Eurogroup: «Πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα – Μείωση του χρέους εως και 20 μονάδες του ΑΕΠ * Ανακοίνωση του Μαξίμου- Δηλώσεις του Ευκ. Τσακαλώτου

«Πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχει προτείνει ο ESM έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup, καθώς εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα. «Η απόφαση του Eurogroup είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και εκτιμάται ότι μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 μονάδες έως το 2060. Παράλληλα «παγώνει» σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αποδεσμεύοντας σημαντικά ποσά για ανάπτυξη του δημοσιονομικού χώρου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης του δεύτερου προγράμματος στήριξης, από τα 28 χρόνια κατά μέσο όρο σε έως 32,5 χρόνια.

Σε απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 20% του ελληνικού ΑΕΠ ως το 2060 αναμένεται να συμβάλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά.
Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί. “Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% το 2018 και να διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε, πάντως ότι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί αργότερα.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το Ταμείο θα φέρει το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα κατέβουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Νταισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Eurogouroup, άλλά τόνισε ότι οι υπουργοί οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, οι οποίες θα βασίζονται στις ευρωπαϊκές πρακτικές και πως το Eurogorup θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.
Αυτό είναι το ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.
To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.
Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.
*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό MoU.

Μαξίμου: Η απόφαση του Eurogroup είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση

«Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» τονίζει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup.

Όπως τονίζεται:

«Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

– Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην

– Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος».

 

Ε. Τσακαλώτος: Ξεκινούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για ένα «πολλά υποσχόμενο» αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία σημειώνεται «πρόοδος» καθώς, όπως είπε, ο προϋπολογισμός για το 2017 έχει κλείσει, ενώ για το 2018 θεσμοί και Αθήνα είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο του κενού, ενώ προχωράνε οι συζητήσεις και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα.
«Όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το άλλο θετικό αποτέλεσμα αφορά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τώρα και ότι είναι πιο «φιλόδοξα» από τα αναμενόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι θα έχει αντίκτυπο 20% στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Αυτό είναι πολύ καλό και θα αρχίσει να βοηθάει την ελληνική οικονομία άμεσα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

«Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού θα συνεχίσουν. Το πλαίσιο στο οποίο θα συνεχίσουν αυτές οι συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καθώς έχουμε θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο και περιμένουμε το ίδιο για το τρίτο τρίμηνο. Με αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα συνολικά θετικό αποτέλεσμα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι επιπλέον, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ένα «τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων» και αυτό έγινε αποδεκτό από τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε, ορισμένοι υπουργοί έκαναν λόγο για «εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων» οι οποίες τώρα είναι ώρα να φέρουν αποτελέσματα. «Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να διασφαλίσουν ότι αυτή η πρόοδος δε θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη τους στις συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση δε θα τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s