Αλ. Χαρίτσης: Έτοιμα για απορρόφηση 10 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ φέτος

Από το stokokkino.gr

«Βεβαίως θα επιτευχθεί» ο στόχος να απορροφηθούν πλήρως τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια και το 2016, σε έργα συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ, ενώ ως το τέλος του έτους θα έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα για έργα 10 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Αλ.Χαρίτσης στην Οικονομία στο Κόκκινο του Στ.Σχινά.

Από την αρχή του 2016, μετά την πλήρη απορρόφηση πόρων του 2015, θέσαμε ως στόχο -που σχετίζεται με την υποχρέωσή μας προς την Κομισιόν μετά την αυξημένη προκαταβολή που έλαβε η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο- να απορροφηθεί το 7% των κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος αυτός θα εκπληρωθεί και με το παραπάνω, θα υπερβούμε το 7% για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τόνισε ο κ.Χαρίτσης.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η πορεία ολοκλήρωσης με εθνικούς πόρους των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει στην Κομισιόν την τελική έκθεση κλεισίματος τον Μάρτιο του 2017, οπότε πρέπει μέχρι τέλος του 2016 όλα τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά την εκτίμηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ότι η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προγράμματα θα ξεπεράσει φέτος το 50% των κονδυλίων, δηλαδή για 10 δισ. ευρώ, ο κ.Χαρίτσης εξήγησε ότι αυτό αφορά τα ποσοστά ενεργοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου. Θα βγουν ως το τέλος του χρόνου οι σχετικές προσκλήσεις για άνω του 50% του συνόλου των κοινοτικών πόρων που έχει η χώρα στη διάθεσή της, δηλαδή για περίπου 10 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα μπορούν οι δικαιούχοι (ιδιώτες, Δήμοι, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) σε αυτά τα προγράμματα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ώστε να χρηματοδοτηθούν.

Ο κ.Χαρίτσης τόνισε ότι η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ δεν γίνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού … απαιτείται μία αλληλουχία ενεργειών ώστε να φτάσουμε στην εκταμίευση … κρίσιμη σε αυτή την αλυσίδα είναι η ενεργοποίηση των προγραμμάτων, που γίνεται αυτή την περίοδο».

Αυτό το μήνα συνεδριάζουν οι επιτροπές παρακολούθησης κάθε προγράμματος και καταγράφεται η ενεργοποίηση προγραμμάτων, με τα δείγματα να είναι πολύ θετικά, όχι μόνο σε αριθμητικό επίπεδο, ή ποσοστών, είναι και στα ποιοτικά στοιχεία. Εντάσσονται δράσεις και στοχευμένα προγράμματα που αντιμετωπίζονται πολύ θετικά από τους ενδιαφερόμενους.

Για το 2016 στόχος είναι να εκτελεστεί πλήρως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή να γίνουν έργα 6,75 δισ. ευρώ με ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, δαπάνες για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. «Βεβαίως θα επιτευχθεί … θα απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε ο κ.Χαρίτσης.

Το σημαντικό είναι αυτό να γίνει με τρόπο ώστε να προσελκύσουμε επιπλέον πόρους, να «μοχλεύσουμε» νέα κεφάλαια, ιδιωτικά δημόσια, στην ελληνική οικονομία. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016 θα μας δώσουν αυτή την ευκαιρία και οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με φορείς και στο εξωτερικό, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα, κατέληξε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s