά, αφού δεν ελέγχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με 13 εκατομμύρια δάνεια. «Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο Γ. Πάσχας που πρόσθεσε ότι «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».

Η Τράπεζα της Ελλάδας έβαζε κανόνες, οι τράπεζες τις αγνοούσαν

Εντύπωση προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Πάσχα (κάτι ανάλογο με αυτό που κατέθεσε και την Τρίτη η κα Παπαγιαννίδου) ότι, από το 1991 και μετά, δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για τα δάνεια των κομμάτων, όπως και για κανένα δάνειο που χορηγείται από τις τράπεζες. Υπήρχε πλαίσιο από την Τράπεζα της Ελλάδας, που ενσωματώθηκε στη νομοθεσία, το οποίο αυστηροποιήθηκε δύο φορές ως και το 2014, που προβλέπει ότι θα πρέπει οι τράπεζες να έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο για όλα τα δάνεια, αλλά, όπως περιέγραψε το ίδιο το διευθυντικό στέλεχος της ΤτΕ, στην πραγματικότητα, οι τράπεζες δεν είχαν κανόνες για το ποσοστό δανείων που θα παίρνουν τα κόμματα, η Ναυτιλία κοκ. Οι περιορισμοί που υπήρχαν, παλιότερα, άρθηκαν σταδιακά, από το 1991 και μετά. Στην ουσία, τον πρώτο λόγο για την τακτική των τραπεζών, όσο η Οικονομία έμπαινε στη φάση του ενιαίου νομίσματος, είχε ο εκάστοτε διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Σύγκρουση για ΤΣΜΕΔΕ και Σπυρόπουλο

Η συνεδρίαση της Εξεταστικής συνεχίζεται με διαρκείς αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές για τα δάνεια των κομμάτων και την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank..

Στη διάρκεια των αντιπαραθέσεων, έγινε αναφορά και στην άσκηση δίωξης κατά του κ. Σπυρόπουλου, ταμία του ΠΑΣΟΚ, για την εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης 4 φορές για τη λήψη δανείων. Θέμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Τζαβάρα και του Μηταράκη με τον κ. Φάμελλο ήταν η επιλογή του ΤΣΜΕΔΕ να επενδύσει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα Αττικής και το κατά πόσο ευθυνόταν γι αυτή την επιλογή ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης ή η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, που έπαιρνε τις αποφάσεις για τις κινήσεις αυτές.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, το ΤΕΕ δεν κατέχει μετοχές της Τράπεζας Αττικής, μόνο το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί, και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ για “εικονική καταγγελία κατά του κ. Σπίρτζη”. Όπως είπε “δεν προκύπτει κανένα θέμα διαφθοράς και σκανδάλου, προκύπτει ζήτημα για τα μέλη του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ” συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος ο οποίος ρώτησε τον κ. Πάσχα ποιος ήταν διοικητής της ΤτΕ ο οποίος επέτρεψε να συμβούν αυτά και να παραβιαστούν οι όροι για το όριο των χρημάτων που θα μπορούσε να επενδυθούν από ένα ταμείο.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αντεγκλήσεις σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να μιλά ξανά για προαποφασισμένο πόρισμα από τα μέλη που εκπροσωπούν την κυβέρνηση και τον κ. Σταμάτη να θέτει ζήτημα εκλογών.

«Εξυπηρετείται το δάνειο του MEGA – Όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχαν βάλει οι μέτοχοι 15 εκατομμύρια»

Ο κ. Πάσχας αναφέρθηκε αναλυτικά στο δάνειο των 98 εκατομμυρίων ευρώ του MEGA, το οποίο, το στέλεχος της ΤτΕ χαρακτήρισε εξυπηρετούμενο. Όπως σημείωσε “το αρχικό ομολογιακό δάνειο των 98 εκατομμυρίων έχει κατέβει στα 85, έπεσε 13 εκατομμύρια ευρώ μετά από καταβολές που έγιναν, ενώ η εταιρεία έχει πληρώσει και 18,5 εκατομμύρια τόκους”. Επίσης ότι “σήμερα, το υπόλοιπο διασφαλίζεται με τιμολόγια 20 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε το υπόλοιπο φαίνεται ότι εξυπηρετείται”. Το πρόβλημα, ωστόσο, για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ ήταν ότι ζήτησε αναδιάρθρωση με βάση το business plan, και για την αναδιάρθρωση αυτή προϋπόθεση ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατομμυρίων τη οποία δεν έκαναν οι μέτοχοι.

