Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου: Να ερευνηθούν σε βάθος οι αναφορές κατά της εξόρυξης στις Σκουριές

 

Την σε βάθος έρευνα για την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική καταστροφή που συντελείται στις Σκουριές της Χαλκιδικής αποφάσισε χθες η Επιτροπή Αναφορών στο ευρωκοινοβούλιο με αφορμή δύο αναφορές, ενός Έλληνα και ενός Ισπανού πολίτη, υπέρ των οποίων τάχθηκαν με τοποθέτησή τους πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές: Κ. Κούνεβα, Σ. Σακοράφα, Ν. Μαριάς, Σ. Ζαριανόπουλος και Ν. Χουντής.  

Η επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να συντάξει λίστα ερωτημάτων προς την Κομισιόν και με επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης και τον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις τους και για τις εξελίξεις γύρω από την “επένδυση” της Eldorado.

Να σημειωθεί ότι στην αναφορά του προς τα μέλη της επιτροπής, ο ένας εκ των δύο πολιτών, Σ. Αδαμόπουλος  διαμαρτύρεται για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες εξόρυξης στις Σκουριές οι οποίες, όπως τονίζει, συνιστούν μείζονα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή οι εν λόγω δραστηριότητες θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ισχυρίζεται ακόμη ότι παραβιάζονται οι οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διενεργήθηκε είναι ανεπαρκής ιδιαίτερα για μια σεισμογενή περιοχή καθώς και ότι δεν πρόκειται για βιώσιμη δραστηριότητα στην περιοχή. Ζητά έτσι από το Ευρωκοινοβούλιο να καταδικάσει τις εν λόγω δραστηριότητες και να παρέμβει με σκοπό τη διαφύλαξη των τοπικών οικολογικών πόρων.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα έκανε λόγο για αληθινό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν και οι κάτοικοι, και οι τοπικές αρχές της Χαλκιδικής και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επέκρινε την Κομισιόν που, απαντώντας στις δυο αναφορές, υποστήριξε ότι δεν διαπιστώνει παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Κ. Κούνεβα, τασσόμενη υπέρ των δυο αναφορών  δήλωσε:  “Η υπόθεση που θίγουν οι αναφορές για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ένα αληθινό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Και γι’ αυτό ζητώ η Επιτροπή μας να κρατήσει ανοιχτές αυτές τις αναφορές. Και να καλέσει την Κομισιόν να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. Γιατί τώρα κρύβεται πίσω από τυπικά μόνο ζητήματα”.

Οι αναφορές πρέπει να μείνουν ανοικτές, σύμφωνα με την κα Κούνεβα, γιατί:

Πρώτον, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές αρχές, αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη, που θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.

Δεύτερον, γιατί στην ελληνική δικαιοσύνη, που την επικαλείται η Κομισιόν, εκκρεμεί προσφυγή της Eldorado εναντίον απόφασης της κυβέρνησης που έβαλε φρένο στα σχέδια της εταιρείας. Άρα, πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης.

Τρίτον, γιατί η εξόρυξη χρυσού δεν παραβιάζει μόνο τις Οδηγίες που υπάρχουν στην αναφορά, αλλά και άλλες.

Σύμφωνα με την ίδια “παραβιάζεται η Οδηγία 2001/42, που απαιτεί εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πριν εγκριθεί ένα σχέδιο και επιβάλλει διαβούλευση σε βάθος με την κοινωνία”. “Στη Χαλκιδική, αντί για διαβούλευση, το κίνημα των κατοίκων είδε μόνο ξύλο από την αστυνομία και δικαστικές διώξεις” τόνισε.

Η κα Κούνεβα αναφέρθηκε ακόμη στην παραβίαση της Οδηγίας 2000/60 για τα νερά, αφού η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σήραγγα που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

“Τα ξέρει αυτά η Κομισιόν, που βιάστηκε να μας πει ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα; Να μείνει, λοιπόν, ανοικτή η αναφορά, και να γίνει η Επιτροπή μας φρουρός του περιβάλλοντος” κατέληξε.

Τις βαρύτατες συνέπειες από τη λειτουργία του έργου υπογράμμισε η ευρωβουλευτής Σ. Σακοράφα τονίζοντας ότι επί 24ωρου βάσης “ θα εκρήγνυνται 6 τόνοι εκρηκτικά, η σκόνη μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους ανά ώρα, θα εξορύσσονται 24.000 τόνοι από βάθη που θα φτάσουν τα 700 μέτρα, θα αποτίθενται χιλιάδες τόνοι συμπυκνωμένων υπολειμμάτων με επικίνδυνα μέταλλα. Σε σημείο δε πάνω στο ρήγμα προβλέπεται η απόθεση υπολειμμάτων περιεκτικότητας 450.000 τόνων αρσενικού.”

Η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στην πτώση της στάθμης του νερού κατά 600 μέτρα, την ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών με θειικό οξύ, στις μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση, την ρύπανση του εδάφους από βαρέα μέταλλα κ.α..

Υποστήριξε δε ότι για ένα τέτοιο έργο που θα παράξει αυτές τις οδυνηρές συνέπειες δεν υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η οδηγία 2001/42/ΕΚ έγινε “κουρελόχαρτο” καθώς η οδηγία 2001 προβλέπει και τη μηδενική λύση, δηλαδή την ακύρωση της επένδυσης», ενώ υπογράμμισε ότι το αντίτιμο που κατέβαλε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για τη σύμβαση εκμετάλλευσης είναι μόλις 11 εκ. ευρώ.

Η Σοφία Σακοράφα ζήτησε, επίσης, η αναφορά να παραμείνει ανοικτή και να εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο τόσο προς τις ελληνικές αρχές, τα αρμόδια υπουργεία, όσο και προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε προκειμένου να αποτραπεί αυτή τεράστια καταστροφή περιβάλλοντος και ανθρώπων.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος επεσήμανε την ύπαρξη τεκμηριωμένων μελετών από το ΑΠΘ σχετικά με τις συνέπειες της εξόρυξης χρυσού ενώ πρόσθεσε πως “είναι τρομερό η δικαιοσύνη να κλείνει τα μάτια μπροστά σε μια καταστροφή”. Επίσης αναφέρθηκε στην ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων στις Σκουριές που με την επέκταση της δραστηριότητας κινδυνεύουν να καταστραφούν ενώ παράλληλα σημείωσε τα ρήγματα που έχουν ήδη υποστεί σπίτια που καθημερινά “τραντάζονται” από τα φουρνέλα της εταιρείας στα παλιά μεταλλεία. Ζήτησε επίσης να μείνει ανοικτή η αναφορά.

Τέλος οι ευρωβουλευτές Ν. Μαριάς και Ν. Χουντής αναφέρθηκαν στις απανωτές παραβιάσεις των οδηγιών ζητώντας να μείνει ανοιχτή η αναφορά από την Επιτροπή και να προσκομιστούν επιπλέον και νεότερα στοιχεία από τα αρμόδια Υπουργεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s