Το νέο τοπίο της ανεργίας και τρόποι αντιμετώπισης της

Της Στ. Πουλημένης (stokokkino.gr)
Στοιχεία και εμπειρίες από το ζοφερό τοπίο της ανεργίας δόθηκαν στη σημερινή εκδήλωση της δημοτικής παράταξης “ Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη” στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

“Οι ανισότητες αυξάνονται στο εσωτερικό των χωρών εξαιτίας του μοντέλου ανάπτυξης και της παγκοσμιοποίησης. Το κεφάλαιο κινείται πολύ γρήγορα και οι επιχειρήσεις μετακινούνται στην αναζήτηση φτηνού εργατικού κόστους. Η παγκοσμιοποίηση θεωρητικά θα βοηθούσε στην μείωση των ανισοτήτων το αποτέλεσμα είναι, όμως,  το αντίθετο. Έχουμε δηλαδή αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας” ανέφερε εισαγωγικά η Νέλλυ Παυλίδου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ

«Παρά τη μικρή ανάκαμψη σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχουμε ακόμη επανέλθει στα προ της κρίσης (μετά το 2007) επίπεδα απασχόλησης. Αντίθετα έχουμε χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης, επιβράδυνση μεγέθυνσης των μισθών χαμηλότερη ποιότητα θέσεων εργασίας και ευέλικτη εργασία» δήλωσε ακόμη.

Αναλυτικά στοιχεία για την σημερινή κατάσταση και τις τάσεις βελτίωσης της έδωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη τονίζοντας ότι οι επιδόσεις που παρουσιάζει η απασχόληση είναι θετικές, δηλαδή και φέτος και πέρυσι η κατάσταση βελτιώνεται και μειώνεται η ανεργία. Η ανεργία βρίσκεται στο 23,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έναντι 26,4% που ήταν δύο χρόνια πριν.

Η μείωση της δεν οφείλεται, σύμφωνα με την ίδια, στην μετανάστευση ή οφείλεται μόνο εν μέρει σε αυτήν και σε ορισμένες μόνο ηλικίες. Οφείλεται, εξήγησε, κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης.

“Τα στοιχεία του Ιουλίου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου χρόνου δείχνουν μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ενώ οι θέσεις απασχόλησης καθαρά έχουν αυξηθεί κατά 150.000. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα καθώς στο δημόσιο οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα εκεί έχουμε καθαρή μείωση διότι οι συνταξιοδοτήσεις και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις δεν αντικαθίστανται από νέες προσλήψεις” σημείωσε η Μαρία Καραμεσίνη .

Ωστόσο όπως επεσήμανε, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που προσθέτουν 45-55.000 θέσεις ετησίως μπορούν να αναχθούν στο δημόσιο τομέα δεδομένου ότι οι δήμοι ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

“Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο κατά 46% θέσεις πλήρους απασχόλησης και κατά 54% είναι μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Στο σημείο όμως αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι οι στατιστικές κρύβουν την πραγματικότητα. Στις περιοδίες που έχω κάνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας που υπάρχει εποχική απασχόληση μου δηλώθηκε από φορείς και συνδικάτα ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν πλήρως και ασφαλίζονται με μισά ένσημα. Λόγω των προστίμων εκεί που είχαμε πλήρως αδήλωτη εργασία τώρα έχουμε αδήλωτη με χαμηλότερο δηλωμένο μισθό και χαμηλότερα ένσημα. Πρέπει πάντα κανείς να βλέπει πίσω από τα στοιχεία για να δει τι ακριβώς συμβαίνει” εξήγησε ακόμη.

Η Μαρία Καραμεσίνη αναφέρθηκε τέλος στα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης αλλά και προγράμματα συνδυασμού και των δύο που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ΟΑΕΔ.

Τον Μάρτιο ξεκίνησε πρόγραμμα που αφορά τους μακροχρόνια άνεργους 50 ετών και άνω. Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται επίσης το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους νέους από 18-24 ετών (10.000 θέσεις) και 25-29 ετών (3.000 θέσεις) για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στη συνέχεια για πρόσληψη σε κανονικές θέσεις εργασίας.

