Ευ. Τσακαλώτος: Άμεσα τα οφέλη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Την άποψη ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup θα εφαρμοστούν σήμερα και δρουν σωρευτικά υπέρ της Ελληνικής Οικονομίας υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ενημέρωση που έκανε για την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η επίδραση των μέτρων θα έχει φτάσει το 9,1% το 2040, θα γίνει 16,3% το 2050 και θα φτάσει το 21,8% το 2060. Και αυτό», όπως διευκρίνισε, «θα είναι το αποτέλεσμα μόνο των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το πρόβλημα με το χρέος είναι ακριβώς ένα «πρόβλημα διάρκειας» και ότι «το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα».

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος, ζήτησε από την Αντιπολίτευση να πάρει θέση για το αν υποστηρίζει τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για το χρέος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η απόφαση του Eurogroup αφορά τρεις διαφορετικές κατηγορίες μέτρων: την ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, τις μειώσεις των επιτοκίων και τα κέρδη από κάποια διαφορετική λύση για την επαναγορά των ομολόγων που έγινε το 2011-2012.

«Αν βάλεις όλα τα μέτρα μαζί, μειώνεται το ρίσκο του ελληνικού χρέους και έχεις και ένα επιπλέον κέρδος που είναι παραπάνω από το άθροισμα των προηγουμένων τριών» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε τι εννοεί ο ESM όταν προβλέπει μέχρι το 2060 μια μείωση του χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ της τάξης του 22%. Όπως είπε το 3,6% έρχεται από την ομαλοποίηση, το 15% και λίγο παραπάνω από τη μείωση των επιτοκίων, το 0,3% με την αλλαγή σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων και το 2,6% από τη γενική μείωση του ρίσκου που σχετίζεται με τα πρώτα τρία μέτρα.

«Σε ό,τι έχει να κάνει στην ομαλοποίηση ωριμάνσεων του χρέους όλου του κομματιού που είναι του EFSM, που είναι περίπου 28, τώρα θα πάει στα 32, άρα το τεντώνουμε, και επειδή μιλάμε για μέσο όρο, πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα (αν έχεις πολλά ομόλογα) για να φτάσεις σε αυτό τον νέο μέσο όρο. Συγχρόνως, επειδή κάνεις το τέντωμα, ξεμπλέκεις και με πολλές από τις κορυφές» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

Με το δεύτερο μέτρο θέλει το ESM να εκμεταλλευτεί τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα μικρό βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά, όπως τόνισε, όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι είναι θετικό μέτρο, καθώς η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται για να κλειδώσουν αυτά τα χαμηλά επιτόκια. Κάποια ομόλογα που πήραν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση θα τα αλλάξουν από κυμαινόμενα σε σταθερά, το ESM θα κάνει κάποια swaps που θα έχουμε πάλι σταθερά. και από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα έχει πληρωμές με ομόλογα με σταθερά επιτόκια.

Το τρίτο μέτρο προκύπτει από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2011. Αυτά τα χρήματα που δανειστήκαμε τα πήραμε με χαμηλό επιτόκιο. Θα ανέβαινε στο 2% το 2017. Τώρα μηδενίζεται και θα έχουμε ένα κέρδος περίπου 230 εκατομμύρια, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που συζητιούνται τώρα και δεν έχουν αποφασιστεί, μπορεί να το επεκτείνουν και πέρα από το 2017.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε: «τα μέτρα δεν είναι μέτρα αν χρειαστούν, αλλά μέτρα στοχευμένα στις δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Είναι ένα κομμάτι του παζλ που δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια, ότι δεν θα έχουμε κορυφές και σε κάθε περίπτωση οι δανειακές ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας θα είναι κάτω από 15% για πάρα πολλά χρόνια και υπάρχει μια συζήτηση για το πότε θα πάει από το 15% στο 20%, αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερο από πάρα πολλές χώρες».

«Εμείς ζητάγαμε από τους πιστωτές διαφάνεια και έναν καθαρό διάδρομο για να ξέρουν οι πολίτες και οι επενδυτές ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος που θα μπορέσουν να επενδύσουν χωρίς εκπλήξεις».

«Το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για τη Β’΄αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Έχει σχεδόν κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2017. Νομίζω η διαφορά είναι 20 εκατομμύρια. Νομίζω δεν χρειάζεται καμμία συζήτηση».

«Μικρό το δημοσιονομικό κενό, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα»

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό που το χαρακτήρισε «πολύ μικρό το δημοσιονομικό κενό με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και λίγο μεγαλύτερο με το ΔΝΤ» υποστηρίζοντας ότι δεν θα κολλήσει εκεί το πράγμα. «Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Μπορώ να σας εγγυηθώ» πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη συμφωνία για τα εργασιακά, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι «η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, υποστηρίζουμε και την αρχή της επεκτασισμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα για αυτά, δεν είχε καλή προετοιμασία για αυτά τα πράγματα, έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και άρα για μας αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα».

Απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση ζήτησε «να υπάρξει συζήτηση αν συμφωνείτε να συνεχίσουμε για την επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και αν πρέπει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες να έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Νομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει, και μένουμε με τα δύο ανοικτά ζητήματα που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018.

Συμβιβαστική λύση για το πλεόνασμα με πριμοδότηση της ανταγωνιστικότητας

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν θα δεχθούμε πιέσεις και από το ΔΝΤ και από τη Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια διαφωνία με τους πιστωτές για τα πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5%. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για μας μια συμβιβαστική λύση για το 2018 να είναι 2,5% και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη (ο κ. Σόμιπλε λέει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα). Να συμφωνήσουμε ότι το 1% θα πάει μόνο για την ανταγωνιστικότητα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των φόρων ή των κοινωνικών εισφορών».

«Υπάρχει η θέση του ΔΝΤ ότι δίνουμε μάχη και για σας να πάρετε περισσότερα μέτρα και στους Γερμανούς να πάρουν λιγότερα πλεονάσματα. Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν εμφανής, σε μένα τουλάχιστον, αυτός ο διμέτωπος αγώνας στο Eurogroup, φαίνεται ότι ήταν μόνο ένα μέτωπο προς τη μία πλευρά. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν λίγο πριν τη συμφωνία του Μαΐου, και τότε φαινόταν ότι δεν θα υπάρχει λύση για την πρώτη αξιολόγηση. Όλοι θέλουν να βρεθεί λύση Και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε περισσότερα μέτρα για το 2019 και το 2020. Απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, ζήτησε εκ νέου την άποψή της αν υποστηρίζεις τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν μπορεί το ΔΝΤ να έχει τόσο διαφορετικές εκτιμήσεις από αυτές των Ευρωπαϊκών θεσμών και να ζητά περισσότερα μέτρα» σημείωσε. «Η θέση η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα. Θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη να πούμε ότι είναι θέση όλης της Ελληνικής Βουλής».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s