Αλ. Τσίπρας: Αυτό είναι το δικό μας true story, απέναντι στο success story της ΝΔ

Το true story της κυβέρνησης, έναντι του success story της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της, τονίζοντας ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2019. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019

«Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη μου ήρθε στο μυαλό η παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Το ίδιο θα πάθετε κι εσείς κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2017, ενώ δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

«Ο προϋπολογισμός του 16. μας λέγατε ότι είναι εικονικός, ότι δεν θα πιάσετε τους στόχους. Τα ίδια έλεγε το ΔΝΤ με το οποίο συμπίπτετε. Προς μεγάλη σας απογοήτευση πετύχαμε τους στόχους. Είχαμε μάλιστα αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά 1,8% του ΑΕΠ. Η αξιολόγηση έκλεισε. Δεν πήραμε νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε:

«Εσείς όμως μυαλά δεν βάζετε. Ήσασταν βέβαιοι ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους για τα έσοδα του 16 και πως θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης μέσα στο 16. Αυτά λέγατε εσείς και οι εφημερίδες τις οποίες στηρίζατε. Καλοκαιρινά πρωτοσέλιδα για ενεργοποίηση κόφτη. Όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε, αλλά υπερκαλύψαμε και τους στόχους για τα έσοδα».

Αντί του κόφτη, ήρθε ο δότης 

«Αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης. Δίνουμε αντί να παίρνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν μοιράζουμε πλεόνασμα. Έχουμε μια υπεραπόδοση εσόδων μέσα από σκληρ΄λη δουλειά, μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το λαθρεμπόριο και της απόδοσης του ΦΠΑ. Και όπως φαίνεται έχουμε αποτελέσματα.

Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο. Δεν δίνουμε στοχευόμενα χρήματα σε πελάτες μας πριν από εκλογές. Δίνουμε χρήματα οριζόντια και αντισυμμετρικά. Είναι έκτακτη δαπάνη εντός του 16, δεν προέρχεται από το πλεόνασμα από την υπεραπόδοση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε «Μας λέτε πως θα ήταν καλύτερα να μην τα δίναμε. Και μετά θα τα χάναμε, μετά το 16. Δηλαδή θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθήθηκε για πέντε χρόνια; Σας ανησυχεί πως παρά τις προβλέψεις φέραμε ανάπτυξη και που έχουμε υπεραπόδοση την οποία μοιράζουμε με δικαιοσύνη».

«Αν συνεχίσετε έτσι με καταστροφολογία και εκλογολογία θα καταντήσετε γραφικός. Και μετά το κλείσιμο της β’αξιολόγησης θα ζητάτε και πάλι εκλογές. Μας έδωσε εντολή τετραετίας ο ελληνικός λαός. Εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του ‘19» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το True Story, έναντι του Success Story

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης των πραγματικών εξαγωγών θα φτάσει στο 5,3% για το 2017, εκτίμηση που συμβαδίζει και με την πρόβλεψη της Κομισιόν. Ο Τουρισμός πραγματοποίησε ρεκόρ με 27 εκατομμύρια αφίξεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τις επενδύσεις, σημείωσε ότι εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση, μέσω πακέτου Γιούνκερ, 2 δις ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότερες από 1400 Ελληνικές επιχειρήσεις.