“Η πρακτική άσκηση και η απασχόληση γίνεται στο αντικείμενο των σπουδών. Το νέο αυτό πρόγραμμα διαφέρει από τα προηγούμενα γιατί δεν είναι stage αλλά πρόκειται για πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στον ιδιωτικό τομέα μικρότερης διάρκειας που εκβάλλει σε κανονικές σχέσεις απασχόλησης με πλήρη ασφάλιση” τόνισε και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε νέο πρόγραμμα απασχόλησης για άτομα 30-49 ετών (10.000 θέσεις) αλλά και πρόγραμμα τοποθέτησης ανέργων 55 και άνω σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ (15.000 θέσεις).

Επίσης αναμένεται η έναρξη του προγράμματος που αφορά νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες υγείας αλλά και αυτό για την επιταγή επανένταξης που αφορά τη προαιρετική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Εντός του χρόνου θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με την Μ. Καραμεσίνη, και τα προγράμματα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα (για ΚΟΙΝΣΕΠ με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών και ελάφρυνση του κόστους ίδρυσης και για ΚΥΣΠΕ με επιχορήγηση του κόστους πρόσληψης ατόμων με αναπηρία)

Στην συμβολή των εταιρειών κοινωνικής ωφέλειας, όπως η ΕΥΑΘ, στον σκοπό μείωσης της ανεργίας επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης.

“Η ΕΥΑΘ είναι εταιρεία κοινής ωφέλειας για να εκπληρώσει το στόχο της χρειάζεται να λειτουργεί επιστρέφοντας τα κέρδη της στην πόλη. Αυτό σημαίνει καλυτέρευση υπηρεσιών και για να υλοποιηθεί χρειάζεται στελεχιακό δυναμικό. Έτσι μία από τις πρώτες προσπάθειες ήταν να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Οι 150 νέες θέσεις εργασίας είναι αυτές που θα επιτρέψουν να αναπτύξει τις δράσεις για την καλυτέρευση των υπηρεσιών της” τόνισε.

“Το στελεχιακό δυναμικό λειτουργεί ως μοχλός για να στηρίξει και το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για να εξαπλώσει τις υπηρεσίες της σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Επίσης με τις παράλληλες δράσεις της εταιρείας που υλοποιούνται από παρόχους υπηρεσιών που συνδέονται με την ΕΥΑΘ (οι 4 μονάδες επεξεργασίας νερού και ακαθάρτων) απασχολούνται περίπου 120 άτομα. Η επέκταση των δραστηριοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα της αύξηση των εργαζόμενων και άρα μείωση της ανεργίας” κατέληξε.

Την κατάσταση που βιώνουν οι άνεργοι περιέγραψε η Δήμητρα Θωμά, ενοικιαζόμενη εργαζόμενη.

“Στη σημερινή κατάσταση με 80% ανεργία στη νέα γενιά και 60% ανεργία στις νέες γυναίκες δυστυχώς οι διέξοδοι δεν είναι πάρα πολλοί. Ο πολυαπασχολούμενος εργαζόμενος- μεταξύ των voucher των 5μηνων-6μηνων, της αξιοποίησης των ΕΣΠΑ, των ατομικών συμβάσεων και της ενοικίασης εργαζομένων, είναι η ταυτότητα του κάθε νέου ανθρώπου που επιλέγει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα” δήλωσε ενώ παράλληλα σημείωσε ότι“είναι ελάχιστα τα παραδείγματα που δίνουν αχτίδες αξιοπρέπειας που αφορούν συνεργατικά εγχειρήματα και σε αυτό συμβάλλει και το νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

«Τα μπλοκάκια, οι συμβάσεις έργου κ.α. σε συνδυασμό με την έλλειψη εθνικής συλλογικής σύμβασης και κλαδικών συμβάσεων στην πραγματικότητα αφαιρούν την δυνατότητα από τους νέους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης απόλυσης, δύσκολα καταγγέλλονται παραβιάσεις της νομοθεσίας στο Σώμα επιθεώρησης εργασίας”.

Εμείς καλούμαστε να διεκδικήσουμε και από αυτήν κυβέρνηση που βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας και μνημονίων, συλλογική σύμβαση και βασικό μισθό που να αναλογεί στη γενιά μας για να βγούμε από το brain drain” κατέληξε.

Σταυρούλα Πουλημένη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s