Άλλο η ταινιοθήκη του MEGA άλλη του ALTER

Ο κ. Πάσχας μίλησε και για τις ταινιοθήκες των καναλιών που χρησιμοποιήθηκαν ως εγγυήσεις για τη λήψη δανείων και έκανε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στην ταινιοθήκη του ALTER και αυτή του MEGA. Όπως εξήγησε, η ταινιοθήκη του ALTER του ALTER δεν είχε ενεχυριαστεί στις τράπεζες, δεν υπήρχε αποτίμηση από τις τράπεζες και την αποτίμηση έκανε η ίδια η εταιρεία. Μια εταιρεία που ελεγχόταν από ορκωτούς λογιστές και ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Στην πραγματικότητα, η αξία των ταινιοθηκών, ως άυλο περιουσιακό στοιχείο, πρέπει να αποτιμώνται ανά έτος και τόσο η υπεραξία τους όσο και η υποαξία τους πρέπει να εγγράφονται στα βιβλία τους.

Αντίθετα με το ALTER, η ταινιοθήκη του MEGA και του ANTENNA, το μεγαλύτερο κομμάτι, είναι ιδιοπαραγωγές και έχουν κόστος και μπορούν να κάνουν απόσβεση και μπορεί η τράπεζα να καταλάβει αν είναι στοιχείο που γεννά έσοδα. Για το MEGA, ειδικά, η αποτίμηση για τα 105 εκατομμύρια αξία ταινιοθήκης έγινε από αναγνωρισμένο μεγάλο οίκο του Εξωτερικού.

Τα δάνεια του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ δεν εξυπηρετούνται

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προσπάθησε να επιβεβαιώσει τα όσα είχε ισχυριστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής περί μην αναγκαιότητας ύπαρξης της επιτροπής γιατί όλοα τα δάνεια των ΜΜΕ εξυπηρετούνται, ο κ. Πάσχας κατέθεσε ότι ο ΔΟΛ προσπάθησε να πληρώσει τους τόκους, το έκανε γι ένα μέρος, ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά οφείλονται ακόμη 640 χιλιάδες σε τόκους και το δάνειο. Για τον δε ΠΗΓΑΣΟ, έγινε προσπάθεια αναχρηματοδότησης, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση στην αποδοχή εγγραφής της προσημείωσης σε ακίνητο, κάτι που ήταν όρος για το roll over, αλλά μέχρι σήμερα χρωστά τόκους, το δάνειο είναι αρύθμιστο και δεν εξυπηρετείται.

Μέχρι το τέλος του έτους τα πορίσματα για όλα τα δάνεια των ΜΜΕ
Ο κ. Πάσχας δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία ελέγχου των δανείων των ΜΜΕ που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016 και τα πορίσματα θα σταλούν στην Επιτροπή και μέσα σε αυτά τα δάνεια θα είναι και το δάνειο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, κάτι για το οποίο ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, σχετικά με την ύπαρξη της κυπριακής εταιρείας που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Προκόπης Αγγελόπουλος

 

Ποινική δίωξη κατά του πρώην υπευθύνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

 

O Ροβέρτος Σπυρόπουλος κατηγορείται για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος. Η υπόθεση αφορά τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς παραστατικά, αλλά και το ότι δόθηκε ως εγγύηση για δάνεια, κρατική επιχορήγηση του κόμματος σε 4 τράπεζες. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον κ. Σπυρόπουλο είναι για κακουργηματική απάτη και απιστία.

Συγκεκριμένα ο κ. Σπυρόπουλος κατηγορείται για το ότι δεν υπάρχουν παραστατικά για το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που την περίοδο 2007 – 2009 εμφανίζεται στα ταμεία του κόμματος, σύμφωνα με την έρευνα από την αρμόδια εισαγγελία. Το περιστατικό χρήζει περαιτέρω έρευνας καθώς την περίοδο εκείνη το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να έχει εισπράξει από δανεισμό από 4 διαφορετικές τράπεζες έως και 9.5 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος, ενεργώντας ως διαχειριστής οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, έλαβε δάνειο 5 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, δίνοντας ως εγγύηση στην τράπεζα την κρατική επιδότηση του κόμματος, παρότι την ίδια εγγύηση είχε σκανδαλωδώς προσκομίσει και στις υπόλοιπες τρεις τράπεζες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s