13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους και αναστολή εξίσωσης ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Με τηλεοπτικό μήνυμα το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η υπεραπόδοση εσόδων φέτος σε σχέση με το απαιτούμενο από τη συμφωνία με πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που λαμβάνουν ως 850 ευρώ, ενώ στα νησιά του Β. Α Αιγαίου, που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος από το προσφυγικό ρεύμα αναστέλλεται η εξίσωση του ΦΠΑ.

Το μέτρο στήριξης των συνταξιούχων σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αντιστοιχεί σε 617 εκατ. ευρώ και η «13η σύνταξη» θα διανεμηθεί «αντισυμμετρικά»:

Όσοι δικαιούνται τις χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερο ποσό, με αποτέλεσμα για κάποιους να είναι ακόμη και πολλαπλάσιο της σύνταξής τους, ενώ αυτοί που έχουν υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές μικρότερο ποσό.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι τουλάχιστον 300 ευρώ.

Στην πράξη, έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε την παλαιότερη δέσμευσή μας για επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Όσο διευρύνονται τα περιθώρια και η χώρα ανακάμπτει, τόσο ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αναστέλλεται η εξίσωση ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής του προσφυγικού κύματος, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.
Έχουμε τη δυνατότητα να αναστείλουμε, όσο μαίνεται η κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, είμαστε δεσμευμένοι να την εφαρμόσουμε, αλλά όχι την ώρα που οι συμπολίτες μας έχουν πάρει στις πλάτες τους ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα προωθείται η αποκατάσταση της κανονικότητας με την επαναφορά της Συμφωνίας του Δουβλίνου σε ισχύ.
«Η σωστή διατύπωση είναι χάρη στα νησιά και τους νησιώτες που σήκωσαν ψηλά τις αξίες της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ευρώπη τους χρωστάει.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», κατέληξε ο κ.Τσίπρας, ότι με κάθε βήμα προς την κανονικότητα το μυαλό μας είναι στην αποκατάσταση των αδικιών και την στήριξη των αδυνάτων.
Αυτοί σήκωσαν τα βάρη, αυτοί θα έχουν τα οφέλη. Διανύουμε τα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου, θα βγούμε όρθιοι.

Δείτε το διάγγελμα:

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:
H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, κράτησε και κρατάει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης.
Τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομική κρίση.
Και έφτασε η ώρα αυτό να το αναγνωρίσει εμπράκτως και η Ευρώπη.
Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, είναι εξαιρετικά σημαντική για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που ελαφρύνουν το χρέος κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ, είναι ένα πρώτο, αλλά αποφασιστικό βήμα, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και για την έξοδο από την επιτροπεία.
Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε τη προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο τη ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις.
Τελικός μας στόχος είναι η οριστική έξοδος από τη κρίση και την επιτροπεία, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος, η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας.
Η συμφωνία που υλοποιούμε, όμως, εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάβανε και επανακαθορισμό των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη.
Έτσι για το 2016, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε, μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε 0,5% ΑΕΠ.
Στόχος που αποδείχθηκε ρεαλιστικός.
Και όπως είναι ήδη γνωστό, με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο.
Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους, να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και που βιώνουν πιο άμεσα τα βάρη της κρίσης.
Προσηλωμένοι σταθερά στην αντίληψη αυτή άλλωστε, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα στην ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.
Και προχωράμε άμεσα στην πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για στήριξη των πιο αδύναμων, αποφασίζουμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς και αυτές που, από το 2010 έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις τους και αντίστοιχη επιδείνωση των συνθηκών της  ζωής τους.
Στη πράξη, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Και αυτό θα κάνουμε.
Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν  συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.
Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω.
Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.
Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.
Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.
Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.
Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη.
Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης.
Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη.
Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη.
Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση,  στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων.
Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.
Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου.
Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε.
Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί.
Σας ευχαριστώ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s