Υποδιοικητής του ΟΑΕΕ: 80-90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα

 

Βέβαιος ότι από τον Γενάρη του 2017 που θα αρχίσει να υλοποιείται το Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης το 80-90% των ελευθέρων επαγγελματιών που ήταν μέχρι σήμερα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές δηλώνει ο υποδιοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Χριστοφορίδης μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» όπου αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Ε.Φ.Κ.Α. που συνεπάγεται την κατάργηση των Ταμείων κύριας ασφάλισης που υπήρχαν στην Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά πλέον όλοι θα έχουν ενιαίο συντελεστή ασφάλισης. Στο 20% για την κύρια ασφάλιση και από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα ποσοστά όπως το 6,95% για τον κλάδο υγείας κ.α.. Άρα για πρώτη φορά υπάρχει ισονομία και δίκαιη κατανομή τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους μη μισθωτούς. Πιστεύω ότι όσον αφορά στον κόσμο που ήταν ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος που εμείς γνωρίζουμε, οι περισσότεροι, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80-90% θα πληρώνουν ουσιαστικά, για τις ασφαλιστικές κατηγορίες που υπήρχαν, πολύ λιγότερες εισφορές από ότι πλήρωναν μέχρι σήμερα. Αυτό μένει ν’ αποδειχθεί», επισήμανε ο κ. Χριστοφορίδης.

Παράλληλα σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΕ και τη δυνατότητά του να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις σχολίασε ότι δίνεται μια συνεχής μάχη, στην οποία βοηθά καθοριστικά και η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στην είσπραξη των εισφορών.

«Οι συντάξεις πληρώνονται κανονικά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω σε απόλυτο βαθμό  για τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και όλους του μήνες. Ο ΟΑΕΕ προσπαθεί μέσω της κρατικής επιχορήγησης και μια σημαντική αύξηση εισπραξιμότητας της τάξης του 5% που καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια. Τα καταφέρνουμε καλά, βέβαια τα προβλήματα είναι δεδομένα. Βοήθησε η ρύθμιση των 100 δόσεων, η συνεχιζόμενη ρύθμιση, με τις ευκαιρίες που έχουμε δώσει σε κάποιους ανθρώπους που έχασαν την ρύθμιση να επανέλθουν κ.α. Το παλεύουμε γερά», τόνισε ο υποδιοικητής του ΟΑΕΕ.

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους που καλούνται να πληρώνουν ουσιαστικά προς το κράτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας υποστήριξε:

«Θέτουμε ένα ζήτημα που ξεπερνάει το ασφαλιστικό θέμα, μιλάμε για την γενικότερη κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα, της φορολόγησης, των μέτρων που θα ισχύσουν από 1-12017 κ.α.. Κάπου υπάρχει υπερβολή, κάπου υπάρχει και μια αλήθεια. Είναι σίγουρο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μειωμένες, από εκεί πέρα υπάρχει μια αρκετά σημαντική αύξηση στην φορολογία με τους νέους συντελεστές του 29% και του 100% της προκαταβολής.

Το μείγμα ανάγεται περίπου στο 50% των δηλωμένων εισοδημάτων, με διάφορες μορφές, να πηγαίνουν προς το κράτος. Υπάρχουν όμως παραδείγματα που κάποιος που έχει πολύ μεγάλα εισοδήματα έχει πιο μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με κάποιον που δηλώνει περίπου 20.000 ευρώ. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε την κατάσταση της αγοράς, λόγω μνημονίων, λιτότητας κ.α. που μπαίνουμε σχεδόν στον όγδοο χρόνο κρίσης αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην επιτυχία του Ενιαίου Φορέα Ασφάλισης. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία την μεγάλα «κατραπακιά» την έφαγαν με το PSI όταν χάθηκαν πολλά χρήματα. Έχουν χαθεί πολλά δισεκατομμύρια και πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέψουν για να μπορέσουμε όλοι μας να πάρουμε τις συντάξεις μας».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s