Κατατέθηκε η τροπολογία για την 13η σύνταξη – Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους από 1η Γενάρη

Κατερίνα Κανάκη – stokokkino.gr

Κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση για τη 13η σύνταξη σήμερα το απόγευμα στην βουλή, σε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης στην βουλή για το νομοσχέδιο για ΚΕΑ, Πρόνοια και ΕΦΚΑ-Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους από 1-1-17, που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη. 

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητήθηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια επιτροπή στη βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη την οργάνωση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), την πανελλαδική επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά και εκτεταμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις στον νόμο για το ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ορίζει ότι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα καταβάλλεται σε πανελλαδικό επίπεδο από 1η Ιανουαρίου 2017. Το ΚΕΑ, δηλαδή θα επεκταθεί από την πιλοτική εφαρμογή που είχε μέχρι σήμερα σε 30 δήμους, σε όλους τους δήμους της χώρας.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζουν ακόμα τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση του ΚΕΑ και προβλέπουν ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία για την ένταξη στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, κύρωση προβλέπεται και σε περίπτωση απόκρυψης αληθινών στοιχείων, κατά την υποβολή της απαραίτητης αίτησης για την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα. Κύριο σημείο του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου είναι και η θεσμοθέτηση του Εθνικού Μηχανισμού για τον καλύτερο συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Στο Εθνικό Φορέα θα προσαρτηθούν όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις των υπό ένταξη Ταμείων, τουλάχιστον μέχρι και τη λειτουργία του Ενιαίου Κανονισμού Εργασίας. Επίσης, θα λειτουργήσει και Ενιαίο Γεωπληροφοριακό Σύστημα, στο οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα καταχώρησης όλων των δεδομένων που θα δημιουργούνται και θα αφορούν τις προνοιακές πολιτικές.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος e-pronoia. Στόχος του, η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες πρόνοιας. Παράλληλα, επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελουμένων. Για παράδειγμα, εντάσσονται πλέον τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Θεανώ Φωτίου: Τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις μεγάλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για σχετικό νομοσχέδιο.
«Θεσμοθετείται ο ΕΜΚΑ, ξεκινά η εθνική εφαρμογή του ΚΕΑ σε όλη τη χώρα και ρυθμίζονται ζητήματα για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους», τόνισε η κ. Φωτίου. Η υπυργός επεσήμανε πως το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντως, επειδή αφορά ευάλωτες ομάδες που θα έχουν συγκεκριμένα προνόμια από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Το νέο νομοσχέδιο προωθεί ένα πολύ εξατομικευμένο σύστημα, τόνισε η Θεανώ Φωτίου, η οποία χαρακτήρισε τον ΕΜΚΑ εργαλείο με τον οποίο θα γνωρίζει το κράτος ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σε όλη τη χώρα.
Η Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι θα δημιουργηθούν σε όλους τους δήμους της χώρας Κέντρα Κοινότητας στα οποία θα προσληφθούν για τη 750 άτομα μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Σε κάθε δήμο θα υπάρχει μια κοινωνική υπηρεσία, εξήγησε, η οποία θα δίνει πληροφορίες για τα επιδόματα στους πολίτες. «Πρόκειται για τομή, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον να παραπέμπεται κανείς στο δήμαρχο ή στο βουλευτή για να μάθει αν δικαιούται κάποιο επίδομα».
«Υλοποιούμε ένα τιτάνιο έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ογδόντα χρόνια» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα, είπε χαρακτηριστικά πως «από 1.1.17 θα δοθούν όλες οι καθυστερημένες συντάξεις, οι οποίες είναι παλαιότερες, είναι συντάξεις τεσσάρων και πέντε ετών», ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση ούτε στην καταβολή των εφάπαξ.
«Θα έχουμε επιτέλους εύκολη και αξιοπρεπή πρόσβαση στις προνοιακές παροχές», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Θραψανιώτης, αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν αν μπορούν να ωφεληθούν από κάποιο επίδομα, αλλά και στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που θα συσταθούν στους δήμους και θα εξυπηρετούν τους πολίτες.
Για πολύπλοκο και δαιδαλώδες σύστημα το οποίο δεν θα λειτουργήσει έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος ζήτησε από την κ. Φωτίου να απλοποιηθεί το νομοσχέδιο. «Το νομοσχέδιο δεν μιλάει για το πώς θα επανενταχθούν στην αγορά εργασίας οι άνθρωποι αυτοί, η κυβέρνηση δεν έχει κατάφερε να χαράξει μια συνολική πολιτική που να βγάζει λιγότερους φτωχούς», σημείωσε ο κ. Σαλμάς.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα επί της αρχής, ενώ αύριο το πρωί έχουν κληθεί οι αρμόδιοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα επί των άρθρων, ενώ θα συζητηθεί από την Ολομέλεια τη Τετάρτη και την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας προ ολίγων ημερών είναι ανακοινώσει σε διάγγελμά του την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται πιέσεις από την προσφυγική κρίση, καθώς και τη διανομή κονδυλίου 617 εκατ. σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s