Τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι;

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Στέλλα Βρακά, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Στ.Σχινά, και έδωσε απαντήσεις για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με μπλοκάκι.

Περίπτωση 1η: Ελεύθερος επαγγελματίας που ως τώρα υπαγόταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ και κόβει δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως 2 αντισυμβαλλόμενους

Θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές κατά ανάλογο τρόπο με τους μισθωτούς, δηλαδή με επιμερισμό της εισφοράς μεταξύ του ασφαλισμένου και του εργοδότη, ήτοι του αντισυμβαλλόμενου που αποδέχεται τις υπηρεσίες του. Για τον κλάδο της κύριας σύνταξης αντιστοιχεί ποσοστό περίπου 13,5% στον εργοδότη και 6,5% στον εργαζόμενο, ενώ επιμερισμός θα υπάρχει και για τους λοιπούς κλάδους, όπου υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής για τον ασφαλισμένο πχ επικουρική ασφάλιση, πρόνοια κλπ

Περίπτωση 2η: Ο εργαζόμενος έχει μια μισθωτή εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα διατηρεί με το μπλοκάκι τη δυνατότητα να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, σε περισσότερους ή λιγότερους αντισυμβαλλόμενους.

Ο εργαζόμενος, μόνο εφόσον έχει εισόδημα από το μπλοκάκι και όσο έχει -χωρίς την υποχρέωση καταβολής ελάχιστης εισφοράς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως σήμερα για τους παλαιούς ασφαλισμένους- θα καταβάλλει ασφαλιστική εισφορά κατά τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή το σύνολο της εισφοράς ο ίδιος, για το ποσό που κόβει για το ελεύθερο επάγγελμα.

Αν όμως το μπλοκάκι απευθύνεται στον ίδιο αντισυμβαλλόμενο που είναι και εργοδότης στη σχέση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, και εκεί θα γίνεται επιμερισμός κατά των μισθωτών.

Εισόδημα που λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς

Για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς λαμβάνεται υπόψιν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από τις δραστηριότητες που δημιουργούν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.

Εισοδήματα πχ από ενοίκια, ή από μερίσματα σε ανώνυμες εταιρείες, δε λαμβάνονται υπόψιν, καθώς ποτέ δε δημιουργούσαν, ούτε και σήμερα δημιουργούν, υποχρέωση υπαγωγής σε ασφάλιση.

Αντίθετα, το εισόδημα από συμμετοχή σε εταιρεία, πχ ΕΠΕ, από την οποία προέκυπτε στο παρελθόν και εξακολουθεί να προκύπτει και σήμερα υποχρέωση υπαγωγής σε ασφάλιση, θα λαμβάνεται υπόψιν.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για το α’ εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015, ενώ για το β’ εξάμηνο -και δη συμψηφιστικά για ολόκληρο το 2017, θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Το μηνιαίο ανώτατο όριο ασφαλιστικής εισφοράς είναι 5.860 ευρώ.

Αποστολή ειδοποιητηρίων από τον ΕΦΚΑ

Τουλάχιστον για την πρώτη εφαρμογή, ο ΕΦΚΑ θα στείλει ταχυδρομικά τα ειδοποιητήρια στους ασφαλισμένους για το τι πρέπει να πληρώσουν, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ασφαλισμένος.

Με βάση τον προγραμματισμό, τα πρώτα ειδοποιητήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φύγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν επίσης και στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου καθένας θα έχει τη δυνατότητα ευχερώς, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς από το Taxisnet, να κατεβάσει το δικό του ειδοποιητήριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s