Ο Παν. Ρήγας επανεξελέγη Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα δομή για την Πολιτική Γραμματεία – Κύρια σημεία της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα

Με την επανεκλογή του Παναγιώτη Ρήγα ως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες της συνόδου της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την οργανωτική ανασύνθεση του κόμματος, με τη συγκρότηση δύο νέων οργάνων, τα οποία όταν θα συνεδριάζουν από κοινού, θα αποτελούν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όργανα αυτά είναι: το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο, με αντικείμενο περισσότερη πολιτική δουλειά, και το 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, για καθημερινά, οργανωτικά ζητήματα. Και στα δύο αυτά όργανα θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος.

Με ποσοστό 75% επανεκλέγη Γραμματέας ο Παναγιώτης Ρήγας

Για Γραμματέα της Κ.Ε. ψήφισαν 150. Έγκυρα βρέθηκαν τα 149. Ο Παναγιώτης Ρήγας, με 111 ψήφους και ποσοστό 75% επανεξελέγη Γραμματέας της ΚΕ. Υπήρξαν ακόμα 38 λευκά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.

Η Πολιτική Γραμματεία διαμορφώνεται ως εξής:

Πολιτικό Συμβούλιο

Βάκη Φωτεινή,
Βούτσης Νίκος,
Δούρου Ρένα,
Δραγασάκης Γιάννης,
Μπαλάφας Γιάννης,
Παππάς Νίκος,
Σβίγκου Ράνια,
Τζανακόπουλος Δημήτρης,
Τσακαλώτος Ευκλείδης,
Φίλης Νίκος ,
Χριστοδουλόπουλου Τασία

Εκτελεστικό Συμβούλιο

Αναγνωστοπούλου Σία
Δημητριάδης Δημήτρης
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά Έφη
Καλκανδής Πέτρος
Καραγεώργος Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μανταδάκης Άγγελος
Μπουρνούς Γιάννης
Σκορίνης Νίκος
Υδραίος Μιχάλης
Χριστόπουλος Αλέξης

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

Για τα δύο νέα όργανα της Πολιτικής Γραμματείας:

1) Το Πολιτικό Συμβούλιο, θα ασχολείται με όλα τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής. Αναμένεται να αντικαταστήσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που, μέχρι τώρα, συσκέπτεται κάθε Δευτέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβάθμιση αυτής της σύσκεψης καθώς θα είναι πλέον θεσμοθετημένος συλλογικός τρόπος λήψης αποφάσεων. Θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και σε καθημερινή όποτε κρίνεται αναγκαίο.

2) Το Εκτελεστικό Συμβούλιο, θα ασχολείται με οργανωτικά αλλά και πολιτικά θέματα που αφορούν κυρίως την Κουμουνδούρου (πχ. η προετοιμασία και η δράση των τμημάτων του κόμματος).

Τα μέλη του ενός οργάνου δεν θα μπορούν να είναι μέλη και του άλλου, πλην του Αλεξη Τσίπρα και του Πάνου Ρήγα.

Η νέα δομή έχει διπλή στόχευση. Αφενός να φτιάχνει ένα ενιαίο πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο για κυβέρνηση και κόμμα και αφετέρου να εισάγει ένα θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο για την κυβέρνηση, μικρότερο του υπουργικού συμβουλίου (που περιλαμβάνει εξάλλου και τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ).

Να σημειωθεί ότι στα δύο όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο – Εκτελεστικό Συμβούλιο ) ισχύει η ποσόστωση φύλου, που είχε σαν αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να υπάρξουν ανακατατάξεις στις προτάσεις για τη στελέχωση των οργάνων.

Αλ. Τσίπρας: Οι μάχες του επόμενου διαστήματος θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας και της Αριστεράς στον 21ο αιώνα

Ο ρόλος της νέας ΠΓ, η διαπραγμάτευση και οι τηλεοπτικές άδειες στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα

Σε τρεις βασικούς άξονες κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεχίζεται με σκοπό να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία και νέο Γραμματέα του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η νέα ΠΓ του κόμματος θα πρέπει να είναι το ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα παίρνονται συλλογικά οι κυριότερες αποφάσεις για κόμμα και κυβέρνηση, τόνισε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα κρίνουν τη φυσιογνωμία της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι η μάχη που δίνεται από την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι μάχη ενός μόνο υπουργού (τον οποίο και υπερασπίστηκε με απόλυτο τρόπο), αλλά ολόκληρου του ΣΎΡΙΖΑ. Επίσης, εκτίμησε ότι οι μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας στον 21 αιώνα, αλλά και την πορεία της Αριστεράς, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του στις τηλεοπτικές άδειες.

