Ρ. Αντωνοπούλου: Την ερχόμενη εβδομάδα η πρόσκληση για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους

Κατερίνα Κανάκη (stokokkino.gr)

Την επόμενη εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 274 δήμους της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Κατηγορηματική ήταν από μέρους της η διάψευση των δημοσιευμάτων περί εργαζομένων που δεν εμφανίζονται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή, σχετικά με την καθυστέρηση στην έναρξη των προγραμμάτων, η κ. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε πως αρχίζουν άμεσα οι εγγραφές των ανέργων σε αυτά. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει η πρόσκληση προς τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ», δήλωσε.
Η αναπληρώτρια υπουργός απέδωσε την καθυστέρηση που υπήρξε σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν  στους δήμους από την αλλαγή του προγράμματος με την περιγραφή της εργασίας που θα παρέχεται. «Η συνεργασία μας με τους 274 δήμους έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη. Πράγματι υπήρξε καθυστέρηση. Τα προγράμματα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβρη. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε πληθώρα προβλημάτων με τους δήμους που κατέθεταν θέσεις εργασίας αλλά δεν κατέθεταν τα έργα τα οποία λειτουργούσαν. Έτσι δεν υπήρχαν σωστές τοποθετήσεις. Πλέον όμως υπάρχει πλατφόρμα στην οποία συνδέονται τα έργα με τις θέσεις στις οποίες γίνονται προσλήψεις και το πρόβλημα έχει λυθεί» υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας, εξήγησε πως στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 136.000 περισσότερες θέσεις εργασίας μέσα στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2015. «Πράγματι η ανεργία πλήττει πάρα πολλές χιλιάδες οικογένειες», τόνισε. Ωστόσο, υπάρχει πλέον, σύμφωνα με την υπουργό σταθερή απομείωση ανεργίας, από το 26% στο 23%.

«Να επιτρέπουμε στους αριθμούς να λένε την πραγματικότητα. Η ανεργία ήταν 25,9% τον Ιανουάριο του 2015 και σήμερα είναι στο 22,3%, αλλά επειδή υπολογίζεται στο σύνολο του χρόνου λέμε ότι είναι στο 23%. Έχουμε καταφέρει μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες να καταγράψουμε άυξηση της απασχόλησης», ανέφερε. Τόνισε, ωστόσο, πως το πρόβλημα των θέσεων εργασίας μερικούς και εκ περιτροπής απασχόλησης προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

«Θέλουμε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Και γι’αυτό είναι πολύ σημαντική η κοινωφελής εργασία, διότι πρόκειται για πλήρης εργασία στην οποία εξασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα», όπως είπε.

Παραπληροφόρηση τα περί εργαζομένων σε κέντρα φιλοξενίας που δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους
Η αναπληρώτρια υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες σχετικά με την απασχόληση των εργαζομένων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που απασχολούνται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι καταγγελίες αυτές, έκαναν λόγο για εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί στα κέντρα φιλοξενίας, οι οποίοι δεν εμφανίζονται στην εργασία τους.
«Αυτά τα προγράμματα έγιναν εκτάκτως για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για οκτάμηνες προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ. Οι ανάγκες για το προσωπικό καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2016. Με τη μείωση όμως των προσφυγικών ροών έχουν μειωθεί αυτές οι ανάγκες σήμερα».
«Ωστόσο πρόκειται για παραπληροφόρηση ότι οι εργαζόμενοι δεν εμφανίζονται στις δουλειές τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τους δήμους και παρακολουθούμε το ζήτημα από κοντά. Το 63 με 65 τοις εκατό των εργαζομένων απασχολούνται μέσα στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Αλλά και πολλοί από τους υπόλοιπος εργαζόμενους καλύπτουν σχετικές ανάγκες των κέντρων, ακόμη και αν δουλεύουν έξω από αυτά», είπε χαρακτηριστικά η Ρ.Αντωνοπούλου, καταθέτοντας ταυτόχρονα και γραπτές απαντήσεις των δήμων Χαλκίδας και Λάρισας, οι οποίοι διαψεύδουν αμφότεροι τα εν λόγω δημοσιεύματα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s