«Τέλος» στην προπληρωμή φαρμακείων, γιατρών, διαγνωστικών κέντρων

 Αποτέλεσμα εικόνας για εοπυυ

Από τις αρχές του 2017 οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ 

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας μόνο τη συμμετοχή τους. Ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό. Η έγκριση από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη

“Τέλος” στην ταλαιπωρία των πολιτών βάζουν οι νέες συμβάσεις που υπογράφει ο ΕΟΠΥΥ με το σύνολο των παρόχων. Στόχος είναι να ισχύουν με το “καλημέρα” του 2017, γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα.

Οι ασφαλισμένοι πλέον θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας μόνο τη συμμετοχή τους. Ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό ενώ δεν απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ. Όσο για την έγκριση από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκε αύξηση 8% του ορίου δαπανών για τις παροχές υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, για πρώτη φορά στα χρονικά της κρίσης. Για πρώτη φορά καλύπτονται φαρμακευτικά οι ανασφάλιστοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Με τις νέες συμβάσεις εξορθολογίζεται η διαχείριση των οικονομικών πόρων του Οργανισμού, αφού καθιερώνονται κλειστοί προϋπολογισμοί σε όλες τις κατηγορίες, ώστε να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια. Εξάλλου, αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για τα συμβαλλόμενα μέρη.

Κατά τις πληροφορίες, με το νέο σύστημα εκκαθάρισης που προβλέπεται οι πάροχοι θα αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, μειώνεται ο χρόνος αποζημίωσης τους, από τις 180 – 300 ημέρες που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, τεκμηριώνεται η ομαλοποίηση πληρωμών του Οργανισμού προς τους παρόχους.

Χαρακτηριστικά για το διάστημα 1/1/15 έως 15/12/15:

* Στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, στρατιωτικά και ειδικού καθεστώτος) οι πληρωμές κατέγραψαν αύξηση κατά 300%

* Σε ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.) κατά 20%

* Σε ιδιωτικά φαρμακεία κατά 22%

* Σε φαρμακευτικές εταιρείες κατά 445%

* Επιλύθηκε σταδιακά το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών

* Νομοθετήθηκε η διαγραφή των οφειλών του προς τα δημόσια νοσοκομεία για τα έτη 2012-2014. Η διαγραφή αφορά ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

 

Προς συμφωνία με τους φαρμακοποιούς

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από πλευράς φαρμακοποιών που, όπως ανακοίνωσαν, καταθέτουν δικές τους προτάσεις στον Οργανισμό. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, πάντως, οι διαφωνίες μάλλον αμβλύνονται. Για το ζήτημα της πιστοποίησης των φαρμακοποιών για να παρέχουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αναλώσιμα -ζήτημα που έθιγε σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία- τόσο η νομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΦ, όσο και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί έχουν καταθέσει στοιχεία που αποδεικνύουν την πιστοποίησή τους. Ως προς το ζήτημα της εγγυητικής επιστολής των 15.000 ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ, που αρχικώς προβλέφθηκε στη σύμβαση, υπενθυμίζεται ότι αυτό τελικώς θεωρείται λήξαν και δεν θα εφαρμοστεί.

 

Διευκολύνεται ο πολίτης

Στην ενημέρωση του Οργανισμού προς τους εργαζομένους του καταγράφονται αναλυτικά και οι ρυθμίσεις που έγιναν μέσα στη χρονιά για την εξυπηρέτηση του πολίτη:

1. Υπογραφή σύμβασης με τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας (ΥΠΕ) για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

2. Εξεύρεση κλινών ΜΕΘ την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουάριου 2016 σε συνεργασία με τους ιδιώτες παρόχους

3. Νέες βελτιωμένες συμβάσεις με τρεις κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών και διαπραγμάτευση με τις υπόλοιπες κατηγορίες.

4. Φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

5. Συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για ευκολότερη, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρικές υπηρεσίες.

6. Κατάρτιση νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

7. Διεκπεραίωση θεμάτων που προκύπτουν καθημερινά.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s