Επανεκκινήθηκαν Στρατηγικά έργα υποδομών, που κινδύνευαν με πλήρη απαξίωση. (Μάλιστα, είχατε μεταφέρει μπουλντόζες για να τα εγκαινιάσετε δήθεν, ενώ τώρα ολοκληρώνονται μέχρι την Άνοιξη. Μπήκαν μπροστά επενδύσεις στην Ενέργεια και στο Διαμετακομιστικό Εμπόριο. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίκτη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στα δημοσιονομικά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το 2017, η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της. Ο στόχος του πλεονάσματος για το 2017 αναμένεται να υπερκαλυφθεί, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει το 2%, ποσοστό που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα παράδοση στα ελληνικά πράγματα, από τους προϋπολογισμούς-παρωδία σε προϋπολογισμούς αξιόπιστους και με παραδοχές πραγματικές. Το True Story, έναντι του Success Story» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τα δημοσιονομικά οφέλη θα μεταφέρονται σε κοινωνικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Σε πρώτη φάση, θα αποδοθεί 13η σύνταξη 617 εκατομμυρίων ευρώ, σε 16 εκατομμύρια συνταξιούχους, κάτω των 850 ευρώ. Πρόκειται για ποσό συνολικά 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που δυστυχώς πάρθηκε στο 2016 από το ΕΚΑΣ, επειδή είχατε δεσμευθεί στην άμεση κατάργησή του. Και δεν μπορέσαμε  να το αποτρέψουμε και το κάνουμε με κλιμακωτό τρόπο, έτσι ώστε οι πιο ευπαθείς ομάδες να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας:

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σήκωσαν όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Αλήθεια, σας βρίσκει και αυτό αντίθετους; Αν θεωρείτε ότι θέτει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας πείτε το δυνατά.

Τα νησιά αυτά, δεν είναι απλά τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία, αλλά το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, που κράτησαν ψηλά τις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Οι νησιώτες αυτοί έδωσαν το παράδειγμα της ανθρωπιάς».

Ακόμη, σημαντικοί πόροι προβλέπονται και για το 2017 στην Κοινωνική Πολιτική. Προχωρούμε σε μέτρα που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Προβλέπονται 300 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Υγείας και της Εκπαίδευσης, 760 εκατομμύρια για την επέκταση του εισοδήματος αλληλεγγύης, 250 εκατομμύρια αύξηση δημοσίων επενδύσεων, τη χρηματοδότηση της Έρευνας και προγράμματα παλινόστησης ερευνητών, 100 εκατομμύρια για διευθέτηση δανείων σε φτωχούς οφειλέτες.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, ειδικά όταν η Ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και έχει σημειώσει μείωση, να απλώσουμε ουσιαστικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, προσπαθούμε να παρέχουμε στήριξη αλλά και να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ των συμπολιτών μας, τονώνοντας τις αμοιβές.

Γιατί, δεν αρκεί να βελτιώνονται οι αριθμοί και οι μακροοικονομικοί δείκτες, η εμπειρία των δικών σας κυβερνήσεων δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνουν και οι άνθρωποι να δυστυχούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Και όλα αυτά είναι εφικτά όχι μόνο λόγω της θετικής στροφής στην Οικονομία, αλλά και λόγω πολιτικής  βούλησης.

Έγιναν συγκριμένες ενέργειες στα φορολογικά κίνητρα και στην επενδυτική πολιτική.

Κατευθύνουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε στοχευμένες δράσεις, εντός του Δεκέμβρη υπογράφεται η συμφωνία για το ταμείο συμμετοχών που ευνοεί τις Τεχνολογικά εξειδικευμένες επιχειρήσεις», συνέχισε.

«Σημαντικό για εμάς είναι να επενδύσουμε στην Τεχνολογία και τις νέες τεχνολογίες, ενεργοποιούνται το ταμείο Επιχειρηματικότητας,  μέσω του ΕΤΕΑΝ και το Εξοικονομώ κατ’ οίκον. Αναμένεται μεσοπρόθεσμα να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία πάνω από 2 δις ευρώ.

Το τραπεζικό σύστημα έχει αποκαταστήσει και επαναφέρει καταθέσεις και αρχίζει να διοχετεύει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τρόπο υποδειγματικό που δεν επιβάρυνε το δημόσιο χρέος και εξασφάλισε τα συμφέροντα του δημοσίου, σε αντίθεση με αυτά που έγιναν επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Και πάλι αναφερθήκατε στο εγκληματικό για την Οικονομία PSI, που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, τους μικροομολογιούχους, και έριξε τις τράπεζες στην περιπέτεια των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων.

