Ν. Παππάς: Νέα ρύθμιση την Δευτέρα, έχει τεκμηριωθεί αποτίμηση 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ανοιχτή η πόρτα για νέα κανάλια – Συνέντευξη στην ΕΡΤ1

«Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε νέα ρύθμιση την Δευτέρα για τα κανάλια. Όποιος τηρεί τις πρόνοιες του νόμου 4339 για κτίρια, εξοπλισμό, προσωπικό και πρόγραμμα, έχοντας νόμιμα τα απαραίτητα κεφάλαια, έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους υφιστάμενους καναλάρχες, ξεκαθάρισε.

Την Δευτέρα φέρνουμε νέα ρύθμιση στη Βουλή, με στόχο να θεραπεύσουμε τη νομική αντίφαση που προκάλεσε το ΣτΕ με την απόφασή του, ενώ το ίδιο έχει κρίνει αντισυνταγματικό το προηγούμενο καθεστώς, είπε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Δαράκη και του Γιάννη Δάρρα.

Εάν κάποιος νομίζει ότι μετά τη χτεσινή απόφαση ο υπουργός θα γυρίσει στο γραφείο του και θα υπογράψει ένα παλιόχαρτο με το οποίο όσοι λειτουργούσαν χωρίς αδειοδότηση θα συνεχίσουν να λειτουργούν, θα διαψευστεί, υπογράμμισε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την αρνητική κρίση του ΣτΕ.

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιήσουμε ούτε για λίγα 24ωρα αυτό το νομικό κενό», ενώ έδωσε το γενικό πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης για το τηλεοπτικό τοπίο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από τον προηγούμενο διαγωνισμό έχει τεκμηριωθεί μία αποτίμηση της αξίας των τηλεοπτικών αδειών που ο καθένας πλέον μπορεί να θεωρήσει εύλογη και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είπε ο υπουργός Επικρατείας, δηλαδή τα 255 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια.

Αυτά τα κεφάλαια προβλεπόταν να εισπραχθούν στους πρώτους 24 μήνες, κάτι που τώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιαδήποτε ρύθμιση. Ωστόσο, μπορεί κανείς να υπολογίσει ένα «ενοίκιο» 25 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χρήση των συχνοτήτων, όπως είπε.

Η απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τη ρύθμιση για τον αριθμό των καναλιών δεν επηρεάζει το περιεχόμενο του νόμου 4339 για τις προδιαγραφές όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, το απασχολούμενο προσωπικό των τουλάχιστον 400 ατόμων με μόνιμη σχέση, την ποιότητα του προγράμματος.

Έτσι, οποιοσδήποτε «νέος παίκτης» απέκτησε μία άδεια, έχει την ίδια νομική ισχύ με ένα κανάλι που λειτουργεί σήμερα και εδώ και χρόνια, μπορεί να καταβάλει ένα τίμημα και στη συνέχεια να τηρήσει αυτές τις προδιαγραφές. «Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ των καναλαρχών», ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς.

Τα μόνα προβλήματα που μπορεί να έχει, πέραν της τήρησης αυτών των προδιαγραφών, είναι αυτά που περιγράφονται και στη διαδικασία του διαγωνισμού, για την προέλευση των κεφαλαίων.

Ο κ. Παππάς εξάλλου επανέλαβε ότι «έρχονται και άλλες αδειοδοτήσεις» από τη συνέχιση της προσπάθειας ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s