Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με τέσσερις αρχές

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης (stokokkino.gr)

Η δικαιοσύνη, η ισονομία,  ο σεβασμός στον πολίτη και η βιωσιμότητα είναι οι τέσσερις βασικές αρχές σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θεμελιώνεται και οικοδομείται ο νέος ενιαίος φορέας για τους 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και τους 9 φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

«Η λειτουργία του ΕΦΚΑ φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια νέα σελίδα για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας πως σε «αυτή τη δύσκολη προσπάθεια δεν είμαστε αντιμέτωποι απλά με την βαριά σκιά του παρελθόντος, αλλά και με την πραγματικότητα της κρίσης και τις επιδιώξεις όλων, όσοι βλέπουν στην κοινωνική ασφάλιση, άλλο ένα πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας και όχι ένα καθολικό δικαίωμα».
«Πρώτος στόχος» όπως ανέφερε, «με την δημιουργία του ΕΦΚΑ και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την κοινωνική ασφάλιση, είναι η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα ενός συστήματος που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών».
Η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μια πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στη πράξη, περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους ταμείων κάτω από οργανισμούς ομπρέλες. Ο ΕΦΚΑ σημείωσε η υπουργός δημιουργήθηκε εξαρχής με δικές του δομές προσαρμοσμένες στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Η οργανωτική ενοποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια ουσιαστική ενοποίηση, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους βάσει των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ανέφερε η υπουργός εργασίας φιλοδοξώντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της πορείας του ασφαλιστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι θα έχουν γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ήδη μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων ενώ από το 2018 και μετά η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.
Ταυτόχρονα η υιοθέτηση ενιαίων και απλών  κανόνων θα συμβάλει ώστε οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό τους ιστορικό και τη σύνταξη που θα λάβουν.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων με μια σειρά επιλογών τους να υποβαθμίσουν την κοινωνική ασφάλιση. Όπως είπε χαρακτηριστικά υπάρχει μια βαριά κληρονομιά που δε περιορίζεται σε αριθμητικά δεδομένα αλλά περιλαμβάνει μια σειρά από πολιτικές επιλογές που διαμόρφωσαν αυτά τα δεδομένα. Η επίθεση που δέχθηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων  άφησε μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η ελαστικοποιήση των εργασιακών σχέσεων υπονόμευσε τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους ανέφερε, τονίζοντας πως η μάχη για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου αλλά και να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μια μάχη που θα συμβάλλει στην ουσιαστική στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο ζήτημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, δηλαδή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Όπως είπε το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ, το οποίο μέσα από μια βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μιας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την υπουργό με αυτό τον τρόπο οι στοχευμένοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι θα συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την κοινωνική ασφάλιση, καθώς τα χρήματα των προστίμων που θα επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ ενώνει όλους τους ασφαλισμένους, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και την κοινωνική συνοχή. Όπως είπε είναι αναγκαιότητα η λειτουργία του ΕΦΚΑ καθώς αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2014 ήταν εκκρεμείς 160.000 κύριες συντάξεις,  οι οποίες ως το τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί, ενώ από κει και πέρα θα χρειάζονται τρείς μήνες κι όταν το σύστημα, στα μέσα του επόμενου χρόνου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, τότε θα χρειάζονται λιγότερο από 18 ημέρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσιάζοντας το ιστορικό της κοινωνικής ασφάλισης ανέφερε ότι πέρασαν 85 χρόνια από το 1932 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπό την πίεση των κοινωνικών αναγκών και των αγώνων θεμελίωσε το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ως Έλληνες, αργήσαμε αρκετές δεκαετίες να διορθώσουμε τις αδυναμίες του ασφαλιστικού μας και να ενοποιήσουμε τους ασφαλιστικούς φορείς. Όπως είπε χαρακτηριστικά με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ η κοινωνική ασφάλιση εισέρχεται σε μια νέα εποχή, στην εποχή της σιγουριάς, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας.
Παράλληλα σύμφωνα με τον κο Πετρόπουλο, πραγματοποιούνται αλλαγές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ΕΦΚΑ η οποία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017 θα έχει τεθεί σε λειτουργία, αλλά και μέσω της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 1555, όπου με αστική χρέωση οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ασφαλιστικό ιστορικό τους, για το πότε θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη, για ενημερωτικά σημειώματα, φορολογικές βεβαιώσεις συνταξιούχων όπως και βεβαιώσεις εισφορών αυτοαπασχολούμενων.
Αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής ο κος Πετρόπουλος εξήγγειλε τη δημιουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) τα οποία όπως τόνισε θα επιτελέσουν σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Σταδιακά θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, και με την ενίσχυση τους με ανθρώπινο δυναμικό 1.000 εργαζομένων θα ασκούν δίκαιους και εντατικούς ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία. Από 28 άτομα που ήταν ο ελεγκτικός μηχανισμός μέσα στο 2017 τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο κος Πετρόπουλος παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της έρευνας που διενήργησε με δείγμα 1.000 ατόμων η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του υπουργείου, και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το εγχείρημα του υπουργείου Εργασίας να δημιουργήσει ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ, έχει την στήριξη των πολιτών.
Συγκεκριμένα στην συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 67%) ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος.
Στο ερώτημα εάν πρέπει με να πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης (ποσοστό 76%) απάντησε αρνητικά, ενώ σε ποσοστό 72% απαντήθηκε ότι  είναι δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους τους εργαζόμενους.
Σχολιάζοντας την έρευνα της Prorata, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε: «Αν συνδυάσουμε τα ευρήματα της έρευνας, έχουμε αυτό ακριβώς που σας περιέγραψα ότι είναι ο ΕΦΚΑ: Ένας ενιαίος, δημόσιος φορέας ασφάλισης, με ίδιους κανόνες για όλους ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική πρόοδος και δικαιοσύνη, και με τρόπο λειτουργίας που να καταπολεμά τη γραφειοκρατία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s