Την Τετάρτη η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

 

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η νέα διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Από τη συνεδρίαση δεν προέκυψε κάποια απόφαση σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου, κάτι που αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, σε νέα συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί. 

Στη σημερινή διάσκεψη ο εισηγητής της υπόθεσης, ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ολοκλήρωσε την εισήγησή του. Ο κ. Παπαγεωργίου έχει ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Η Ολομέλεια καλείται να αποφανθεί, μεταξύ της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, την οποία ανέδειξε στον προηγούμενο κύκλο αποφάσεων, και της ερμηνείας του Συντάγματος, για το αν το κράτος μπορεί σε ειδικές περιστάσεις να χορηγεί τις άδειες ή αν αυτό συνιστά αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δεν μπορεί να συγκληθεί, εξαιτίας την άρνησης της ΝΔ να συγκροτηθεί, με στόχο να μπλοκαριστεί ο διαγωνισμός.

Όπως επισημαίνουν οι Τυπολογίες, στο παρελθόν, με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια έχει κρίνει πως η λειτουργία των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών με το καθεστώς των προσωρινών άδειων (παρατάσεις) είναι ανεπίτρεπτη και πως επιπλέον οι σταθμοί έχουν καταλάβει τις συχνότητες αποκλείοντας άλλους επιχειρηματίες που περιμένουν την προκήρυξη. Έχει όμως αποφανθεί ήδη άλλες δύο φορές πως αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ.

Έτσι οι δικαστές θα κληθούν μεταξύ άλλων να αποφανθούν για τις αρμοδιότητες αυτές, αφού εξαιτίας της άρνησης της ΝΔ να συγκροτηθεί το ΕΣΡ μεταφέρθηκαν στη Βουλή και στη συνέχεια στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, η οποία και διεξήγαγε τη δημοπρασία.

Η συγκρότηση του ΕΣΡ τον Οκτώβριο του 2015 θεωρούνταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που το ΕΣΡ ήδη λειτουργούσε με μικρότερο αριθμό μελών (4) και γιατί οι παρατάσεις που είχε δώσει η Πολιτεία είχαν κριθεί αντισυνταγματικές. Ο υπουργός Νίκος Παππάς έχει στα χέρια του γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία όριζε πως η αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ που θα αποχωρούσαν και είχαν συμπληρώσει οκτώ έτη στο Συμβούλιο έπρεπε να γίνει ως τις 15 Οκτωβρίου 2015.

Όμως τα νέα μέλη στο ΕΣΡ δεν τοποθετήθηκαν εξαιτίας την απόφασης της ΝΔ να μη συναινέσει στη συγκρότησή του με στόχο να μπλοκάρει τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s