Π. Σκουρλέτης: Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καταλυτικό χαρακτήρισε τον ρόλο  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος  Σκουρλέτης στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. 

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταύτισε την πολιτική του με τις απολύσεις και με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
“Να μας πει αν έβγαλε κάποιο συμπέρασμα από αυτό. Αν θα το ξαναέκανε… Είναι εύκολο στην αντιπολίτευση να καταγγέλλεις τις απολύσεις, αλλά τι έκανες όταν ήσουν στην εξουσία;” πρόσθεσε.
Ο υπουργός είπε πως η κληρονομιά της κυβέρνησης είναι δυσβάσταχτη, όμως δεν έχει δικαίωμα να την αποποιηθεί. “Εμείς παλεύουμε για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Και έχουμε θετικές ενδείξεις για το 2017 ότι θα είναι χρονιά ανάπτυξης. Από το 2010 η δημοσιονομική κρίση μας έβαλε σε οδυνηρή περιπέτεια, που έπληξε τους ασθενέστερους. Οι απώλειες πόρων ήταν άνω του 65% και ναρκοθέτησαν και τη δική μας προσπάθεια που ακολουθήσαμε στη διακυβέρνηση της χώρας”, σημείωσε.
Αυτό που έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες του, συνέχισε ο Π. Σκουρλέτης  είναι μια βαθιά, δημοκρατική, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα αποκεντρωμένο κράτος, για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον πολίτη να πρωταγωνιστεί,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας.
Ο υπουργός μίλησε για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας ότι “Δίνουμε τη μάχη για το σήμερα, βλέποντας το αύριο”.
“Επιδιώξαμε να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο δυσμενές πλαίσιο”, συνέχισε  ο Π.  Σκουρλέτης τονίζοντας ότι  “Η κυβέρνηση τήρησε τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπέγραψα χτες τα τελευταία 213 εκ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα προς τους δήμους”
Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που στηρίζουν την αυτοδιοίκηση ανέφερε την συγκρότηση επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το θεσμικό πλαίσιο για τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , την ένταξη σε νέο ΕΣΠΑ σειράς έργων, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, την αποκατάσταση του ωραρίου των βρεφονηπιακών σταθμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τους ανήκουν, να επεκτείνουν το ωράριο εργασίας για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης με θετικά αποτελέσματα και για τους Δήμους και για τους ίδιους τους εργαζόμενους . Ανέφερε επιπλέον στην στήριξη των κοινωνικών δομών στους ΟΤΑ και την στελέχωσή τους και την δρομολόγηση ενό μοντέλου διαδικασιών με την ΕΕΤΑ για την είσοδο των παιδιών στους  βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Μίλησε τέλος για οκταπλασιασμό των εθνικών πόρων  από 12 εκατ. ευρώ της περιόδου 2014 – 2015 σε 95 εκατ. ευρώ της περιόδου 2016 – 2017.
“Κατορθώσαμε έτσι, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να αυξήσουμε τα παιδιά που μπήκαν σ’ αυτούς, κατά 12.000. Αν και οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες” σημείωσε ενώ επίσης αναφέρθηκε στην ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για την εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε άστεγους δημότες, που λόγω και της συγκυρίας αντιμετώπιζαν προβλήματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους.
Στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και η διεύρυνση της δυνατότητας των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη  και φόρους, για περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.
“Όλα όσα ανέφερα παραπάνω, έχουν τον χαρακτήρα μιας “εμπράγματης εγγύησης” απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει  τις δυνατότητες που έχει για να σταθεί στο πλευρό των Δήμων και των πολιτών σε δύσκολες περιστάσεις” δήλωσε..
Τάχθηκε υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών και έκανε λόγο  για 37.000 νέες θέσεις εργασίας σε υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρηματοδοτούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s