Οι λόγοι γι αυτό είναι μέσα στην αίθουσα και θέλουν να πάρουν τον λόγο, όταν μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί (εννοεί τον Βαγγέλη Βενιζέλο)» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έχετε το θράσος να μας λέτε ότι εμείς φεσώσαμε τη χώρα. Θράσος και μιζέρια

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να προτείνει καμιά θετική πρόταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Καμία αντιπρόταση για αλλαγή δεν ακούσαμε. Μόνο αντιπολιτευτικές και τετριμμένες κορώνες».

«Ο λαός δεν ξεχνά που ήσασταν και τι κάνατε μέχρι χτες. Κυβερνάγατε για 40 χρόνια. Χρεοκοπήσατε τη χώρα. Και τώρα μας κουνάτε και το δάκτυλο που δεν συμμαζέψατε μέσα σε ενάμιση χρόνο όσα εσείς καταστρέψατε για 40 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχετε το θράσος να μας λέτε ότι εμείς φεσώσαμε τη χώρα. Θράσος και μιζέρια». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αναγνωρίζει ούτε και τις επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως το κλείδωμα του σταθερού επιτοκίου το οποίο θα συντελέσει στον αυτοδύναμο δανεισμό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για υποκρισία από την πλευρά της ΝΔ. «Είναι υποκριτικό να κάνετε θέμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κι εσείς για τέτοια πλεονάσματα είχατε συμφωνήσει στα δυο πρώτα προγράμματα. Δεν μπορούσατε να πράξετε ούτε τα αυτονόητα όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσατε. Ο λαός έχεις μνήμη και δεν δέχεται τα κροκοδείλια δάκρυα περί πρωτογενών πλεονασμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν θα δεχτούμε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και νέα μέτρα

«Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  Δεν θα δεχτούμε παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και δεν θα δεχτούμε νέα μέτρα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ωστόσο πως το ΔΝΤ «δεν συγκινείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά. Και το ΔΝΤ όμως θα πρέπει να πει ξεκάθαρα να θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη».

Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΝΔ, είπε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει με ευθύνη την άποψή της. «Θα συνταχθείτε στην προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων;»

Δεν είναι αριστερή ιδεοληψία η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε.  Η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά στο κατώφλι της ανάπτυξης. «Από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, γίναμε φάρος πανανθρώπινων αξιών δημοκρατίας και αλληλεγγύης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε με τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και την ικανή εξωτερική μας πολιτική. Οι ξένοι ηγέτες έσπευσαν στην πατρίδα μας για να βοηθήσουν.

Πρόσκληση για την διαμόρφωση εθνικής θέσης για το Κυπριακό

Έχουμε τις επόμενες μέρες την εντατικοποίηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Συμπαραστέκομαι τον Αναστασιάδη, αλλά ενθαρρύνω και τον Ακινζί. Πιστεύω πως για πρώτη φορά έχουμε δυο ηγέτες που θέλουν επίλυση του προβλήματος» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν ούτε την ίδια την Τουρκία. Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, είναι τα σύνορα της Ευρώπης με τη Τουρκία.
Τείνουμε το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω σε ζητήματα διεθνούς δικαίου. Αν θέλουμε βιώσιμη λύση για το Κυπριακό πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα από το νησί» τόνισε, και συνέχισε:
«Κάνω πρόσκληση σε όλα τα κόμματα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο θέμα του Κυπριακού. Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Οι γείτονες πρέπει να μειώσουν τους τόνους. Η κατοχή δεν πρέπει να συνεχιστεί».

«Με το κλείσιμο της β’αξιολόγησης η χώρα θα ανακτήσει την αυτονομία της και θα προχωρήσει στην επόμενη μέρα.

Θα δικαιωθούν οι πόθοι των Ελλήνων. Το ‘17 θα είναι έτος ορόσημο για την οικονομία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s