Σκουριές: Δεν αλλάζει η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μεταλλουργία – Διευκρινιστική ανακοίνωση του Γ. Σταθάκη

Η είδηση για την έγκριση τεχνικής μελέτης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές που υπέγραψε πριν λίγες μέρες ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης σχετικά με το τροποποιητικό προσάρτημα της τεχνικής μελέτης που είχε αιτηθεί η Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές προκάλεσε ανησυχίες στους κατοίκους της Χαλκιδικής σε σχέση με μια πιθανή ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη αλλά και ενθουσιασμό σε φιλικά προς την εταιρεία ΜΜΕ.

Με δήλωσή του stokokkino.gr ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμμελος τονίζει ότι η απόφαση του ΥΠΕΝ για την μεταλλουργία και την μη εφαρμοσιμότητα της μεθόδου (απόφαση «Σκουρλέτη») στην Ολυμπιάδα ούτε τροποποιείται ούτε ακυρώνεται και ότι το Υπουργείο δεν έχει αλλάξει θέση σε σχέση με την επένδυση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα δηλώνει ότι η έγκριση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια στις 15 Νοεμβρίου αφορά τροποποίηση υπάρχουσας μελέτης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και όχι μια νέα έγκριση για μια νέα τεχνική μελέτη.

Nα σημειωθεί ότι η εταιρεία είχε λάβει έγκριση της τεχνικής μελέτης της για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές στις 12 Απριλίου του 2013. Τον Μάιο του 2016 αιτήθηκε προς έγκριση στη αρμόδια υπηρεσία Συμπληρωματικό-Τροποποιητικό τεύχος τεχνικής μελέτης, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και τις αποδείξεις κατάθεσης αμοιβής των μελετητών και λοιπών δικαιωμάτων.

Η έγκριση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δόθηκε υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρία, πρόκειται να λάβει όλες τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις εγκρίσεις, άδειες κλπ. από το ΥΠΕΝ, ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των εργασιών και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι η έγκριση αυτή δεν έχει συνολικό χαρακτήρα και ότι η εταιρεία συνεχίζει να έχει υποχρέωσεις απέναντι στο νόμο για τις οποίες και ελέγχεται.

Παρ`όλα αυτά οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού διερωτώνται αν η «καρδιά» του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός, η μεταλλουργία και συγκεκριμένα η μέθοδος flash melting δεν είναι εφαρμόσιμη, σύμφωνα και με την απόφαση «Σκουρλέτη», πως είναι δυνατόν να γίνονται ενέργειες και να δίνονται εγκρίσεις που αφορούν το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, εφόσον το έργο είναι αδιαίρετο και ενιαίο.

Διευκρινιστική ανακοίνωση Γ. Σταθάκη

«Είναι αυτονόητη η επιμονή του Υπουργείου στην τήρηση της νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των συμβατικών υποχρεώσεων και των ισχυόντων κανόνων, που κάθε επενδυτής οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα και στο σύνολό τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης 

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση (11/11/2016, με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10ΤΜ.6/178620/2245) σχετικά με το έργο εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, διευκρινίζει ότι:
1.     Στις 6/5/2016 το Υπουργείο ενέκρινε τροποποιήσεις της βασικής μελέτης για το συνολικό υποέργο Σκουριών. Ως τυπική απόρροια αυτού, η εταιρεία ενσωμάτωσε τροποποιήσεις στην επιμέρους μελέτη της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών». Αυτές εγκρίνει η απόφαση της 11/11/2016.
2.      Σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η προηγούμενη απόφαση του Υπουργείου (2/11/2016), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η εκμεταλλεύτρια εταιρία, ζητώντας να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση (15/7/2016) που προέβλεπε την επιστροφή του Προσαρτήματος «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος» που αφορά τη «Μονάδα Μαντέμ Λάκκου».
3.      Είναι αυτονόητη η επιμονή του Υπουργείου στην τήρηση της νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των συμβατικών υποχρεώσεων και των ισχυόντων κανόνων, που κάθε επενδυτής οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα και στο σύνολό τους.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s