Σύγκρουση δύο κόσμων στη συζήτηση για τη διαπλοκή – Αλ. Τσίπρας: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, παρά μόνο για να πάρουμε φόρα» – Ομιλίες του πρωθυπουργού στη βουλή (video)

 

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, παρά μόνο για να πάρουμε φόρα» τόνισε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη λήξη της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για την διαφθορά και τη διαπλοκή. Ο πρωθυπουργός συγκρούστηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε το σκάνδαλο της Siemens, καθώς και τα απλήρωτα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. 

Η πρωτομιλία το Πρωθυπουργού:

Η δευτερομιλία του πρωθυπουργού:

Αιχμές που θα συζητηθούν, για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άφησε στην τελική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας επιστολή της γραμματέως του Χριστοφοράκου, με την οποία γινόταν γνωστό στον κατηγορούμενο για την υπόθεση της SIEMENS, ότι είχε ενημερωθεί από τον κ. Φίσερ, στέλεχος της εταιρείας, ότι δεν δεχόταν καμμία δαπάνη για τον εξοπλισμό του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, απαντώντας αρνητικά σε σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί από τον ίδιο τον κ. Χριστοφοράκο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη για το δάνειο της ΝΔ και το γεγονός ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί ότι θα δεσμεύει την κρατική χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δανείων, ότι, ακόμη κι αν γινόταν αυτό, η ΝΔ θα αποπλήρωνε το δάνειό της σε 122 χρόνια και το ΠΑΣΟΚ σε 434 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πήρε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη σε μεγάλα ερωτηματικά που αφορούν τη Διαπλοκή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο αρχηγός της ΝΔ “πέταξε την μπάλα στην εξέδρα” και ότι η ομιλία του του θύμισε την παλιά επιθεώρηση “Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι από τη συζήτηση για της Διαφθορά και τη Διαπλοκή έλειπαν τόσο οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης.

Απάντησε στον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι πλειστηριάζονται 8 εργατικές πολυκατοικίες στον Εύοσμο, υιοθετώντας, για μία ακόμη φορά, δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, κάτι που τον έκανε στο μεσοδιάστημα τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει τον δήμαρχο Ευόσμου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμμία εργατική κατοικία σε πλειστηριασμό, ενώ πληροφορήθηκε ότι δεν έχει γίνει στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, από την αρχή του χρόνου, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός, το ίδιο αιχμηρός, θύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι η πρώτη του δουλειά, αφού επέστρεψε από τις σπουδές του στην Αμερική, ήταν στην ΤτΕ με 15 χιλιάδες ευρώ μισθό τον μήνα, ενώ στάθηκε και στην υπόθεση του Κήρυκα Χανίων, αναφέροντας ότι με τη σημερινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια, σύμφωνα με την οποία το δάνειο μπαίνει σε ρύθμιση, ανέτρεψε τη θέση που είχε εκφράσει ο πατέρας του το 2005, σύμφωνα με την οποία το δάνειο είχε παραχωρηθεί σε τρίτο, εγγυητή, ο οποίος είχε αναλάβει την αποπληρωμή του, ενώ για το δάνειο αυτό δεν είχε πληρωθεί ούτε ευρώ για δέκα ολόκληρα χρόνια, χωρίς η τράπεζα να το καταγγείλει.

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε, κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη Διαφθορά και τη Διαπλοκή στη Βουλή, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η Διαπλοκή έχει τελειώσει στη χώρα, ότι σε αυτή τη μάχη θα ήθελε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να είναι μαζί με την κυβέρνηση, αλλά έχουν επιλέξει να βρίσκονται απέναντι και ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και θα είναι αρραγής, μέχρι το τέλος της θητείας της.

Αλ. Τσίπρας: Λέει ψέμματα η ΝΔ – Η αξιολόγηση έκλεισε

Απάντηση στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί στη δευτερολογία του στο γεγονός ότι δεν εκταμιεύθηκε όλη η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων, στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση έκλεισε, παραπέμποντας στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup. Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν εκταμιεύθηκαν (δείτε περισσότερα εδώ).

Αλ. Τσίπρας: Απόπειρα «μπούλινγκ» του Κυρ. Μητσοτάκη στους δικαστικούς
«Αυτό που κάνουμε έχει μια πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα: Κι άλλες κυβερνήσεις το προσπάθησαν, αλλά έκαναν πίσω. Δεν είναι εύκολο πράγμα, από το πρωί ως το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι να διαστρεβλώνουν τα πάντα» τόνισε μεταξύ άλλων στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για την διαπλοκή στην ολομέλεια της Βουλής.

