ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές της χώρας – Θέμα και για τις 7+1 Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν θέτει η απόφαση του ΣτΕ

 

Σύμφωνα με την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας κρίθηκε αντισυνταγματική

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων, κλπ, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών κλπ καταστημάτων σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο (στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκε) και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Καρακανώφ (στο μεταξύ προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ), με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία εκδόθηκε τώρα.

Εξάλλου, να σημειωθεί ότι το 1909 με νόμο καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες (καταστημάτων), όπως είναι κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, τουριστικών ειδών κλπ.

Αναλυτικότερα, με τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014, προβλέφθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, θα ορίζονται τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας, που θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται για αυτό η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη.

Κατόπιν αυτών, εκδόθηκε η από 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στις νομαρχίες:
1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική
3) Νότιο Αιγαίο: Οι δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θήρας.

Στη συνέχεια προσέφυγαν στο ΣτΕ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, έκαναν στο ΣτΕ οι: 1) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) 2) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων 3) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και 4) Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μετά απ’ όλα αυτά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Και αυτό, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ανεξαρτήτως των λόγων οι οποίοι αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών.

Στη συνέχεια κρίθηκε μη νόμιμη και ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, στη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

 

Θέμα και για τις 7+1 Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν θέτει η απόφαση του ΣτΕ και θα υπάρξει προσφυγή, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά.

Καθυστέρησε 2,5 χρόνια η απόφαση, σημείωσε ο κ.Βασιλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση είχε ληφθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά από τον Γ.Γιακουμάτο, με βάση και την «περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και μεταξύ άλλων «βάφτιζε» τουριστικές τρεις μεγάλες περιοχές, όπως το… Πικέρμι, που βρίσκεται δίπλα στο «Ελ. Βενιζέλος».
«Τότε είχαμε απεργήσει, με μαζική συμμετοχή άνω του 90% και είχαμε προσφύγει τόσο για ασφαλιστικά όσο και κατά του ίδιου του νόμου», είπε ο κ.Βασιλόπουλος.

Τελικά, η απόφαση του ΣτΕ βγήκε, έστω και μετά από 2,5 χρόνια και δεν δικαιώνει απλώς τους εργαζόμενους, αλλά παίρνει συνολικά θέση για το δικαίωμα στην ξεκούραση της Κυριακές, συνέχισε ο ίδιος, βάζοντας πλέον γενικότερο θέμα για τις Κυριακές και ανοίγοντας «άλλο δρόμο και για τις 7+1 Κυριακές» με ανοιχτά καταστήματα που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.

Ο κ.Βασιλόπουλος τόνισε ότι ανοίγει πλέον ζήτημα και για τις 7+1 Κυριακές και θα υπάρξει προσφυγή, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των σχετικών επαφών, σημειώνοντας ότι και μεγάλες ελληνικές αλυσίδες δεν ανοίγουν τα υποκαταστήματά τους αυτές τις ημέρες.
Σημείωσε επίσης ότι στην πράξη το μέτρο έχει αποτύχει, σύμφωνα με όλους τους φορείς, τους εμπορικούς συλλόγους, την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ κτλ, που τονίζουν ότι όχι μόνο δεν αυξήθηκε η απασχόληση και οι τζίροι, αλλά καταστράφηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου.

Σήμερα, 80% δεν πειθαρχεί και είναι σαφές ότι «όλο αυτό το παρτάκι» γίνεται για ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις που «σέρνουν το χορό» της εξαφάνισης του εμπορίου, συνέχισε ο κ.Βασιλόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί απασχολούμενοι στο εμπόριο από 440.000 πριν μία εξαετία είναι σήμερα περίπου 250.000, ενώ η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστούν αυτοαπασχολούμενοι και άλλοι, που φτάνουν συνολικά τα 800.000 άτομα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s