Δ. Παπαδημητρίου: Ο προϋπολογισμός του ‘17 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ευρείας αποδοχής εδώ και οχτώ χρόνια

«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό επικεντρώνεται στα επώδυνα μέτρα όπως στην αύξηση φορολογίας, αλλά παραβλέπει ότι έχουμε για πρώτη φορά έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό ευρείας αποδοχής από τους ευρωπαίους εταίρους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού για το 2017 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο νέος προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον υπουργό, επιδιώκει τη διατήρηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και επαναπροσδιορίζει την οικονομική πολιτική, μειώνοντας το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,75 %, αυξάνοντας έτσι την αξιοπιστία του προγράμματος.

Αναφορικά με τη δήλωσή που έκανε σε συνέδριο της ΕΕΔΕ, ο κ. Παπαδημητρίου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αποσπασματικότητα. «Αυτό που είπα είναι πως η φορολογία δεν αποτελεί καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας πως «η στρατηγική της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και όχι η φορολογία. «Το πρόβλημα είναι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, οι περισσότερες απόρριψης αιτήσεων, τα υψηλότερα ενέχυρα», εξήγησε.

Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για βαθμιαία μείωση φορολογικών συντελεστών, επισημαίνοντας ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι κοντά με αυτούς της Πορτογαλίας και χαμηλότεροι από Ισπανίας, Βελγίου, Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εξήγησε, ακόμη, πως με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, θα αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση και θα καταπολεμηθεί η γραφεοκρατία μειώνοντας και το κόστος, αλλά και το χρόνο έναρξης μιας επιχείρησης.

«Όλοι θα έπρεπε να στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αντί να τις δυσφημούν, πολύ περισσότερο που φέτος άρχισαν να υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s