Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες – «Άδειασε» τον Βενιζέλο η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Προκόπης Αγγελόπουλος – Μετά από μία συζήτηση που εξελίχθηκε με στιγμιαίες εντάσεις, υπερψηφίστηκαν, τελικά το βράδυ της Πέμπτης, οι τροπολογίες της κυβέρνησης που αφορούσαν τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ΝΔ επέμεινε στη θέση της, ζητώντας πλήρη απόσυρση του νόμου Παπά και καταψήφισε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ψήφος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία υπερψήφισε και την πρώτη τροπολογία, σε πλήρη αντίθεση με όσα, κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση, στη διάρκεια της τοποθέτησής του και παρά την επιμονή στο αίτημα για αλλαγή της διατύπωσης με αντικατάσταση της λέξης «αναστολή» με τη λέξη «κατάργηση».

Θετική ήταν η ψήφος του Ποταμιού μόνο στις τροπολογίες που καθορίζουν την απαίτηση για σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον καθορισμό του αριθμού των αδειών και στην τιμή εκκίνησης.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «Παρών» και η Ένωση Κεντρώων «Παρών» στην πρώτη τροπολογία και «Όχι» στις άλλες δύο.

Νίκος Παπάς: «Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα-αν είχαμε κάνει τον διαγωνισμό με εκείνο το ΕΣΡ, δεν θα άντεχε ούτε μία μέρα»

Στην τελική του τοποθέτηση, ο Νίκος Παπάς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες για μία και μόνο φορά για να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επειδή υπήρχε αδυναμία συγκρότησης ΕΣΡ.

Εξηγώντας την επιλογή αυτή, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «το ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη σύνθεση και το ΣτΕ απέρριπτε πολλές φορές (υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αποφάσεις) τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια, κι όμως, αυτά τα ίδια κανάλια ήταν που το υπερασπίστηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Παπά, αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε αυτή την πραγματικότητα και έκανε διαγωνισμό με εκείνο το ΕΣΡ, δεν θα άντεχε ούτε ένα δευτερόλεπτο στην πρώτη δικαστική προσφυγή ου θα αντιμετώπιζε.

Ο υπουργός Επικρατείας θύμισε ότι στη συζήτηση στις επιτροπές για τον νόμο 4339, το εναπομείναν ΕΣΡ είχε δηλώσει πλήρη αδυναμία να αποφανθεί για μια σειρά από ζητήματα που ήταν προαπαιτούμενα για τον διαγωνισμό» επισημαίνοντας ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να κινηθεί για να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ, για την νόμιμη λειτουργία των καναλιών.

«Αν είχα υπογράψει την αντισυνταγματική παράταση της λειτουργίας των καναλιών, όπως γινόταν στο παρελθόν, θα διαμαρτύρονταν όσοι άσκησαν κριτική» αναρωτήθηκε ο κ. Παπάς προσθέτοντας «Λυπάμαι που το λέω, φοβάμαι πως Όχι».

Ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε από τη ΝΔ να διατυπώσει ξεκάθαρη πρόταση για το αν θέλει να καταβληθεί τίμημα από τα κανάλια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την όλη διαδικασία υπάρχει ήδη ένα σημαντικό κεκτημένο το ότι «αποδείχτηκε ότι υπάρχει αξία πάνω σε αυτό που λέμε πανελλαδική εκπομπή αυτό που η Πολιτική Εξουσία χάριζε ως μη όφειλε».

«Κανείς πλέον εδώ δεν δύναται να πει ότι στα 27 χρόνια ανομίας ήταν καλώς καμωμένα τα πράγματα και αυτό μας χαροποιεί και ήταν μια δικαίωση» υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική ότι την κυβέρνηση ενδιέφερε μόνο το τίμημα, υπενθύμισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι ο νόμος 4339 είχε επιτύχει και ευρύτερες συναινέσεις σε μια σειρά από άρθρα που ρύθμιζαν κανόνες λειτουργίας, εργασιακές σχέσεις και ποιότητα προγράμματος, σε άρθρα τα οποία ψήφισαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ένωση Κεντρώων αλλά και το Ποτάμι.

Και ο κ. Παπάς κατέληξε ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα πάμε σε μια κατάσταση που θα νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές. Η Δευτέρα είναι μπροστά και, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχουν προσχήματα. Νομίζω ότι πρέπει το Πολιτικό Σύστημα να κοιτάξει αυτοκριτικά το παρελθόν και να συμφωνήσουμε, πάρα πολύ γρήγορα, έτσι ώστε και το ΕΣΡ να συγκροτηθεί και διαγωνισμός να γίνει και τίμημα να καταβληθεί.

Θ. Δρίτσας: «Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να έχει συμβιβαστεί»

«Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί, γιατί δεν πάει στο DNA μας» τόνισε στην τελική του ομιλία ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Αν το αποφάσιζε, θα διαιώνιζε αυτή την πραγματικότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, επικρίνοντας, με τη σειρά του, την Αντιπολίτευση για τα 27 χρόνια ανομίας, στα οποία δεν δόθηκαν οι άδειες, δεν έγιναν διαγωνισμοί, δεν εισπράχθηκε τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων και δεν εισπράχθηκαν ποσά, ενώ υπήρχε συνταγματική επιταγή. Μάλιστα, σημείωσε, ότι όλα αυτά τα χρόνια το ΕΣΡ έπαιρνε από τις κυβερνήσεις το μήνυμα «μην ασχολείστε».

Διαβάστε επίσης: 

Και τρίτη τροπολογία για την ενίσχυση του ΕΣΡ κατέθεσε η κυβέρνηση

ΕΣΡ: Σε νέο αδιέξοδο οδηγούν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

Νέα τροπολογία Παππά ισχυροποιεί το ΕΣΡ – Την Δευτέρα κρίνεται ο ρόλος της ΝΔ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s