ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 1,5% στο τρίτο τρίμηνο

Ισχυρή ανάπτυξη 1,5% στο τρίτο τρίμηνο
Μεγάλο άλμα έκανε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για είσοδο της χώρας σε φάση ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι οριακά ανοδικό και για το σύνολο του εννεαμήνου, πράγμα που προμηνύει ότι στο τέλος του χρόνου η οικονομία θα έχει κινηθεί ανοδικά.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε τριμηνιαία βάση (έναντι β’ τριμήνου 2016) παρουσιάζει αύξηση 0,5%, ενώ σε ετήσια (έναντι γ’ τριμήνου 2015) σημειώνει αύξηση 1,5% του ΑΕΠ, την καλύτερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς το καλύτερο τα στοιχεία του β’ τριμήνου (ανάκαμψη 0,3% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και -0,6% σε ετήσια) αλλά και του α’ τριμήνου.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ, στα τρία τρίμηνα του έτους η ελληνική οικονομία παρουσιάζει οριακή επέκταση, κόντρα στις προβλέψεις. Και αυτό γιατί μετά τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε ετήσια βάση με -0,8% το α’ τριμηνο, -0,6% το β’ τρίμηνο και +1,5% το τρίτο τρίμηνο.

Αναλυτικά:

• Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.

• Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s