Σε ρόλο εκπροσώπου των καναλαρχών για άλλη μια φορά ο Κ. Μητσοτάκης

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στην Βουλή, που υπήρξε αποκαλυπτική για την στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο πρόβλημα της διαπλοκής επισημαίνουν ότι αυτό που παρακολούθησαν οι πολίτες ήταν μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο πρωθυπουργός.
Ερωτήματα που αφορούσαν το καθεστώς αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την πρόσβαση των καναλαρχών σε τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς εγγυήσεις, τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, (και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την νομική διασφάλιση των εμπλεκομένων), η απόκρυψη των καταλόγων με φοροφυγάδες, η μεθοδευμένη προσπάθεια για συγκάλυψη σκανδάλων, όπως αυτό της Siemens. Ακόμα και οι ελάχιστες εξηγήσεις τις οποίες προσπάθησε να δώσει ο κ. Μητσοτάκης (αποπληρωμή δανείων ΝΔ, δάνειο «Κήρυκα Χανίων»), δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα, από όσα υποτίθεται ότι προσπάθησαν να απαντήσουν.
Με αυτό το δεδομένο, και υπό το κράτος προφανούς εκνευρισμού, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπεκφύγει, είτε με αμήχανους αστεϊσμούς (κυρίως στην πρωτομιλία του), είτε με ύβρεις (κυρίως στην δευτερομιλία του), επιδιώκοντας, έτσι, να συσπειρώσει τους βουλευτές του – τουλάχιστον, αυτούς που ήσαν παρόντες. Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επικοινωνιακή τακτική, είναι η αποδόμηση του εαυτού του.
Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αναλαμβάνοντας, για μια φορά ακόμα, τον ρόλο του εκπροσώπου των καναλαρχών και αποδεικνύοντας ότι αποκλειστικό του μέλημα είναι να αποτραπεί η επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, να κάνει μία ακόμα προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είτε από ανεπάρκεια του επιτελείου του, είτε από συνειδητή πρόθεση, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναληθή στοιχεία για τους πλειστηριασμούς, και παραποίησε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε συνεπής στην δέσμευση του να μιλήσει για την διαπλοκή «με ονόματα και διευθύνσεις». Με την ίδια συνέπεια εργάζεται η κυβέρνηση για την ολοκληρωτική εξουδετέρωση της διαπλοκής και την θεσμική θωράκιση της διαφάνειας. Είναι λογικό, αυτό να δημιουργεί εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό κατεστημένο, που αποτέλεσε βασικό κορμό της διαπλοκής αυτής. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος της χθεσινής συζήτησης καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές στο σχόλιο τους.

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος της χθεσινής συζήτησης

“Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή, υπήρξε αποκαλυπτική για την στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο πρόβλημα της διαπλοκής” επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη συζήτηση χθες στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

“Αυτό που παρακολούθησαν οι πολίτες ήταν μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ερωτήματα που αφορούσαν το καθεστώς αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την πρόσβαση των καναλαρχών σε τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς εγγυήσεις, τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, (και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την νομική διασφάλιση των εμπλεκομένων), η απόκρυψη των καταλόγων με φοροφυγάδες, η μεθοδευμένη προσπάθεια για συγκάλυψη σκανδάλων, όπως αυτό της Siemens. Ακόμα και οι ελάχιστες εξηγήσεις τις οποίες προσπάθησε να δώσει ο κ. Μητσοτάκης (αποπληρωμή δανείων ΝΔ, δάνειο «Κήρυκα Χανίων»), δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα, από όσα υποτίθεται ότι προσπάθησαν να απαντήσουν” σημειώνουν.

“Με αυτό το δεδομένο, και υπό το κράτος προφανούς εκνευρισμού, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπεκφύγει, είτε με αμήχανους αστεϊσμούς (κυρίως στην πρωτομιλία του), είτε με ύβρεις (κυρίως στην δευτερομιλία του), επιδιώκοντας, έτσι, να συσπειρώσει τους βουλευτές του – τουλάχιστον, αυτούς που ήσαν παρόντες. Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επικοινωνιακή τακτική, είναι η αποδόμηση του εαυτού του” συνεχίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

“Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αναλαμβάνοντας, για μια φορά ακόμα, τον ρόλο του εκπροσώπου των καναλαρχών και αποδεικνύοντας ότι αποκλειστικό του μέλημα είναι να αποτραπεί η επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, να κάνει μία ακόμα προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας” αναφέρουν.

“Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είτε από ανεπάρκεια του επιτελείου του, είτε από συνειδητή πρόθεση, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναληθή στοιχεία για τους πλειστηριασμούς, και παραποίησε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου” σημειώνουν.

“Ο Πρωθυπουργός, υπήρξε συνεπής στην δέσμευσή του να μιλήσει για την διαπλοκή «με ονόματα και διευθύνσεις». Με την ίδια συνέπεια εργάζεται η κυβέρνηση για την ολοκληρωτική εξουδετέρωση της διαπλοκής και την θεσμική θωράκιση της διαφάνειας. Είναι λογικό, αυτό να δημιουργεί εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό κατεστημένο, που αποτέλεσε βασικό κορμό της διαπλοκής αυτής. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος της χθεσινής συζήτησης” υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s