Μήνυμα Τσίπρα προς αγρότες, από την Κρήτη: Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες

«Είμαστε αποφασισμένοι, ό,τι περίσσευμα υπάρχει από αυτή τη σκληρή δημοσιονομική προσπάθεια, να δίνεται κατά προτεραιότητα σε αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος. Αυτό το νόημα είχε η προσπάθεια που κάναμε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και με τη 13η σύνταξη που την κάνουμε πράξη παρά τις όποιες αντιρρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Μοίρες στη σύσκεψη  που είχε  με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς και ομάδες παραγωγών.

Σύσκεψη με αγροτικούς φορείς

«Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «αλλά η αγροτική οικονομία, παρά τις δυσκολίες άντεξε τα τελευταία δύσκολα χρόνια – κυρίως το 2015 και 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια σημαντική αύξηση των εξαγωγών» , είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στις Μοίρες.
«Φέτος θα έχουμε σημαντική αύξηση εξαγωγών, κι αυτό οφείλεται στις δικές σας προσπάθειες» , πρόσθεσε ο ίδιος.
Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία και να τους δώσουμε προστιθέμενη αξία, ώστε να δοθεί προοπτική αναζωογόνησης στην ύπαιθρο, είπε ο Αλ.Τσίπρας. «Βασικό εργαλείο στα χέρια μας είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, που αναμένεται να κινήσει πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ, ως το 2020. Αυτό νομίζω θα μας δώσει τη δυνατότητα κι εκεί δίνουμε όλο το βάρος των προσπαθειών μας, υλοποίησης μιας σειράς προγραμμάτων και με στόχο να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο» – τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι οι προκηρύξεις των προγραμμάτων είναι σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσει το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, έργο που είναι έτοιμο και ώριμο μελετητικά, ενώ αυτό που μένει είναι να βρεθούν τα 120 εκατομμύρια.
Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ενισχύσεων, εξηγώντας ότι το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε μια απολύτως προβληματική κατάσταση.
«Γνωρίζω πολύ καλά πως το μεγάλο βάρος της κρίσης το έχουν σηκώσει οι αγρότες και θέλω να επισημάνω πως είναι ηθική υπουργική υποχρέωση η στήριξη των αγροτών, όχι μόνο γιατί αυτό θα δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και γιατί είναι μια ηθική υποχρέωση στους συμπολίτες μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα με πανό υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς στις Μοίρες. Έξω από το δημαρχείο Φαιστού είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς αγροτικοί σύλλογοι, στελέχη αναπτυξιακών αλλά και εκπρόσωποι οινοπαραγωγών του νομού.

 

Οι φορείς επεσήμαναν το πρόβλημα με τις περικοπές στις ενισχύσεις για να τους απαντήσει ο υπουργός Β. Αποστόλου ότι δόθηκαν ενισχύσεις 3,6 δισ. ευρώ στους αγρότες, περισσότερα από ποτέ. Και, βέβαια, τονίσθηκε απ’ όλους η ανάγκη για ενίσχυση των νέων αγροτών μέσα από τους οποίους θα προέλθει και η αναζωογόνηση υπαίθριου.

Οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των αγροτικών συλλογικοτήτων (κίνητρα συμμετοχής, χαμηλότερη φορολογία). Τα συνεργατικά σχήματα αποτελούν το όχημα για παραγωγή υψηλής υπεραξίας τόνισαν αγρότες. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η απουσία συλλογικής θεσμικής εκπροσώπησης αγροτών, μετά την παρακμή της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Δεν μπορεί να κάνει διάλογο η κυβέρνηση με μπλόκα», ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε.

Οι αγρότες έθεσαν το πρόβλημα με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές (εισοδήματος και ΦΠΑ), όπως και για την προκαταβολή φόρου για εισόδημα που δεν είναι εξασφαλισμένο (καιρός, ασθένειες, κ.λπ.). Οι φορείς τόνισαν στον πρωθυπουργό ότι είναι απαγορευτικά υψηλό το κόστος παραγωγής και του τελικού ποιοτικού προϊόντος για τον Έλληνα καταναλωτή. Και του είπαν ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος λιπασμάτων, καθώς και το δεύτερο υψηλότερο στα φυτοφάρμακα στην ΕΕ. Μόνο μια ελληνική εταιρία λιπασμάτων απέμεινε, όλα είναι εισαγωγής, είπαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επιτεύχθηκε αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ύψους, 5 δισ. μέσα στην κρίση!

Απαραίτητη, βέβαια, είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα να διασφαλίζεται διαρκώς, καθώς, όπως τόνισαν τα κρητικά προϊόντα είναι προς εξαγωγή, εκτός νησιού. Οι αγρότες έθεσαν και το θέμα των «ελληνοποιήσεων» σε προϊόντα, γεγονός που σημαίνει πλαστά τιμολόγια, κάτι που προκαλεί μείωση των κινήτρων για ποιότητα καθώς και σύγχυση στον καταναλωτή.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη σύσκεψη με αγροτικούς φορείς στις Μοίρες

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s