«Το νέο κεφάλαιο για τις Σκουριές ελπίζουμε να είναι και ο επίλογος»

Μπορεί να ανοίξει πλέον το κεφάλαιο της μη τήρησης των όρων της σύμβασης και τελικά να ακυρωθεί, εκτίμησε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του, όπως υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 400 κατοίκους της περιοχής έχει φορτωθεί «όλος ο ποινικός κώδικας» για τις διαμαρτυρίες των περασμένων ετών.

Με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει νέο κεφάλαιο στην υπόθεση των Σκουριών, που «ελπίζουμε να είναι και ο επίλογος», είπε ο κ. Αδαμίδης.

Όπως σημείωσε, για τη λειτουργία μεταλλείων στη Χαλκιδική (σ.τ.σ. και όπου αλλού) απαιτείται μεταξύ άλλων και συγκεκριμένη τεχνική μελέτη.

Η αρχική μελέτη που κατατέθηκε από την εταιρεία είχε κριθεί ελλιπής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Καλοκαίρι επεστράφη, με διορία δύο μηνών για την διόρθωση των ελλείψεων.

Αντί ωστόσο η εταιρεία να υποβάλει το σχετικό φάκελο, προχώρησε σε «αίτηση θεραπείας» με το αιτιολογικό ότι η έκθεση κακώς της είχε επιστραφεί.

Μετά την απόρριψη της αίτησης θεραπείας, η μπάλα είναι πλέον στην περιοχή της εταιρείας και μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο της μη τήρησης των όρων της αρχικής σύμβασης, στην οποία προβλέπεται ότι όταν δεν τηρούνται οι όροι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ακύρωσή της, αφού προηγουμένως περάσει η διαδικασία από τη διαιτησία.

Επικυρώνεται επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αυτό που ο κόσμος της Χαλκιδικής τόσο επίμονα σημείωνε τόσα χρόνια, για την τρομερά επιζήμια για το περιβάλλον και τον άνθρωπο «επένδυση».

Τα νομικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η εταιρεία στη συνέχεια, περιλαμβάνουν μία πιθανή αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου, ωστόσο η αίτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα μόνο τυπικού ελέγχου της διαδικασίας, αν δηλαδή καλώς απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, όπως διευκρίνισε ο κ. Αδαμίδης. Έτσι, πλέον μπαίνει στο τραπέζι αυτή καθαυτή η σύμβαση.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν εργάζεται ούτε ένας άνθρωπος και κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, καθώς τα δύο εν ενεργεία ορυχεία της περιοχής είναι υπόγεια, στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, ενώ στο τρίτο, αυτό που θα ήταν ανοιχτό και θα απειλούσε με περιβαλλοντική καταστροφή «δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος» που θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του.

Θύμισε επίσης ότι για τους περίπου 3.500 κατοίκους της περιοχής, αναλογούν περίπου 400 κατηγορούμενοι για την περίοδο των κινητοποιήσεων, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούσε σε βίαιη καταστολή. «Όλος ο ποινικός κώδικας» έχει πέσει στις πλάτες τους, όπως είπε ο κ. Αδαμίδης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s