Να μην χάσουμε τον προσανατολισμό μας

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση και το θέμα του χρέους, υπενθύμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έξοδος από την κρίση και την σκληρή επιτροπεία, τονίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί αυτός ο βασικός προσανατολισμός. Επίσης, επέμεινε στο ότι τώρα είναι η ώρα του χρέους και πως τώρα η δέσμευση πρέπει να δώσει τη θέση της στην υλοποίηση, καθώς και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup. Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι στην Ευρώπη έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επιτέθηκε, δε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχει οικειοποιηθεί της θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σκληρότερα μέτρα, ενώ για το θέμα των εργασιακών, διερωτήθηκε τι θα γίνονταν αν έκαναν τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αυτοί που πιστεύουν ότι είναι αναπτυξιακό εργαλείο η υποβάθμιση της θέσης της εργασίας.

Καταλήγοντας, επισήμανε στόχος της επόμενης πενταετίας με ορίζοντα το 2021 δεν είναι γιατρέψει μόνο τα συμπτώματα της πολιτικής λιτότητας αλλά και της μακροχρόνιες αιτίες που οδήγησαν σε αυτή (φοροδιαφυγή, ανισοκατανομή κτλ).

Μάχη ολόκληρης της παράταξης

Σε σχέση με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έκανε λόγο για «πολεμική» και «επιχείρηση παλινόρθωσης» των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, και επισήμανε πως αν η κυβέρνηση κερδίσει τις επικείμενες μάχες θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας για την ηγεμονία της και κυριαρχίας της στον αριστερό πόλο του πολιτικού συστήματος. Επίσης, μίλησε για τη δυνατότητα ανατροπής των αρνητικών σταθερών αξιών των τελευταίων 40 χρόνων και για ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα ενάντια σε αυτή την προσπάθεια.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο βρεγμένος δεν φοβάται την βροχή και ότι οι πληγές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το μπλοκ δυνάμεων είναι παράσημο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτό το μέτωπο δεν αφορά μόνο τις άδειες αλλά το κράτος δικαίου. Υπενθύμισε, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, έχοντας ως στόχο να σταματήσει τον διαγωνισμό και τώρα ισχυρίζεται ότι είναι αντισυνταγματικός επειδή δεν έχει τη σφραγίδα του ΕΣΡ.

Με ένταση υπογράμμισε ότι δεν ήταν αρμόδιος υπουργός που αποφάσισε για τον αριθμό των αδειών αλλά η πλειοψηφία της βουλής και ότι το διακύβευμα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή να αποφασίζει για τα σημαντικά επίδικα της χώρας η βουλή και όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του που προκαταλαμβάνουν ότι οι δικαστές θα ακυρώσουν τον νόμο και σε συνέπεια αυτού θα πέσει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αυτές «ομολογία πραξικοπήματος».

Μάλιστα, δήλωσε ότι την Αριστερά δεν την λύγισαν απειλές πολύ ισχυρότερων αντιπάλων, επομένως δεν θα την τρομάξουν οι απειλές του παιδιού της Ζίμενς και της διαπλοκής, επισημαίνοντας ότι η μάχη για τις άδεια δεν είναι μάχη ενός Υπουργού αλλά ολόκληρης της παράταξης.

Τόνισε ακόμη ότι το συνέδριο επιβεβαίωσε τη δέσμευση να αντιπαρατεθούμε με το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς και να αφήσουμε ένα προοδευτικό αποτύπωμά στις δομές της ελληνικής κοινωνίας.

Ενιαίο πολιτικό κέντρο κυβέρνησης και κόμματος η Π.Γ

Τέλος, σε ότι αφορά τη λειτουργία κόμματος και κυβέρνησης τόνισε ότι η νέα Π.Γ θα πρέπει να είναι το ενιαίο κέντρο συλλογικής καθοδήγησης κόμματος και κυβέρνησης, όπως είναι και η εντολή του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρχει διχοτόμηση των δύο και να μην γίνεται χάραξη ξεχωριστών ή και προσωπικών στρατηγικών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s