Αλ.Τσίπρας: Ηρθε η ώρα να διαμεμηθούν δίκαια και τα οφέλη – ειδικό χαρτοφυλάκιο για τις σχέσεις πολίτη και κράτους

Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη, είπε ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Δημιουργείται για πρώτη φορά «ειδικό χαρτοφυλάκιο καθημερινότητας» για τη στήριξη πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση.

Καλωσορίζοντας τα νέα στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ρόλος των παλαιότερων είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν, καθώς ο ανασχηματισμός είναι «μια τομή μέσα στη συνέχεια … αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη.

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρκετές φορές στο ζήτημα της συνευθύνης των υπουργών, τους οποίους κάλεσε για σκληρή δουλειά με συνείδηση και στόχο. «Δουλεύοντας με πνεύμα συνευθύνης θα τα καταφέρουμε, είπε. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι σαν τα δωμάτια ενός σπιτιού που επικοινωνούν. Ούτε στη καρέκλα κανενός γράφει το όνομά μας. Μοναδική φιλοδοξία μας , όχι να διαχειριστούμε καλύτερα τη κρίση, αλλά να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια».

Πλέον, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων, τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει», είπε ο κ.Τσίπρας.

Είναι πλέον καιρός «να γυρίσουμε σελίδα … Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Κλειδί η ανάκτηση της εργασίας

Οι ενδείξεις της οικονομίας είναι θετικές, είπε, ενώ η απαράδεκτα υψηλή ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά. «Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς καθυστερήσεις, να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση και να επιτύχουμε την ελάφρυνση του χρέους».

Την ίδια ώρα, η μάχη για την δίκαιη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, υπογράμμισε, καθώς μεγάλος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. «Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να μειώσουμε στο 10%» την ανεργία, όπως υπογράμμισε.
Προϋπόθεση όμως για την επίτευξη αυτού του στόχου σε 4-5 χρόνια, είναι σωστές αποφάσεις και αναγκαίες επιλογές σήμερα. «Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις. … αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Ενιαίο μέτωπο απέναντι στη ΝΔ

Σημείωσε εξάλλου ότι η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στην ταύτιση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία, αλλά η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο. Εμείς πιστεύουμε πως η στήριξη της εργασίας, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και πάλι ότι κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού», όπως είπε.

Στήριξη από εταίρους και ΗΠΑ στη μάχη του χρέους

Εμφανίστηκε σε κάθε περίπτωση πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της, ώστε να υπάρξουν θετικές αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να ανοίξει η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι το δικαιούμαστε», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
Συνέδεσε μάλιστα την προσπάθεια αυτή με την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι το νόημά της είναι ακριβώς «νδοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Καθαρός ο «οδικός χάρτης»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καθαρό το σχέδιο και ο οδικός χάρτης που θα πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση:
  • έγκαιρο κλείσιμο, χωρίς εκπτώσεις αλλά και άσκοπες κωλυσιεργίες, της δεύτερης αξιολόγησης
  • έναρξη «στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου» της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος
  • ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017
«Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος … ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».

Υπάρχει πλειοψηφία για το ΕΣΡ, θεσμική εκτροπή η στάση της ΝΔ

Σχολιάζοντας το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ λόγω της στάσης της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας χαιρέτισε «το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι» και τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου».
Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».

Ειδικό χαρτοφυλάκιο για πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το Δημόσιο
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την σχέση του πολίτη με τον κρατικό μηχανισμό αποτελεί κεντρικό στόχο όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο.
Ετσι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται, «για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει  θα αναλάβει να συγκεντρώνει και να επιλύει αιτήματα των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών».

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, με στόχο να βγει η χώρα από την πολυετή κρίση.

«Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου, που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο. Το ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017, η οποία όμως για να έλθει «συν Αθηνά και χείρα κίνει»», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει κι εμείς να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγει επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση». Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους «τίμησαν την κυβέρνηση και δεν βρίσκονται σήμερα σε αυτή, όχι γιατί απέτυχαν, αλλά γιατί επιλέχτηκαν απαραίτητες τομές και αλλαγές».
Ο πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία συναντήθηκε με τα νεότερα, ηλικιακά, μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου και συζήτησαν για τα άμεσα καθήκοντα της κυβέρνησης και για τα χαρτοφυλάκιά τους. Τους τόνισε, επίσης, ότι η κοινωνία περιμένει από εκείνους να κομίσουν το νέο, όχι μόνο με την ηλικία τους, αλλά και με την πρακτική τους στην άσκηση της διακυβέρνησης.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s