Έ. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δίνει μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνει τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, και εναντιώνεται στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της πρώτης της ομιλίας στη βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνει τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, σημείωσε. «Είναι οι ίδιες διαπραγματεύσεις που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της Αριστεράς», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Αυτονόητη προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης όμως είναι να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο κύκλος της εργασιακής απορρύθμισης», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιστέκεται στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων «που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και τα οποία βιώνει σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων». Αυτό θα επιτευχθεί, όπως τόνισε, μέσω μιας «σειράς μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων, της αντιμετώπισης της ανεργίας, της αναδιανομής εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας, της κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ακόμη, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν προβεί σε πρωτοβουλίες τις οποίες «δεν θα τις δείτε σε κάποιο δελτίο ειδήσεων», σημείωσε η υπουργός, όπως η επίλυση του προβλήματος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του ζητήματος του Ολυμπιακού χωριού.

Παράλληλα, το υπουργείο κατέβαλε, έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ σε απολυμένους πολλών εταιρειών. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 4 εκατ. ευρώ σε 4 χιλιάδες εργαζόμενους, δήλωσε η υπουργός.

Επιπλέον όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου με  διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο ν/σ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι.

Αναφορικά με το ΣΕΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται και για την διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση της δουλειάς του και για την δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που συμβάλει πραγματικά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας και όχι απλά στον μετασχηματισμό της από την συνολικά αδήλωτη στην υποδηλωμένη.

Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Η μεταρρύθμιση θεσπίζει ένα Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας έχοντας ως βασικό άξονα την εθνική σύνταξη η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και  δίνεται σε όλους, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

Στόχος της κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα πολιτικής – και σε αυτή την κατεύθυνση η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για την ουσιαστική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων- «ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών της πλειοψηφίας και ειδικά των πιο αδύναμων στρωμάτων».

Επιπλέον, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπενθύμισε πως ξεκινά  από την 1η Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα η εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το οποίο εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 760 εκ. ευρώ  και από τους οποίους αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 700 Έλληνες.

Ακόμη, υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής καταγράφεται το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.  Μάλιστα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της απασχόλησης το Υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέσα στο 2016 Προγράμματα Απασχόλησης για 38.000 ανέργους και κατά το τελευταίο δίμηνο του 2016 και μέσα στο 2017, έχουν προγραμματισθεί προγράμματα απασχόλησης για ένα σύνολο 86.000 ανέργων.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση. «Εμείς έχουμε από καιρό δηλώσει τη θέση μας: είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s