Ανδ. Ξανθός: Προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών μέσω ΟΑΕΔ και επιπλέον 2.000 γιατρών του ΕΣΥ

Στις νέες προσλήψεις στο σύστημα Υγείας για την ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες αναφέρθηκε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017.

Ιδιαίτερα σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών δήλωσε πως έχουν ήδη προσληφθεί 3.500 και πως γίνεται συστηματική προσπάθεια να επισπευστούν επιπλέον 2. 000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι και θα διοριστούν άμεσα ενώ αναμένονται άλλες 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών και υγειονομικών μέσω ΟΑΕΔ. «Έτσι συγκροτείται αθροιστικά το σύνολο των 5000 προσλήψεων που παρουσίασε στο διάγγελμα του χθες ο πρωθυπουργός», δήλωσε. «Η πιο άμεση όμως κίνηση ενίσχυσης της υγείας είναι η πρόσληψη  των 4000 ανέργων νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών μέσω ΟΑΕΔ», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

«Οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δημιουργούν μια ασυμμετρία ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες και τους πόρους στη χώρα. Ο μόνος τρόπος να υπερβούμε αυτή  την αναντιστοιχία αυξημένων κοινωνικών αναγκών και διαθέσιμων  πόρων είναι ένα σοβαρό, πολιτικό σχέδιο παραγωγικής, κοινωνικής, θεσμικής, διοικητικής και πολιτικής ανασυγκρότησης της χώρας», δήλωσε υπουργός.

Στο τομέα της Υγείας το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, τη μεροληψία υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας, την προτεραιότητα στη στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ, την επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα  και την αντιμετώπιση των φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς, ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας πως «η αλήθεια επίσης είναι ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ότι καμιά «υγειονομική βόμβα»  δεν ενεργοποιήθηκε».

Επεσήμανε δε πως δεν μετετράπη το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, πως βελτιώθηκε σημαντικά το επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας και ενισχύθηκε η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων.

Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφηναν χωρίς υγειονομική  κάλυψη τους  ανασφάλιστους, ενώ η σημερινή έχει ήδη δώσει τη δυνατότητα σε 767.000 δικαιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα να έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα. «Αυτή είναι στην πράξη η εφικτή αριστερή πολιτική που έχει στο επίκεντρο της τα θύματα της κρίσης, τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Ακόμη, σημείωσε πως δεν έχουν δημιουργηθεί ελλείμματα , γιατί με τη ροή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων  στο ΕΣΥ προβλέπεται στις αρχές του 2017 να μην παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο χώρο της Υγεία.  «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του προς το ΕΣΥ  και ελπίζουμε να καταφέρει να είναι χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία στις αρχές του έτους» δήλωσε.

Ο κ. Ξανθός στο τέλος της ομιλίας του έκανε λόγο για την ύπαρξη της δυνατότητας μια διαφορετικής πολιτικής και μιας αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης μέσα στα χρόνια των μνημονίων υπό τέσσερις  κρίσιμες προϋποθέσεις: Τον αποτελεσματικό έλεγχο της ζήτησης με διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα, την κεντρικοποίηση των προμηθειών, τα μέτρα  για τον περιορισμό της διαφθοράς στο σύστημα υγείας και τέλος τη συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s